Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 6. 2019,
12.30

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

2

Natisni članek

Košarkarska tržnica

Nedelja, 23. 6. 2019, 12.30

4 leta, 9 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (17.–23. 6.)

Živahno dogajanje na tržnici: Prepelič na izhodnih vratih Reala?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

2

Klemen Prepelić | Kje bo igral Klemen Prepelič v prihodnji sezoni? | Foto Sportida

Kje bo igral Klemen Prepelič v prihodnji sezoni?

Foto: Sportida

Tudi ta teden bomo za vas spremljali dogajanje na košarkarski tržnici.

Prepelič na posojo?

Slovenski reprezentant Klemen Prepelič naj bi bil zelo blizu odhoda iz Real Madrida. Prepelič v finalni seriji španskega prvenstva ni dobil priložnosti in mesta v ekipi, kot poroča španski dnevnik Marca, pa naj bi španski prvaki Prepeliča posodili enemu izmed kar osmih klubov, ki se zanimajo za slovenskega košarkarja. Zaenkrat še ni znano, kateri klubi so to in ali je med njimi tudi na novo ustanovljena Cedevita Olimpija.

Prepeliča z Madridčani sicer veže še enoletna pogodba, v tej sezoni pa je dobil le malo priložnosti za igro, v evroligi je v dobrih devetih minutah v povprečju dosegel 3,8 točke na tekmo.

Saša Dončić
Sportal Dončić s cmokom v grlu proti novim izzivom

Subotić na čelu Budućnosti

Za kar nekaj ugibanj o novem trenerju je pred dnevi poskrbela tudi Budućnost iz Podgorice. Donedavni evroligaš in podprvak lige ABA se na zapise o domnevnih pogovorih s hrvaškim strokovnjakom Aleksandrom Petrovićem, sicer selektorjem Brazilije, ni odzval. So pa Črnogorci potrdili stike z nekdanjim slovenskim selektorjem Slobodanom Subotićem. "Pogovori so v teku, a dogovor še ni sklenjen," so v četrtek pozno zvečer sporočili iz Morače. 62-letni trener, ki se je kot košarkar uveljavil pri Olimpiji in Arisu, je sicer nazadnje deloval v Libanonu. V ligi ABA je vodil Cibono, Cedevito in Split, med nekdanjimi delodajalci pa sta tudi oba grška velikana Olympiacos in Panathinaikos.

V soboto zvečer je vodstvo Budućnosti le potrdilo, da bo ekipo vodil Subotić. Ni pa še znano, kakšno pogodbo je sklenil nekdanji slovenski selektor.

Pitino se ne bo vrnil v Atene

Izkušeni ameriški košarkarski trener Rick Pitino je iz domovine sporočil, da se po poletju ne bo vrnil v Atene, kjer je v nedavno končani sezoni Panathinaikos popeljal do dvojne grške krone. "Hvala igralcem, pomočnikom, vodstvu kluba in navijačem. Bilo je neverjetno. A čas je za novo poglavje v moji karieri," je zapisal 66-letni Američan, ki je v domovini deloval tako v ligi NBA kot študentski NCAA, Panathinaikos, kjer je bil njegov predhodnik Xavi Pascual, pa je bil zanj prvi evroligaški izziv.

Rick Pitino | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Mornarji kažejo zobe

Nekdanji košarkar Crvene zvezde, Lietuvos rytasa, Anadolu Efesa in Fenerbahčeha, Milko Bjelica, bo v prihodnji sezoni igral za klub Mornar iz Bara. S črnogorskim članom jadranske druščine, ki je bil predlani celo polfinalist, je 35-letni reprezentant podpisal dveletno pogodbo. Že pred tem je Mornarju zvestobo obljubil Sead Šehović, v klubu pa zanesljivo ostajajo tudi Uroš Luković, Nemanja Vranješ, Vukota Pavić, Marko Mugoša in Radoje Vujošević.  

Alen OMić | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Alen Omić pri nekdanjih evropskih prvakih

Občasni slovenski reprezentant Alen Omić ne bo del projekta Cedevite Olimpije. Bošnjak s slovenskim potnim listom, ki je v pretekli sezoni v evroligi igral za Budućnost in Milano, se namreč seli v Španijo. V svoje vrste ga je privabil nekdanji evropski klubski prvak Joventut iz Badalone. S klubom, kjer je donedavno kot pomočnik trenerja deloval tudi Jaka Lakovič (po novem trener Ulma), je 27-letni in 216 centimetrov visoki center iz Tuzle podpisal enoletno pogodbo. Pred tem je v Španiji že uspešno igral za Grand Canario in Unicajo iz Malage.

Papatheodorou prevzema AEK

Polfinalist grškega prvenstva AEK ima novega trenerja. Atene je zapustil Luca Banchi, nasledil pa ga je 44-letni Ilias Papatheodorou. Nazadnje je vodil PAOK, izkazal pa se je kot selektor mlajših grških reprezentančnih kategorij. Papatheodorou je z nekdanjim klubom Jureta Zdovca podpisal dveletno pogodbo.

Chris Thomas zapušča Slovenijo. | Foto: Sportida Chris Thomas zapušča Slovenijo. Foto: Sportida

Thomas iz Laškega na Japonsko

Medtem ko pri Zlatorogu iz Laškega iščejo novega glavnega trenerja, pa si je zadnji šef ekipe iz dvorane Tri lilije Chris Thomas novega delodajalca že našel na Japonskem. Ameriški trener, sicer tudi nekdanji pomočnik selektorja slovenske reprezentance, je namreč postal trener Bambitious Nara.

17cedevita
Sportal Na Hrvaškem rdeča luč za Cedevito

Pestro dogajanje pri evropskih prvakih

Potem ko je pretekli teden moskovski CSKA podaljšal sodelovanje z najkoristnejšim igralcem zaključnega turnirja evrolige Willom Clyburnom, sta novo pogodbo z začetkom novega tedna podpisala še izkušeni ameriški branilec Kyle Hines in 29-letni in 202 cm visoki domačin Semen Antonov. Vsi so bili v tej sezoni prvaki evrolige, ruskega prvenstva in lige VTB. Kot tudi eden od najboljših evroligaških igralcev Nando De Colo, ki po petih letih zapušča moštvo, ob tem pa se zdi, da ga mika odhod v ligo NBA.

CSKA veselje | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vrnitev Duška Vujoševića

Po dveletnem premoru in zdravstvenih težavah se Duško Vujošević vrača v vlogo klubskega trenerja v Romuniji. Tam je njegov delodajalec postal Banca Transilvania. Izkušeni trenerski maček, ki je letos dopolnil 60 let, je nazadnje vodil Limoges in reprezentanco BiH, največji pečat pa je sicer pustil kot dolgoletni trener beograjskega Partizana.

Tarik Black z novo pogodbo v Maccabiju. | Foto: Getty Images Tarik Black z novo pogodbo v Maccabiju. Foto: Getty Images Black se ne bo selil

Pretekli teden je Maccabi osvojil že 53. naslov izraelskega prvaka. Zdaj so se v Tel Avivu lotili tudi sestave moštva za novo sezono. Prvi, ki je že pristal na podaljšanje pogodbe, je bil 27-letni in 206 cm visoki center Tarik Black. Američan z izkušnjami iz lige NBA (LA Lakers in Houston) je Maccabiju obljubil zvestobo za dodatni dve leti.

Mega tudi uradno v novi dvorani

Pri Megi, ki v zadnjih letih ob dobrih predstavah v ligi ABA skrbi za izjemno produkcijo igralcev, so tudi uradno naznanili selitev. Potem ko so v preteklih letih igrali v Sremski Mitrovici, so zdaj za svoj novi dom izbrali dvorano Ranka Žeravice v Novem Beogradu. Z ekipo pa se na novo lokacijo ne seli center Miloš Koprivica, ki je pred dnevi prestopil v Lovčen 1947.

Billy Baron ostaja v Beogradu. | Foto: ABA liga Billy Baron ostaja v Beogradu. Foto: ABA liga

Koš v zadnji sekundi in pogodba za novo sezono

Potem ko so v finalni seriji proti Budućnosti, po kateri se prah še vedno ni polegel, osvojili ligo ABA, so košarkarji Crvene zvezde postali še srbski prvaki. Za peti zaporedni naslov je bil s košem v zadnjih sekundah četrte tekme proti Partizanu zaslužen ameriški branilec Billy Baron. Kmalu po koncu tekme so iz uprave beograjskega kluba sporočili, da je junak finala in celotne sezone rdeče-belim že obljubil nadaljnjo zvestobo.

LaMelo Ball, Liangelo Ball in Lonzo Ball  | Foto: Getty Images LaMelo Ball, Liangelo Ball in Lonzo Ball Foto: Getty Images

Najmlajši Ball odhaja v Avstralijo

Komaj 17-letni ameriški košarkar LaMelo Ball bo kariero nadaljeval v Avstraliji, in sicer pri tamkajšnjem klubu Illawarra Hawks. To naj bi bila zanj odskočna deska za preboj v ligo NBA. Tam vidno vlogo že igra njegov najstarejši brat Lonzo Ball (LA Lakers), medtem ko 20-letni LiAngelo Ball kot srednji brat vztraja pri LA Ballers v ligi JBA. Za medijsko odmevno zgodbo pa vseskozi skrbi oče treh bratov LaVar Ball.

Lekavicius se vrača v Kaunas

Po dveh sezonah v dresu Panathinaikosa se 181 centimetrov visoki litovski branilec Lukas Lekavicius vrača v domači Žalgiris. V Kaunasu tako pospešeno sestavljajo ekipo za prihodnjo sezono, že pred njegovim prihodom sta namreč prvaka Litve okrepila donedavni član beograjskega Partizana Jock Lamdale in Nigel Hayes (ameriški krilni košarkar je nazadnje igral za Galatasaray), novi pogodbi pa sta podpisala Rokas Jokubaitis in Arturas Milaknis.

Boban Tomić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Tomić po ponesrečeni ljubljanski avanturi znova na Slovaškem

Slovaški prvoligaš Rieker Komarno je v svoje vrste vrnil 31-letnega slovenskega organizatorja igre Bobana Tomića. Ta je sezono končal kot član Petrola Olimpija, a je bil zaradi poškodbe ramena prikovan na klop. Zdaj se vrača na Slovaško, kjer je že igral tako za Rieker kot tudi za Levicki. Del kariere je prebil tudi na Madžarskem (Falco), njegovi slovenski delodajalci pa so bili še Krka, Postojna, Hrastnik, Škofja Loka, Grosuplje in Rogaška.

Miloš Teodosić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Milijonska italijanska vaba za Teodosića

Eden od zvezdnikov letošnjega poletnega prestopnega roka bi lahko postal Miloš Teodosić. Po neuspešnem poskusu preboja v ligi NBA in slovesu od LA Clippers je 32-letni srbski branilec večji del sezone počival. Zdi se, da je pripravljen na vrnitev v Evropo, med klubi, ki so že pokazali zanimanje zanj, pa je Virtus iz Bologne. Klub, ki je trenutno še senca nekdanjega evropskega velikana, naj bi v fazi oblikovanja novega moštva Teodosiću ponudil več kot dva milijona evrov. Magnet bi lahko bil tudi trener Saša Đorđević, s katerim bosta zanesljivo sodelovala v reprezentanci. Nato še v klubu?

Konstantin Subotić | Foto: MaPa Foto: MaPa Subotič ostaja trener Šenčurja

Konstantin Subotič bo tudi v prihodnjih dveh sezonah trener Gorenjske gradbene družbe Šenčur. Na klop gorenjskega prvoligaša je sedel v začetku januarja, nato ga je popeljal v četrtfinale državnega prvenstva, zdaj pa ga čaka sestava igralskega mozaika. Odprto ostaja vprašanje vodenja kluba, saj se je dozdajšnji predsednik Janko Sekne umaknil z vodstvene funkcije.

Albicy iz Andore v Rusijo

Član prve peterke EuroCupa Andrew Albicy, ki je v pretekli sezoni igral za MoraBanc, bo kariero nadaljeval v Rusiji. V svoje lovke ga je ujel Zenit iz Sankt Peterburga. Izkušeni 178 centimetrov visoki organizator igre, ki je bil leta 2011 tudi član srebrne francoske reprezentance na EuroBasketu, je igral še za Gravelines in pariški Levallois. V novem klubu se mu bo pridružil tudi dosedanji član beograjskega Partizana Alex Renfroe.

Deon Thompson
Sportal Nekdanji košarkar Olimpije v Španijo
Goran Dragić
Sportal Goranu Dragiću dobrih 19 milijonov dolarjev za zadnjo sezono v Miamiju
Ne spreglejte