Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
13.37

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

NBA Kitajska Dwyane Wade

Četrtek, 2. 8. 2018, 13.37

5 let, 8 mesecev

Košarkarski veteran pred dilemo

Se Dwyane Wade res seli na Kitajsko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
Dwayne Wade | Foto Reuters

Foto: Reuters

Počasi se sestavlja podoba ekip, ki bodo oktobra zaigrale v severnoameriški poklicni ligi NBA. Večina košarkarjev, ki so po koncu prejšnje sezone postali prosti igralci, si je že poiskalo nov dom. Glavno vprašanje pa ostaja, kje bo svojo športno pot nadaljeval Dwyane Wade.

Večina ameriških košarkarskih superzvezdnikov si je pred novo sezono že poiskala nov klub. LeBron James bo svoje mojstrovine po novem kazal v dresu Los Angeles Lakers, Carmelo Anthony se seli v Houston. Za veliko presenečenje je poskrbel tudi Golden State, ki je podpisal enoletno pogodbo z DeMarcusom Cousinom. Paul George je podaljšal sodelovanje z Oklahomo, Chris Paul ostaja v dresu Houstona, Kevin Durant pa bo tudi novo sezono preživel v dresu Golden Stata. Med zvezdniško zasedbo ostaja le še vprašanje, kje bo kariero nadaljeval trikratni dobitnik šampionskega prstana Dwyane Wade

LeBron James
Sportal LeBron James: Vedno sem želel podajati kot Magic

Tri možnosti

Wade naj bi po poročanju ameriških medijev kolebal med selitvijo na Kitajsko, nadaljevanjem kariere v Miamiju in koncem športne poti. Glasne so govorice, da se bo 12-kratni udeleženec tekme vseh zvezd preselil na Kitajsko. Po poročanju kitajskih medijev naj bi Wade od kluba Zhejiang Golden Bulls prejel ponudbo za triletno pogodbo v vrednosti dobrih 21 milijonov evrov. Če bi Wade ponudbo sprejel, bi postal najbolje plačan košarkar na Kitajskem in eden izmed najbolje plačanih igralcev zunaj lige NBA.

Se bo 36-letni Wade res preselil na Kitajsko? | Foto: Reuters Se bo 36-letni Wade res preselil na Kitajsko? Foto: Reuters

Najboljši strelec leta 2009 je pri Miami Heat preživel prvih 13 sezon svoje športne kariere, nato pa se preselil v Chicago in zatem v Cleveland. Na začetku letošnjega leta se je ameriški branilec vrnil na Florido. V povprečju je v prejšnji sezoni dosegal 12 točk, v prvem krogu končnice, v katerem je Miami izgubil s Philadelphio, pa je njegovo povprečje znašalo 16,6 točke. Če bi se Wade odločil, da bo še 14. sezono preživel v družbi Gorana Dragića in druščine, bi v najboljšem primeru zaslužil dobrih 4,5 milijona evrov ali veteranski minimum. Ta znaša dobra dva milijona evrov, kar je v primerjavi s ponudbo kitajskih mogotcev pravi drobiž.

Carmelo Anthony
Sportal Anthony na pragu Houstona, 41-letni Carter v Atlanto

"16 in 16. leto"

A veliko vlogo pri odločitvi ameriškega košarkarja igra tudi njegova družina. Februarja je MVP finala lige NBA iz leta 2006 dejal, da želi z Miamijem ostati vse do upokojitve. V nedavnem intervjuju je Wade povedal, da bo odločitev sprejel ob pravem času. "Čas bo pokazal svoje. Moj sin je trenutno v srednji šoli. Vsaka odločitev v tem trenutku, še posebej v karieri profesionalnega športnika pri 36 letih, je osredotočena na družino. Še posebej sem pozoren na to, da sinovom zagotovim uspeh tako v življenju kot v košarkarskem svetu," je bil jasen Američan.

 

16 and year 16! #TheWades

A post shared by dwyanewade (@dwyanewade) on

V sredo je Wade na družbenem omrežju Instagram objavil posnetek, na katerem se s sinom odpravi na trening, in namignil, da njegove košarkarske poti vendarle še ne bo konec. Ob posnetku je 36-letnik zapisal "16 in 16. leto". Šestnajst let namreč šteje njegov sin Zaire Wade, 16. leto v profesionalni košarki pa bo, kot vse kaže, odigral tudi Dwyane Wade. Odgovor na vprašanje, ali bo nosilec zlate olimpijske medalje res zapustil ZDA, bo znan kmalu, saj naj bi v prihodnjih dneh moral sporočiti odločitev v zvezi s ponudbo kitajskega kluba.

Dwayne Wade
Sportal Veteranska zvezdnika še brez kluba
Ne spreglejte