Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matjaž Smodiš Rado Trifunović Goran Jagodnik

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 16.18

8 let

Matjaž Smodiš: Naj traja ...

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prepričljivi zmagi proti Avstraliji in Mehiki sta na začetku svetovnega prvenstva v košarki potešili slovenske apetite. Igra Zdovčeve čete pa po ocenah poznavalcev obeta veliko.

Čeprav v slovenski igri na uvodnih dveh tekmah ni šlo brez nihanj, pa so ključnega pomena štiri točke na računu, obenem pa veseli tudi učinkovita igra. Ta navdušuje tudi številne nekdanje reprezentante, prikovane pred male ekrane. "Dve tekmi, dve lepi zmagi. Odlično nam gre. Fante je užitek gledati. Nimam razloga, da ne bi bil optimist. Naj le traja," pravi Matjaž Smodiš, ena od legend slovenske košarke in nekdanji kapetan izbrane vrste.

"Slovenija je na uvodnih dveh tekmah pokazala razkošen talent, tekmeca pa presenetila z raznolikostjo. Dvomim, da so v avstralskem in mehiškem taboru pričakovali toliko nevarnih igralcev. Zdaj je prav ta raznolikost slovenska moč. Težko bi našel košarkarja, ki ni prispeval svojega delčka k zmagam. Verjamem tudi, da bo fantom dan počitka dobro del, nato pa naprej, po nove zmage. Če bodo igrali v tem slogu, je kakršenkoli strah odveč," dodaja Smodiš, zdaj že dobro leto košarkarski upokojenec.

Agresivna obramba prinaša zmage

"Kar smo videli do zdaj, je zelo dobro in obetavno. Vidi se tudi stopnjevanje, kar nas pred nadaljevanjem lahko veseli. Optimizem je upravičen," pa ocenjuje Rado Trifunović, prav tako nekdanji reprezentant, ki je po aktivni karieri zajadral v trenerske vode in med drugim pred tedni poveljeval slovenski reprezentanci B.

"Eden od ključev do učinkovitih iger je agresivna in predvsem kolektivna obramba. Fantje se tu držijo navodil, obenem pa v napadu igrajo zelo poletno. Navdušuje visok odstotek zadetih metov, medtem ko pa pomanjkanja višine, pred katerim so mnogi svarili, ni zaznati," je zadovoljen Trifunović, ki pa se ob tem dobro zaveda, da za slovensko izbrano vrsto ključni izzivi v Španiji šele prihajajo.

Jagodnik pogreša igro pod koši

Da si po dveh tekmah še ne gre obešati kolajn, opozarja tudi zimzeleni Goran Jagodnik, sicer zadovoljen z začetnim izkupičkom. "Pred uvodno tekmo je bilo čutiti nekaj strahu in negotovosti. A reprezentanca je odigrala nadvse korektno ter popravila številne pomanjkljivosti, ki smo jih videli med pripravami. Kot primer naj navedem igro v skoku. V tem elementu so se naši fantje uspešno spopadali tudi s fizično močnejšimi igralci. Proti Mehiki so se že bolj sprostili. Celotna slika je dobra," pravi 40-letni nekdanji reprezentant, ki bo kot član Hopsov tudi v novi sezoni vztrajal pod koši.

Konkurenčno prednost Jagodnik vidi v agresivni obrambi in hitrem prenosu žoge v napad. Kot pravi, reprezentanca živi za protinapade, kar je, glede na igralski kader, tudi razumljivo. "Včasih so pri tem celo preveč vihravi in silijo z glavo skozi zid, zato jih mora selektor Jure Zdovc krotiti. Obenem pa je lahko vesel, da na vsaki tekmi eksplodira kdo drug. Goran Dragić je pravi vodja. Tu so še njegov brat Zoran, pa Domen Lorbek in še bi lahko našteval," meni izkušeni košarkarski popotnik, ki pa je vendarle osvetlil tudi največjo pomanjkljivost. Igra namreč večinoma sloni na metih z razdalje, kar je lahko ob bolj zgoščeni tekmečevi obrambi tudi velika težava. "Pogrešam več žog po globini pod koši. Pogrešam centrsko igro s hrbtom proti obroču. Tako je bilo že na prijateljskih tekmah. Upam, da proti močnejšim ekipam ne bo usodno," dodaja Jagodnik.

Ne spreglejte