Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
27. 11. 2015,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

prisilna poravnava stečaj

Petek, 27. 11. 2015, 16.16

8 let

Slovan na prelomnici: bo preživel?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Košarkarski klub Slovan se nahaja v težkem položaju. Breme iz preteklosti je zelo veliko, vodstvo pa bo skušalo rešiti klub s postopkom prisilne poravnave.

Pretekli dogodki so pripeljali do tega, da se je dolg Slovana povzpel na 200 tisoč evrov. Ker tudi za športna društva glede financ velja gospodarsko pravo in ker je bil klub več kot 60 dni plačilno nesposoben, je moralo vodstvo kluba po zakonu ukrepati.

"Prisilno poravnavo smo vložili oktobra, seznam upnikov pa je prišel ven 3. novembra. Upnikom smo šli naproti, da bi dobili 30 odstotkov denarja, ki jim ga dolgujemo. Nekateri so pristali, na druge še čakamo," je slabo novico sporočil predsednik Miloš Paravinja, ki mora prepričati 60 odstotkov upnikov, da se s sanacijo strinjajo.

Velika žalost bi bila, da bi morali pod košarkarski klub Slovan potegniti črto in ga zapreti. V vsej svoji zgodovini je dal ogromno slovenskih reprezentantov, ki so pustili pečat tudi v svetovnem merilu. Imena Rašo Nesterović, Jaka Lakovič, Goran Dragić, Zoran Dragić, Uroš Slokar, Gašper Vidmar in druga povedo vse.

Maribor šel aprila v stečaj, da le ne bo šel Slovan po njegovi poti

Da imajo košarkarski klubi v slovenskem prostoru finančne težave, je jasno vsem. Nihče ne bi rad, da se tudi Slovanu zgodi kaj takega kot v Mariboru, kjer je šel tamkajšnji klub aprila letos v stečaj.

Na vrhu navadnih terjatev upnikov ob začetku prisilne poravnave je naša krovna košarkarska organizacija (KZS), katere predsednik Matej Erjavec je že dejal, da bodo šli klubu naproti. Naslednje v vrsti je Športno društvo SP7 (v lasti nekdanjega trenerja Simona Petrova), pod katerega je zapisan dolg 27 tisoč evrov, za njim sta košarkarja Stipe Modrić in Vjekoslav Petrović, ki jima klub dolguje 15.700 evrov …

"Ena možnost je stečaj, druga prisilna poravnava. Mi smo se odločili, da klub rešimo. Skušali bomo speljati finančni načrt in rekonstrukcijo finančnega načrta skozi prisilno poravnavo.

Rok, da vodstvu kluba uspe premostiti prepreke, je januar 2016, Paravinja pa ne bi rad, da mladi košarkarji ne bi imeli več prostora za treninge: "Smo v težavah. Tudi rokometaši so. Slovan je v obeh športih – kakor tudi nogomet – dal neverjetno število reprezentantov. S košarkarji dobro delamo. Z Univerzo v Ljubljani smo naredili edinstven projekt in zelo dobro poteka. Vsi igralci v članski ekipi so dijaki ali študentje. Delamo dobro, a imamo na ramenih breme iz preteklosti."

Ne spreglejte