Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
6. 8. 2016,
18.58

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

1

Natisni članek

Edo Murić Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov

Sobota, 6. 8. 2016, 18.58

2 leti, 8 mesecev

Slovenija - Belgija 89:59

Še več Gorana Dragića za še višjo zmago, selektor prekrižal novega

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

1

Goran Dragić | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski selektor Igor Kokoškov še naprej ostaja brez poraza na slovenski klopi. Slovenija je po petkovi zmagi proti Portugalski z 89:59 premagala še Belgijo. Nekaj ur po tekmi je s seznama košarkarjev Kokoškov prečrtal Žana Marka Šiška.

Čeprav je po tekmi selektor Igor Kokoškov dejal, da še ne ve, kdaj bo skrčil moštvo, se je za to odločil nekaj ur po zmagi proti Belgiji.

Reprezentančni tabor je zapustil mladi Žan Mark Šiško, ki je le nekaj ur prej doživel reprezentančni krst v članski reprezentanci.

V slovenskem taboru ostaja še 15 košarkarjev, Kokoškov pa bo za kvalifikacije potreboval 14 člansko moštvo (12 igralcev in dve rezervi). 

"Odločitev ni bila lahka, saj je z igro na tekmi požel simpatije soigralcev in štaba. A s štirimi organizatorji igre ne moremo igrati. Mislim, da je ta poteza najbolj poštena do njega in ekipe. Od njega pričakujem, da v prihodnosti postane vrhunski igralec," je dejal selektor.

Podobno kot na prvem testu v petek proti Portugalski je selektor Igor Kokoškov od prve minute v ogenj poslal tudi Gorana Dragića, ki je odprl slovenski strelski pohod.

Prva četrtina Slovenije je močno spominjala na tekmo proti Portugalski, saj so si izbranci Kokoškova hitro priigrali prednost.

Slovenski napad je bil pred približno tisoč gledalci dobro ogret na začetku tekme in je v štirih minutah in pol igre dosegel že 17 točk, na drugi strani pa so Belgijci dosegli sedem točk.

Številne menjave

Selektor je že v prvi četrtini opravil številne menjave in ponudil priložnost devetim košarkarjem, med drugim tudi debitantu, 19-letnemu Vlatku Čančarju.

Na tekmi je Kokoškov priložnost za igro ponudil 12 košarkarjem. V zadnji četrtini je kot zadnji na parket stopil še Mitja Nikolić.

Selektor Igor Kokoškov je zadovoljen, kako so njegovi varovanci izboljšali obrambo v primerjavi s petkovo tekmo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Selektor Igor Kokoškov je zadovoljen, kako so njegovi varovanci izboljšali obrambo v primerjavi s petkovo tekmo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Črne minute in vrnitev v varno cono

Če je v prvih desetih minutah (23:12) vse delovalo po načrtu, pa so se težave za Slovenijo začele na začetku druge četrtine, ko v treh minutah ni uspela zadeti. Na drugi strani so Belgijci začutili svojo priložnost in stopili prednost le na dve točki (23:21).

Kokoškov je v igro znova poslal Dragića, ki je v prvem polčasu odigral 12 minut in ob petih točkah prispeval še sedem podaj, Slovenci pa so do glavnega odmora prišli do 11 točk prednosti (42:31).

"Ko ne gre na parketu, je vedno kriv trener. Na parket sem poslal košarkarje, ki niso veliko igrali skupaj. To je bila moja napaka," je po tekmi dejal selektor Kokoškov.

Dva debitanta

Potem ko je Kokoškov prvič ponudil priložnost Čančarju v prvem polčasu, je v drugem polčasu prvi nastop v članskem reprezentančnem dresu dočakal še Žan Mark Šiško.

Edo Murić je zadel štiri trojke in bil drugi strelec s 15 točkami. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Edo Murić je zadel štiri trojke in bil drugi strelec s 15 točkami. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prednost tudi do 20 točk

Slovenska reprezentanca je na začetku drugega polčasa hitro zlomila Belgijce. V 23. minuti so gostje v Zlatorogu že zaostajali za debelih 20 točk in čeprav so slovenski košarkarji znova na koncu tretjega dela popustili, so pred odločilnimi desetimi minutami vodili za 13 točk (60:47).

Visoka zbranost v končnici

Kljub visoki prednosti je Slovenija mlela tudi v zadnji četrtini. Prednost se je povečevala do konca tekma in na koncu znašala 30 točk (89:59).

"Z nekaterimi stvarmi smo zadovoljni, z drugimi manj. Imamo še veliko prostora za napredek. Potrebujemo še več tekem in boljših odločitev v določenih trenutkih," je igro Slovenije v Celju ocenil Kokoškov.

Slovenci so v zadnji četrini povsem pohodili Belgijce in slavili s 30 točkami prednosti. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenci so v zadnji četrini povsem pohodili Belgijce in slavili s 30 točkami prednosti. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Veliko večja minutaža Dragića

Na petkovi tekmi proti Portugalski je Goran Dragić je igral le prvih pet minut, tokrat pa ga je Kokoškov večkrat poslal v igro. Skupno je na parketu preživel skoraj 23 minut in v tem času dosegel pet točk, devet podaj in štiri skoke.

"On je vodja. Ne igra le za točke. Je organizator, vodja na parketu. Njegova igra v obrambi je bila danes odlična in to se je kot virus preneslo na soigralce," je bil z igro 30-letnega člana Miami Heat v ligi NBA zadovoljen selektor.

Koga je selektor pustil na tribuni?

V civilu so tekmo proti Belgiji spremljali Miha Lapornik, Matic Rebec in Gezim Morina.

Kaj čaka Slovenijo?

Po turnirju v Celju slovenske košarkarje prihodnji petek čaka turnir na Dunaju, kjer bodo do nedelje odigrali tri tekme (Avstrija, Poljska, Islandija), nato pa jih do začetka kvalifikacij za evropsko prvenstvo (31. avgust) čakajo še štiri pripravljalne tekme.

 

Prijateljska tekma:

Slovenija : Belgija 89:59 (60:47, 42:31, 23:12)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 1.000, sodniki: Zupančič, Španič, Mauer (vsi Slovenija).

Slovenija: G. Dragić 5 (3:5), Prepelič 8 (2:2), Murić 15 (1:2), Blažič 13 (2:2), Nikolić 5, Z. Dragić 16 (5:6), Vidmar 8 (0:5), Zagorac 3, Omić 9 (3:7), Klobučar 7 (2:2).

Belgija: Mwema 2, Tabu 6, Schwartz 4 (2:3), Salumu 10 (3:4), Gillet 6 (1:1), De Zeeuw 8 (4:6), Tumba 2, Vanwijn 5 (1:3), Iarochevitch 6, Kesteloot 2 (0:2), Marchant 8.

Prosti meti: Slovenija 18:31, Belgija 11:19.
Met za tri točke: Slovenija 11:26 (Murić 4, Prepelič 2, Blažič, Nikolič, Zagorac, Klobučar, Z. Dragić), Belgija 4:17 (Marchant 2, Gillet, Salumu).

Osebne napake: Slovenija 21, Belgija 26.
Pet osebnih: /.
Ne spreglejte