Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 4. 2021,
6.58

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

2

Natisni članek

Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Detroit Pistons Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Petek, 30. 4. 2021, 6.58

2 leti, 11 mesecev

Liga NBA, 29. april

Dončić obsedel, a poslal jasno sporočilo v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

2

Luka Dončić | Luka Dončić je spremljal dvoboj v Detroitu s klopi za rezervne igralce. | Foto Guliver Image

Luka Dončić je spremljal dvoboj v Detroitu s klopi za rezervne igralce.

Foto: Guliver Image

Zaradi poškodbe komolca je bil slovenski zvezdnik Luka Dončić ob gostovanju Dallasa v Detroitu deležen počitka. Pred tem pa se je odzval na žreb predtekmovalnih skupin za EuroBasket 2022 in dal jasno vedeti: "Komaj čakam, da bom že ob prvi priložnosti znova del reprezentančne zgodbe!" Mavericks so na krilih Tima Hardawaya Jr. (42 točk) ugnali Detroit. Strelski junak večera je postal "kaznovani" Kevin Porter Jr., zvezdnik Milwaukeeja Giannis Antetokounmpo je utrpel poškodbo gležnja, Vlatko Čančar pa je k zmagi Denverja prispeval tri točke.

Kevin Porter Jr.
Sportal Le dan po hudi kazni do norega rekorda v ligi NBA #video

Nekdanji legendarni član Dallasa, dolgoletni nemški reprezentant in eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov Dirk Nowitzki je kmalu po berlinskem žrebu skupin za EuroBasket 2022, na katerem je sodeloval kot bodoči ambasador prvenstva, vzel mobilni telefon in poslal sporočilo: "Pazi se Nemcev." Naslovnik je bil njegov kratkotrajni soigralec in evropski naslednik v Dallasu Luka Dončić. Ljubljančan, ki je SMS prebral ob jutranjem prebujanju, je nato hitro preveril, koga vse je evropskim prvakom namenil žreb.

EuroBasket 2017
Sportal Luka Dončić in druščina v Nemčiji od začetka do konca

Nemčija, Litva, Francija, BiH in Madžarska. Vse prej kot lahko delo. "Žreb nam je namenil zanimive tekmece, s katerimi se reprezentanca sicer redno srečuje. O Franciji in Litvi ni treba izgubljati preveč besed, tudi Nemci bodo na domačem parketu zelo nevarni. A ne glede na to, kdo je nasprotnik na drugi strani igrišča, imam sam vedno visoke cilje. In prepričan sem, da podobno razmišljajo tudi reprezentančni soigralci," o slovenski skupini, ki bo domovala v Kölnu, razmišlja LD77.

Luka Dončić | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Za Slovenijo ob prvi priložnosti

V izjavi, ki jo je medijem posredovala Košarkarska zveza Slovenije, je napovedal tudi vrnitev v reprezentančne vrste, v katerih je bil nazadnje 17. 9. 2017. "Spomini na zadnje evropsko prvenstvo in osvojeni naslov evropskih prvakov so še kako živi. Spremljalo nas je odlično vzdušje in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Komaj čakam, da bom že ob prvi priložnosti znova del reprezentančne zgodbe," je jasno sporočilo v domovino poslal 22-letni zvezdnik.

Termin "ob prvi priložnosti" je razumljiv. Nanaša se že na olimpijske kvalifikacije v Kaunasu (29. junij–4. julij), ki pa se prekrivajo s končnico lige NBA. Dončić bi bil, vsaj teoretično, izbrani vrsti v boju za Tokio na voljo, če bi Dallas izpadel pred konferenčnim finalom.

Vrhunci dvoboja v Detroitu:

Proti Detroitu le gledalec

Dneva, ki se je začel z Dirkovim kratkim sporočilom, pa Dončić ni končal tam, kjer se počuti najbolj domače – pod košem. Zaradi težav s komolcem namreč trener Dallasa Rick Carlisle ni mogel računati na prvega strelca ekipe, ki je v dozdajšnjem delu sezone na 56 tekmah v povprečju dosegal 28,6 točke, 7,9 skoka in 8,7 asistence.

Do zmage brez Dončića | Foto: AP / Guliverimage Do zmage brez Dončića Foto: AP / Guliverimage

S komolcem ima sicer slovenski zvezdnik težave že nekaj časa, vseeno pa naj ne bi šlo za hujšo poškodbo. V ogenj se tako utegne vrniti že v noči na nedeljo, ko se bo Dallas pomeril z Washingtonom ter lovil novo pomembno zmago v boju za šesto mesto zahodne lestvice in s tem neposredno uvrstitev v končnico.

Kljub Ljubljančanovi odsotnosti je teksaško moštvo strlo odpor ene najskromnejših ekip v ligi. Junak zmage v Detroitu je bil Tim Hardaway Jr., ki je dosegel kar 42 točk. Dallas se je tako na lestvici zahodne konference še približal petouvrščeni ekipi Los Angeles Lakers. Naslednjič bo na delu v noči na nedeljo, ko bo gostil Washington.

Nova poškodba Porzingisa

Kristaps Porzingis je utrpel novo poškodbo, Tim Hardaway Jr. pa je bil prvi junak Dallasa na gostovanju v Detroitu. | Foto: Reuters Kristaps Porzingis je utrpel novo poškodbo, Tim Hardaway Jr. pa je bil prvi junak Dallasa na gostovanju v Detroitu. Foto: Reuters Po zmagi Dallasa se je veliko razpredalo tudi o novih zdravstvenih težavah Kristapsa Porzingisa. Visoki Latvijec je dosegel 11 točk, a zaradi bolečin v desnem kolenu v zadnji četrtini sploh ni stopil na parket. Ni še znano, kako huda je poškodba Porzingisa in kako dolgo bi moral počivati.

Do konca rednega dela je le še 10 tekem, trener Rick Carlisle pa drži pesti, da bo Porzingis hitro odpravil nove težave. Lani oktobra je Latvijec opravil operacijo desnega kolena, po kateri je izpustil uvodnih devet tekem v tej sezoni. 25-letni orjak v tej sezoni dosega na tekmo 20 točk in 9 skokov.

Čančar zadel trojko, Denver zmagal četrtič zapored

Denver je upravičil vlogo favorita proti Torontu in vpisal novo zmago (121:111). Pri zmagovalcih je največ točk dosegel Michael Porter Jr. (23), srbski as Nikola Jokić, za številne prvi kandidat za osvojitev priznanja najkoristnejšega košarkarja rednega dela lige NBA (MVP) pa je dodal 19 točk in 11 skokov ter vpisal že 53. ''dvojni dvojček'' v tej sezoni. Slovenski reprezentant Vlatko Čančar je vstopil v igro pri koncu, ko si je Denver že zagotovil neulovljivo prednost. Koprčan je odigral dobre tri minute in se vpisal med strelce. Zadel je svoj edini met za tri točke.

Vrhunci dvoboja v Denverju, trojka Čančarja pri 8:12:

Denver je zmagal četrtič zapored, odkar si je huje poškodoval koleno Kanadčan Jamal Murray, pa so Nuggets na devetih tekmah vknjižili kar osem zmag. Zaradi poškodb Denver ne more trenutno računati tudi na Monteja Morrisa in Willa Bartona. Oba imata težave s stegensko mišico.

Kako hudo jo je skupil Antetokounmpo?

Trenutek, ko si je Giannis Antetokounmpo poškodoval desni gleženj. | Foto: Reuters Trenutek, ko si je Giannis Antetokounmpo poškodoval desni gleženj. Foto: Reuters Na dvoboju v Houstnu, kjer je goste spravljal v obup "kaznovani" Kevin Porter Jr. (50 točk), se je moral Milwaukee znajti brez najboljšega igralca. Giannis Antetokounmpo, s povprečjem 28 točk na tekmo peti najboljši strelec tekmovanja, je namreč zaradi poškodbe desnega gležnja odigral le 46 sekund, nato pa moral zapustiti parket.

Iz kluba še niso sporočili, kako dolgo bi bil lahko odsoten Grk, o tem, kako velik udarec je prejel Milwaukee, pa priča podatek, da so brez njega proti Rockets prejeli kar 143 točk in izgubili. Antetokounmpo si je poškodoval gleženj ob prodoru na koš, ko se je zapletel s kanadskim centrom Kellyjem Olynymkom, sicer nekdanjim soigralcem Gorana Dragića pri Miamiju. To ni prva poškodba Grka v tej sezoni. Zaradi poškodbe levega kolena je izpustil že šest tekem.

Milwaukee je tik pred tem, da si zagotovi nastop v končnici. Z razmerjem 38 zmag in 24 porazov v vzhodni konferenci zaostaja le za Brooklynom in Philadelphio.

Liga NBA, 29. april:

Detroit Pistons : Dallas Mavericks 105:115
Stewart (10 sk.) in Jackson 20, Bey 18, 8 sk.; Hardaway Jr. 42 (za tri 6/10), Burke 15, Brunson 13, Dončić ni igral

Denver Nuggets : Toronto Raptors 121:111
Porter Jr. 23, Jokić 19, 11 sk., Green 15, Čančar 3 (za tri 1/1) v 3 minutah; Anunoby 25, Birch (8 sk.) in Lowry (7 asist.) 20, Flynn 16

Indiana Pacers : Brooklyn Nets 113:130
LeVert 36 (za tri 5/9), Sumner 16, McDermott 15; Durant 42 (met iz igre 16/24), 10 asist., Johnson 20, 21 sk., Irving in Harden nista igrala

Houston Rockets : Milwaukee Bucks 143:136
Porter Jr. 50 (met za tri 9/15), 11 asist., Wood 31, 9 sk., Olynyk 24, 13 sk., Wilson 15, 12 sk.; Middleton 33 (za tri 5/10), 8 asist., Forbes 30, Holiday 29, 10 asist., Lopez 15, Antetokounmpo 1 (se je poškodoval po 46 sekundah)

Minnesota Timberwolves : Golden State Warriors 126:114
Rubio 26, Edwards 25, Towns 22, 11 sk.; Curry 37 (za tri 6/17), 8 asist., Wiggins 27 

Oklahoma City Thunder : New Orleans Pelicans 95:109
Dort 17, Maledon 16, Bazley 15; Williamson 27, 8 sk., Ingram 24

Lestvica:

Preberite še:

Kevin Porter Jr.
Sportal Zaradi ogleda striptiza ob 50 tisoč dolarjev, njegov soigralec pretepen
Goran Dragić
Sportal Kontroverzna blokada Srba, ki dviga prah v ligi NBA #video
Luka Dončić
Sportal Hvalnice legende na račun Dončića: Nima smisla risati s kredo po tabli
Ne spreglejte