Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Uroš Slokar

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 16.00

8 let

Slokar: Kadar gre, se z vsemi razumeš

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V letošnji reprezentančni akciji je dobro razpoložen Uroš Slokar. EuroBasket? "Ne razmišljam še o njem, saj bi zaradi evforije potrošili preveč energije," odgovarja Slokar.

Simulacija treh tekem v treh dneh je slovenskim košarkarskim reprezentantom uspela. Takšen ritem jih namreč čaka na evropskem prvenstvu v Zagrebu, kjer bodo v šestih dneh odigrali kar pet obračunov.

V Kopru so preskočili Ukrajino, Finsko in Italijo, tako da so uspešnost v pripravljalnem obdobju občutno popravili, saj imajo zdaj na svojem računu šest zmag in dva poraza.

"Naporno je igrati tri tekme v treh dneh, vendar sem že desetletje v takšnem ritmu. Vem, da je treba malce tempirati, vendar ne preveč. Ko začneš preveč računati, te to lahko zelo močno kaznuje," je dejal Uroš Slokar.

"Energijo bomo črpali iz obrambe"

Na zadnji tekmi proti zahodnim sosedom Italijanom je bil s 15 točkami najboljši strelec, odlično pa je sodeloval s Klemnom Prepeličem: "Kadar gre, se z vsemi razumeš. Ko gre mimo, se držiš za glavo. Na to se posebej ne osredotočamo. Vemo, da potrebujemo obrambo, in iz nje bomo gradili svojo energijo."

Od vseh reprezentantov ima v dresu izbrane vrste daleč največ izkušenj, saj v njej nastopa že desetletje. "Imam to srečo, da sem se učil od več vrhunskih košarkarjev. Ne morem izpostaviti enega. Sem si pa želel, poslušal in gledal vse njihove dobre lastnosti, da bi jih prinesel na svojo igro. Je pa tudi res, da nisem čez noč postal dober," je Slokar odgovoril na vprašanje, od katerega reprezentanta se je največ naučil.

Lakovič je letos še nedosegljiv

V statistiki Košarkarske zveze ima za seboj 70 uradnih nastopov v članski reprezentančni opravi, letos pa bo imel na evropskem prvenstvu priložnost, da se zavihti na drugo mesto. Gorana Jagodnika (75 nastopov) bo prehitel, če se bo Slovenija iz zagrebške skupine uvrstila v Lille, medtem ko je Jaka Lakovič s 86 nastopi letos nedosegljiv.

A njegove misli še ne uhajajo proti Hrvaški, kjer bo naša ekipa igrala uvodni del EuroBasketa: "Če bi se na to osredotočili že zdaj, bi bilo vse skupaj prehitro. Zaradi evforije bi potrošili preveč energije. Pritisk in adrenalin ti pobereta kar nekaj energije za evropsko prvenstvo. Za zdaj ni nihče osredotočen na prvenstvo, saj moramo še marsikaj postoriti."

"Napredovali smo, vendar bi nas lahko Srbija hitro razbila in bi povesili glave"

Na zadnjih dveh tekmah je slovenska igra delovala na visoki ravni. Zlasti dvoboj z Italijani je bil podoben tistemu, ki jih bomo spremljali na prvenstvu. V igri smo lahko videli čustva, napetost in neizprosen boj za vsako žogo na meji prekrška.

Igra je bila slabša le v petek proti Ukrajini, ki jo je Slovenija sicer s 66:60 premagala. Slokar je poudaril, zakaj je bilo tako: "Deset dni nismo igrali tekem, zato smo morali priti v ritem. Ne poznam dobre in slabe zmage. Poznam le zmago, in to je v našem športu najpomembnejša stvar. Ni pomembno, ali zmagaš lepo ali ne."

Pred izbranci Jureta Zdovca sta še dva pripravljalna testa, ki bosta odličen test pred odhodom v Zagreb. Nasproti jim bodo namreč stali svetovni podprvaki Srbi, s katerimi se bodo najprej pomerili v četrtek v Stožicah in dva dni pozneje v Banjaluki. "Napredovali smo, vendar nas lahko Srbi hitro razbijejo in bi povesili glave. To se ne sme zgoditi, saj vemo, da smo zmožni igrati," opozarja Slokar.

Ne spreglejte