Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 9. 2021,
13.01

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Simon Finžgar košarka 3 x 3

Četrtek, 9. 9. 2021, 13.01

2 leti, 7 mesecev

ep v košarki 3 x 3

Moška reprezentanca odpotovala v Pariz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
košarka 3x3 - SLO - HUN | Simon Finžgar bo edini "Pirančan" v reprezentanci. | Foto FIBA

Simon Finžgar bo edini "Pirančan" v reprezentanci.

Foto: FIBA

Pariz bo od petka do nedelje gostil člansko evropsko prvenstvo v košarki 3 x 3. Slovenija bo na prvenstvu stare celine nastopila z moško zasedbo, ki jo v skupinskem delu turnirja čakata obračuna z Estonijo in Poljsko. V izločilne boje napredujeta prvouvrščeni reprezentanci iz vsake od štirih predtekmovalnih skupin.

Na evropskem prvenstvu v košarki 3 x 3 v Parizu bo zaigralo po 12 moških in ženskih reprezentanc. Ekipe so razdeljene v štiri skupine s po tremi udeleženci, iz vsake skupine pa v četrtfinale napredujeta po dve najboljši ekipi.

Slovenija bo na prvenstvu nastopila z moško reprezentanco. Ta bo v primerjavi z zadnjimi velikimi tekmovanji v Parizu zaigrala v precej spremenjeni zasedbi. Tako na igrišču ne bomo spremljali Adina Kavgića, Anžeta Srebovta in Gašperja Ovnika, ki je zaključil svojo košarkarsko kariero. Ob preostalem ''Pirančanu'' Simonu Finžgarju bodo slovenske barve branili Stojan Đekanović, Tjaž Rotar in Mensud Julević.

Slovenci bodo v predtekmovanju zaigrali v skupini D, kjer jim družbo delata udeleženka olimpijskih iger v Tokiu Poljska in Estonija. Obe tekmi varovance selektorja Matica Vidica čakata v petek. Najprej se bodo ob 18.50 pomerili z Estonci, ob 20.40 pa še s Poljaki. V izločilne boje napredujeta najboljši dve ekipi posamezne skupine, ''slovenska'' skupina B pa se v četrtfinalu križa s skupino D, v kateri bodo igrale Nizozemska, Rusija in Izrael. Tudi v tej skupini so vse tekme na sporedu v petek, v soboto pa bodo moči merile še reprezentance v skupinah A (Srbija, Belgija in Ukrajina) ter C (Litva, Avstrija in Francija). Izločilni boji ter vse končne odločitve so na sporedu v nedeljo.

Pripravljeni in optimistično razpoloženi

Misli pred odhodom na turnir je strnil Julević: "S soigralci se veselimo nastopa na evropskem prvenstvu in že komaj čakamo, da stopimo na igrišče. V skupini nas čakata stara znanca Poljska in Estonija. Smo dobro pripravljeni in optimistično razpoloženi. Gremo iz tekme v tekmo in čeprav bomo nastopili v spremenjeni zasedbi, mislim, da se bomo pokazali v dobri luči."

Slovenski košarkarji v košarki 3 x 3 so se iz evropskih prvenstev že vračali z medaljami. Leta 2016 so se veselili naslova evropskega prvaka, v letih 2014 in 2017 so osvojili drugo mesto, leto dni kasneje pa še bronasto kolajno. Leta 2019 so obstali v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu, prejšnje leto pa prvenstvo zaradi epidemije koronavirusa ni bilo odigrano. Slovenci se tako na evropski oder vračajo po treh letih. Reprezentanca se je za nastop na prvenstvu pripravljala v Ljubljani skupaj z ekipo Jeddah, ki nastopa na Fibinih turnirjih svetovne serije in jo vodi Aleš Kunc.

košarka 3x3 Tokio
Sportal Američanke in Latvijci do premiernih naslovov
Ne spreglejte