Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
11.22

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Zoran Dragić kvalifikacije za evropsko prvenstvo Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 11.22

2 meseca, 2 tedna

Seznam reprezentance za prvi cikel kvalifikacij za EP 2025

Sekulić razkril karte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Aleksander Sekulić Slovenija : Venezuela | Aleksander Sekulić je na seznam uvrstil 13 košarkarjev. | Foto Guliverimage

Aleksander Sekulić je na seznam uvrstil 13 košarkarjev.

Foto: Guliverimage

Slovenski selektor Aleksander Sekulić je razkril seznam reprezentantov za uvodni cikel kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2025. Selektor Aleksander Sekulić bo za dvoboja proti Ukrajini in Izraelu računal na 13 košarkarjev, so sporočili s KZS. Na seznamu med drugim ni Zorana Dragića.

Jan Vide
Sportal Mladi Slovenec jasno odgovoril kritikom

Slovenska moška članska reprezentanca bo pestro leto 2024 začela s kar dvema domačima tekmama v uvodnem ciklu kvalifikacij za EuroBasket 2025. V koprski Bonifiki bo v četrtek, 22. februarja, gostila Ukrajino, tri dni kasneje pa še Izrael. Obe tekmi se bosta začeli ob 18. uri.

Slovenski selektor Aleksander Sekulić, ki bo s kvalifikacijami začel novo triletno obdobje na slovenski klopi, bo za uvodna kvalifikacijska dvoboja računal na 13 košarkarjev. Na seznamu sta med drugim tudi Žiga Samar, ki zaradi poškodbe že dlje časa ni del zasedbe berlinske Albe, povabilu pa se je odzval tudi Mike Tobey, ki je sicer pred časom dejal, da bo ta reprezentančni cikel morda izpustil, a se je odločil drugače. Poleg Samarja in Tobeyja so na reprezentančnem seznamu še Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Žiga Dimec (Anwil Wloclawek, Poljska), Gregor Hrovat (JDA Dijon, Francija), Aljaž Kunc (Twarde Pierniki Torun, Poljska), Miha Lapornik (Herada San Pablo Burgos, Španija), Jurij Macura (Krka), Aleksej Nikolić (ES Chalon, Francija), Bine Prepelič (Spirou Basket Charleroi, Belgija), Klemen Prepelič (Galatasaray, Turčija), Leon Stergar (Krka) in Luka Ščuka (Cedevita Olimpija).

Nekoliko presenetljivo na seznamu ni Zorana Dragića, ki se je sicer šele v začetku januarja znova pridružil moštvu Cedevite Olimpije, pred tem pa od konca lanskega svetovnega prvenstva ni igral. Na seznamu so v tem ciklu po dogovoru Fibe in evrolige lahko tudi košarkarji, ki igrajo v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, saj je evroliga ob reprezentančnem oknu prekinila tekmovanje. Na seznamu pa že "tradicionalno" ni košarkarjev iz lige NBA, Luke Dončića in Vlatka Čančarja, ki sicer po poškodbi še ni nared, brez možnosti nastopa pa so tudi košarkarji, ki nastopajo v ligi NCAA, med drugim Saša Ciani in Jan Vide. Ob boku teh na seznamu ni tudi Eda Murića, ki se je poškodoval pred lanskim svetovnim prvenstvom in počasi spet stopa proti parketu.

Slovenci bodo odigrali dve tekmi v Kopru. | Foto: Guliverimage Slovenci bodo odigrali dve tekmi v Kopru. Foto: Guliverimage Sekulić: Uvrstitev na EuroBasket je naša obveza

"Z uvodnima kvalifikacijskima tekmama za nastop na evropskem prvenstvu leta 2025 začenjamo letošnje izjemno zanimivo koledarsko leto. Kot sem že poudaril, je uvrstitev na EuroBasket naša obveza. Z igralci in štabom se že kar nekaj časa nismo videli in verjamem, da vsi skupaj že nestrpno čakamo, da se zberemo in začnemo z nekajdnevnimi pripravami. Zavedamo se, kaj tekmi proti Ukrajini in Izraelu že lahko prineseta. Tako kot vedno časa ne bo veliko in naša naloga bo, da se dobro pripravimo in uigramo. Štart v kvalifikacije bo izjemno pomemben, še posebej zaradi dejstva, da obe tekmi igramo pred domačimi navijači. Slednji so vedno bili pomemben del vsake reprezentančne zgodbe in želim si, da se tudi tokrat v koprski Bonifiki zberejo v velikem številu," je ob predstavitvi seznama dejal Sekulić. 

Izbrana vrsta se bo na Obali zbrala prihajajočo nedeljo zvečer in v ponedeljkovih dopoldanskih urah prvič trenirala v Areni Bonifika. Poleg uvodnih februarskih tekem se bodo kvalifikacije odvile še v dveh kvalifikacijskih ciklih. V drugem se bo Slovenija dvakrat pomerila s Portugalsko, in sicer v gosteh 22. novembra in doma 25. novembra 2024. V zadnjem kvalifikacijskem ciklu pa bo slovenska reprezentanca dvakrat gostovala. 20. februarja 2025 se bo pomeril z Ukrajino in 23. februarja z Izraelom. Na evropsko prvenstvo bo napredovalo 24 od 32 sodelujočih reprezentanc oziroma po tri najboljše v posamezni skupini, razen iz skupin, v katerih bodo igrale gostiteljice prvenstva Latvija, Ciper, Finska in Poljska, ki so na prvenstvo neposredno že uvrščene. V teh skupinah (skupine C, E, G in H) si bosta poleg gostiteljic napredovanje zagotovili še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.

Kvalifikacije za EP 2025

Četrtek, 22. februar:
18.00 Slovenija - Ukrajina

Nedelja, 25. februar:
18.00 Slovenija - Izrael

Preberite še:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dallas se je pošteno namučil, Dončića šivali
Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Zmaga, 146 točk in novinca dvigajo apetite Dallasa
Cedevita Olimpija Alen Omić
Sportal Omić navdušil ob vrnitvi domov, Krka visoko izgubila
Ne spreglejte