Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
9.20

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Neven Spahija Dejan Milojević Zoran Martić Umana Reyer Venezia Eurocup Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Četrtek, 18. 1. 2024, 9.20

3 mesece, 1 teden

Po tekmi Cedevita Olimpija : Venezia (93:104)

Tudi Stožice močno pretresla tragična vest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Cedevita Olimpija | Cedevita Olimpija je v sredo gostila Venezio. | Foto www.alesfevzer.com

Cedevita Olimpija je v sredo gostila Venezio.

Foto: www.alesfevzer.com

Cedevita Olimpija je v sredo na tekmi 15. kroga Eurocupa v Stožicah s 93:104 klonila proti Venezii in tako v tej sezoni ostaja brez evropske zmage. A predstava in rezultati zmajev so bili ob koncu srečanja v Ljubljani ob tragični novici o smrti Dejana Milojevića razumljivo povsem v drugem planu.

Cedevita Olimpija : Reyer Venezia
Sportal V Stožicah nič novega: Cedevita Olimpija ostaja brez evropske zmage
Dejan Milojević
Sportal Umrl je Dejan Milojević

Tudi v Stožicah je v sredo zvečer bolj kot 15. poraz Cedevite Olimpije v Eurocupu odzvanjalo prezgodnje slovo nekdanjega košarkarja in trenerja Dejana Milojevića, ki je v 47. letu umrl za posledicami srčnega zastoja. Slovo Srba, ki je v košarkarskem svetu tako kot košarkar kot igralec pustil velik pečat, je ob koncu srečanja Cedevite Olimpije in Venezie pretreslo tudi oba stratega ekip, Nevena Spahijo in Zorana Martića, ki sta se Milojeviću z izbranimi besedami poklonila tudi po koncu srečanja.

"Zame osebno je to katastrofa. Dejan je bil dolga leta moj velik prijatelj, bil je res veliko ime v košarkarskem svetu. Bil je res velik človek. In tega ne pravim zato, ker se je poslovil. Zaslužil si je vse najboljše, name je naredil res velik vtis tako kot človek kot košarkar in kasneje trener. Veliko sva se pogovarjali. Res sem v šoku. Sožalje njegovi družini, v naši košarkarski družini smo izgubili res veliko," je po koncu tekme dejal trener Venezie Spahija.

Neven Spahija | Foto: www.alesfevzer.com Neven Spahija Foto: www.alesfevzer.com

Čustveno je slovo svojega nekdanjega varovanca pospremil tudi Martić. "Malo prej sem izvedel to novico. Moje iskreno sožalje vsem članom Dejanove družine. Pred leti je bil moj igralec in res je žalostno, da se človek poslovi toliko prezgodaj," je bil vidno pretresen strateg Cedevite Olimpije, ki je tako kot celotna športna javnost včeraj v Ljubljani poraz Cedevite Olimpije razumljivo potisnil na stranski tir, nato pa zbral nekaj misli tudi o novi težki tekmi.

Brez evropske zmage že skoraj leto dni

Ljubljančani so brez zmage v evropskem pokalu že 351 dni. Nazadnje so 1. februarja 2023 v Ljubljani premagali prav tokratnega tekmeca iz Italije. Skupno zmage niso okusili že na dvajsetih tekmah v Evropi, zabeležili pa so tretji zaporedni poraz v vseh tekmovanjih. "Tekmo smo začeli, kot da smo se ustrašili nasprotnika, ki je fizično sicer res močna ekipa, a mi prvih deset minut sploh nismo prišli k sebi. Pustili smo jim, da si naberejo prednost. Ko pa smo začeli igrati tisto, kar smo se dogovorili, pa smo jih ujeli in celo povedli. Na koncu so prevladale njihove izkušnje in tudi individualna kakovost, zato jim lahko samo čestitam za zmago," je po porazu dejal Martić.

Zoran Martić je izpostavil slabo igro v obrambi. | Foto: www.alesfevzer.com Zoran Martić je izpostavil slabo igro v obrambi. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je imela ogromno težav predvsem v obrambi, Venezia je že v prvih nekaj minutah prerešetala mrežico zmajev, pri katerih je v obrambi puščalo na vseh straneh. Na obrambo pa je v začetku koledarskega leta glasno, kot eno svojih glavnih zadolžitev, opozarjal tudi Martić. "Ni enostavno. Nekaj je odvisno tudi od individualnih karakteristik in kakovosti nasprotnika, dejstvo pa je, da je to največja pomanjkljivost te ekipe v vsej sezoni, predvsem v evropskem pokalu," je bil jasen strateg Cedevite Olimpije.

Glede vzdušja in dela na treningih Martić nima pripomb. Olimpija je od njegovega prihoda najprej v pokalu pričakovano premagala Triglav, nato v poslastici v Tivoliju premagala Crveno zvezdo, zatem pa nanizala poraze proti Wolvesom in Vilne, Splitu in zdaj še Venezii. "Dejstvo je, da s tem kadrom in s to pripravljenostjo težko igramo dve tekmi tedensko. Ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje … Takoj na začetku sem dejal, da nimam čarobne palice. Po tisti tekmi s Crveno zvezdo je prišel račun, saj nas je tisto srečanje čustveno in energetsko izpraznilo. Imeli smo tudi štiri gostovanja, a kljub vsem težavam menim, da to niso pravi razlogi in bi morali igrati boljšo obrambo," je še sklenil trener ljubljanskega moštva.

Se bo Karlo Matković v kratkem preselil čez lužo? | Foto: www.alesfevzer.com Se bo Karlo Matković v kratkem preselil čez lužo? Foto: www.alesfevzer.com

Matković v NBA?

Za nameček lahko že tako oslabljen in ozek kader ljubljanskega moštva skrbi še morebiten odhod Karla Matkovića čez lužo, o čemer je prvi poročal Dnevnik. Kot so tudi po srečanju v Stožicah potrdili v klubu, so namreč v pogovorih z New Orleans Pelicans, ki so Matkovića leta 2022 kot 52. izbrali na naboru lige NBA, zatem pa je zaigral tudi na poletni ligi. "Obstaja interes, smo v pogovorih," so dejali v ljubljanskem klubu. Hrvat v Eurocupu v povprečju dosega 14,5 točke in 6,5 skoka na tekmo, v ligi ABA pa 15,3 točke in 6,9 skoka na obračun. Njegov morebitni odhod bi bil za slovenske prvake kljub finančni injekciji zagotovo velik udarec, saj je v tej sezoni z naskokom eden izmed boljših posameznikov v Stožicah.

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Vrnitev Luke Dončića v čustvenem večeru
Ne spreglejte