Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
11. 3. 2020,
1.30

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

NBA Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks San Antonio Spurs

Sreda, 11. 3. 2020, 1.30

4 leta, 1 mesec

Liga NBA, 10. marec

Izjemni solist Dončić je ostal brez orkestra

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Luka Dončić | Strelsko nadpovprečen večer za Dončića (38 točk), a brez končne nagrade | Foto Getty Images

Strelsko nadpovprečen večer za Dončića (38 točk), a brez končne nagrade

Foto: Getty Images

Čeprav je bil zaradi nove poškodbe, tokrat desnega zapestja, njegov nastop v teksaškem obračunu vprašljiv, je Luka Dončić (38 točk, 8 asistenc in 7 skokov) blestel na gostovanju pri San Antoniu. Na koncu so ga bolj kot novi udarci po rokah boleli občutki ob 27. porazu v sezoni (109:119). Bil je kot teksaški Sizif ali solist brez spremljave orkestra.

Ko je Rudy Gay enajst minut pred koncem zadnje četrtine zadel svojo edino trojko, je San Antonio pri rezultatu 88:85 prvič na tekmi prevzel vodstvo. Pred tem je imel Dallas, ki je vodil večji del tekme, tudi že 13 točk naskoka. A ko je moštvo legendarnega trenerja Gregga Popovicha zavohalo tekmečevo kri, vodstva ni več izpustilo iz rok. Z ekipno predstavo, v kateri je kar sedem košarkarjev preseglo dvomestno število točk, izstopal pa je LaMarcus Aldridge (24 točk), so SA Spurs Dallasu zadali drugi zaporedni poraz in razvrednotili tudi všečno predstavo slovenskega mojstra. Razigrani Luka Dončić je namreč v 36 minutah dosegel 38 točk (za 3 točke 6/13, ta 2 točki 7/13, prosti meti 6/7), ujel sedem odbitih žog in soigralcem namenil osem asistenc.

Ranjeni zvezdnik

"Dončićev nastop je vprašljiv," so pred tekmo sporočali iz Dallasa. Gleženj? Ne, čeprav po dveh zvinih še zdaleč ne brezhiben. Palec leve roke? Ne, a tudi ta ostaja zavarovan s povojem. Pred gostovanjem v teksaškem obračunu pri San Antoniu se je vprašaj ob Ljubljančanovem imenu znašel zaradi sveže poškodbe desnega zapestja. A negotovost je kmalu po začetku tekme postala lanski sneg, Luka pa protagonist Dallasove prevlade. Že v prvi četrtini je namreč dosegel deset točk, ob polčasu je bil že pri osemnajstih, tedaj z zglednimi možnostmi za novega trojnega dvojčka. Tudi v tretji četrtini so gostje še nadzorovali položaj, nato pa v zadnji četrtini povsem popustili.

Oslabljeni Dallas

Ljubljanski zvezdnik v Dallasu, za katerega je bila to druga zaporedna tekma z več kot 30 točkami in že 18. v nizu z več kot 20 točkami (pod to mejo se je nazadnje spustil 12. januarja, ko je ob zmagi nad Philadelphio dosegel "le" 19 točk), se je počutil kot Sizif. Bil je aktiven, individualno učinkovit in kljub petim izgubljenim žogam tudi zelo povezovalen. Kljub veliki energiji mu nikakor ni uspelo predramiti soigralcev. Kot izjemni solist brez spremljevalnega orkestra. V prelomnih trenutkih ga je s slepimi naboji pri metih za tri točke, izgubljeno žogo in obrambno omahljivostjo na cedilu pustil predvsem Kristaps Porzingis. 

Derrick White v obrambi ni našel pravega odgovora za Dončića. | Foto: Reuters Derrick White v obrambi ni našel pravega odgovora za Dončića. Foto: Reuters

Več kot očitno je, da ima moštvo najbolj "vročega" slovenskega košarkarja ob tekmečevih strnjenih obrambnih vrstah veliko težav z ohranjanjem igralskega ritma, predvsem pa je že od začetka sezone jasno, da lahko zmaguje le ob širšem naboru razpoloženih igralcev. V igralski rotaciji se je tokrat še kako poznala odsotnost poškodovanega Setha Curryja. Vrnitve Jalna Brunsona še ni na vidiku. Že lep čas pa je povsem odpisan Dwight Powell.   

Slovenski večer kot popravni izpit

Za Dallas je bil to 27. poraz v sezoni (ob 39 zmagah). S tem izkupičkom šestnajst tekem pred koncem rednega dela vseeno odločno koraka v končnico lige NBA. V prihodnjih štirih tednih si bodo nekdanji prvaki iz Teksasa poskušali izboriti čim boljše izhodišče, saj so razlike na lestvici zahodne konference majhne. Pomembna bo že tekma v noči na četrtek, ko se bo Dončićeva druščina pomerila z Denverjem. Tekma proti ekipi Vlatka Čančarja, ki je sicer za pičlo minuto na parket nazadnje stopil 4. marca, bo kot plod sodelovanja s Slovensko turistično organizacijo nosila naziv I feel Slovenia night. Nov navdih za Dončiča …   

 

Liga NBA, 10. marec:

San Antonio Spurs : Dallas Mavericks 119:109
(Aldridge 24, Gay 17: Dončić 38 (8 as., 9. sk.), Hardaway 20)

Indiana Pacers : Boston Celtics  111:114

Washington Wizards : New York Knicks  122:115

Chicago Bulls : Cleveland Cavaliers 108:103

Houston Rockets : Minnesota Timberwolves 117:111

Memphis Grizzlies : Orlando Magic 115:120

Portland Trail Blazers : Phoenix Suns 121:105

Golden State Warriors : LA Clippers 107:131

Los Angeles Lakers : Brooklyn Nets 102:104

Lestvica 

 

Preberite še:

Jamal Murray
Sportal Čančarjev Denver gladko odpravil vodilno ekipo lige NBA, nov mejnik Younga #video
Luka Dončić
Sportal Dončić se je pritoževal nad dogodki #video
Sportal Hazard in Dončić, Messijev sin, 75-letni nogometaš, incident v Londonu … Kaj vse še?
Luka Dončić
Sportal Vroči Dončić prejemal udarce v glavo in zrežiral šov, ki pa je imel napako #video
Ne spreglejte