Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
5. 8. 2016,
22.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić evropsko prvenstvo reprezentanca

Petek, 5. 8. 2016, 22.10

6 let, 6 mesecev

Goran Dragić se je presenetljivo pojavil na parketu, Kokoškov pa je debitiral na najlepši mogoč način

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
goran dragic kosarkarska reprezentanca | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prvi test v sklopu priprav na kvalifikacije za evropsko prvenstvo je slovenska košarkarska reprezentanca prestala uspešno. S 67:51 je pod vodstvom novega selektorja Igorja Kokoškova padla Portugalska. Na uvodu je zaigral tudi kapetan Goran Dragić, nato pa pričakovano sedel na klopi.

Za prvo pripravljalno tekmo smo pričakovali, da bo Goran Dragić, ki je na začetku tedna nekoliko potarnal nad bolečinami v hrbtu, dvoboj s Portugalsko izpustil, a se je ogreval, kar je bil znak, da je kapetan naše izbrane vrste pripravljen.

Dva udara za visoko vodstvo

Skupaj z bratom Zoranom, Klemnom Prepeličem, Edom Murićem in Gašperjem Vidmarjem so kot prvi stopili na parket in v dveh minutah ter pol dali vedeti, da je kakovost na slovenski strani. Takrat je bilo namreč že 13:3.

Igra naše izbrane vrste je bila hitra. Košarkarji so bili kombinatorični in imeli veliko idej, v obrambi pa so znali zaustavljati poizkuse Portugalcev, ki so imeli veliko težav pri zaustavljanju slovenskih napadov.

Pokazalo se je, da so Portugalci po kakovosti slabši od slovenskih košarkarjev. | Foto: Pokazalo se je, da so Portugalci po kakovosti slabši od slovenskih košarkarjev.

Po slabih petih minutah je Gogija zamenjal Jaka Klobučar, prav Jaka pa je skupaj s soimenjakom Blažičem ob vstopu v drugo četrtino zadel dve trojki in naskok je bil že 18 točk, kar je bila najvišja prednost v prvem polčasu. "Goran je prišel, da igra. Da bo vodil to ekipo. Vsi poznamo njegove osebne in igralske sposobnosti. Počasi ga spravljamo v ritem. Dobro je, da je odigral nekaj minut, da je vse skupaj začutil. S strokovnim štabom smo se dogovorili, da bo igral samo na začetku. Verjetno bo več igral jutri," je o zvezdniku slovenske ekipe dejal selektor Igor Kokoškov.

V zaključku polčasa so košarkarji v zeleni opravi naredili kar nekaj napak in dopustili gostom, da so se približali na devet točk zaostanka, a so tik ob izteku dvajsete minute hitro postavili stvari na svoje mesto in prišli do novega dvomestnega naskoka (41:27).

Uspavanje po visokem vodstvu, Lapornik in Prepelič postavila stvari na svoje mesto

Največ težav je četa Igorja Kokoškova, ki je premierno vodil našo reprezentanco, imela v skoku. V prvem delu so ga Portugalci, ki se bodo letos potegovali za četrti nastop na EuroBasketu, dobili z 20:14 (44:34 na celotni tekmi), kar sedemkrat pa pobrali žogo v napadu.

Klemen Prepelič je v pravem trenutku zadel dve trojki. | Foto: Klemen Prepelič je v pravem trenutku zadel dve trojki.

Kako se nekoliko manjša zbranost hitro kaznuje, smo lahko videli ob začetku drugega polčasa, ko se je prednost zmanjšala na vsega šest točk (42:36). Še dobro, da je nasprotnik v tem delu zgrešil kar nekaj odprtih metov, sicer bi se lahko še izdatneje približali.

"Kondicijsko še nismo sposobni odigrati toliko minut na visoki ravni"

A je bilo kriznih minut vendarle konec ob vstopu v zadnjo četrtino, ko sta Miha Lapornik in Prepelič s trojkami – ta je zadel dve zapored - popeljala ekipo do 22 točk naskoka (62:42). Slovenski košarkarji so jih na tekmi metali 11/27. S tem sta Sloveniji na široko odprla pot do uvrstitve v finale turnirja v Zlatorogu, v katerem se bo v soboto ob 17. uri pomerila z Belgijo, ki je v drugem dvoboju s 73:68 premagala BiH.

Kokoškov je v zaključku dal priložnost tudi košarkarjem, ki niso predvideni kot nosilci igre, ti pa so v zadnjih slabih petih minutah uspeli zadržati varen naskok.

"Komunikacija še ni bila prava," je dejal slovenski selektor Igor Kokoškov. | Foto: "Komunikacija še ni bila prava," je dejal slovenski selektor Igor Kokoškov.

"To je bila za nas prva tekma. Vedeli smo, da bo težka. Pa ne zaradi Portugalcev, ampak ker je prva in smo v fazi priprav. Naša naloga je, da izkoristimo ti dve tekmi. Veliko stvari moramo še postoriti. Kondicijsko še nismo sposobni odigrati toliko minut na visoki ravni, kar se je videlo v prvem polčasu, v katerem smo izgubili devet žog. Prav tako nismo mogli v tretji četrtini zadeti koša. Vse mrtve žoge so prišle tekmecu v roke. Komunikacija je bila slaba. Postavili smo nekoliko drugačne principe in potrebujemo čas, da se to vse vpelje. Imamo veliko prostora za delo."

Slovenija : Portugalska 67:51 (51:38, 41:27, 23:9)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 800, sodniki: Majkič, E. Javor, Savić (vsi Slovenija).

Slovenija: Rebec 3, G. Dragić 2 (2:2), Prepelič 11, Murić 8 (0:1), Blažič 10 (2:2), Z. Dragić 7 (2:2), Lapornik 7, Vidmar 4 (2:4), Dimec 3 (1:2), Omić 5 (1:4), Klobučar 7 (2:3).

Portugalska: Silva 2, Soares 3 (1:2), Fernandes 5, Lima 2, Guerreiro 2, Balseiro 9 (1:1), Pinto 8 (1:2), Gomes 5, Barroso 3 (1:2), Belo 2, Fonseca 10 (2:4).

Prosti meti: Slovenija 12:20, Portugalska 6:11.
Met za tri točke: Slovenija 11:27 (Prepelič 3, Murić 2, Blažič 2, Klobučar, Lapornik, Z. Dragić, Rebec), Portugalska 5:26 (Balseiro 2, Pinto, Gomes, Fernandes).

Osebne napake: Slovenija 18, Portugalska 21.
Pet osebnih: /.

(STA)
Ne spreglejte