Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 10. 2021,
16.44

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

Košarkarska zveza Slovenije KZS košarka Damir Grgić

Sobota, 23. 10. 2021, 16.44

2 leti, 6 mesecev

GEORGIOS DIKAIOULAKOS prevzema žensko košarkarsko reprezentanco

Grk prevzema "rakete"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Georgios Dikaioulakos | Grški strokovnjak je postal deseti selektor Slovenije. | Foto Guliverimage

Grški strokovnjak je postal deseti selektor Slovenije.

Foto: Guliverimage

Na klopi slovenske ženske košarkarske reprezentance bo po novem sedel Georgios Dikaioulakos, ki je nasledil Damirja Grgića. Dvainpetdesetletni grški strokovnjak, ki ga je na dopisni seji že potrdil Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije, bo hitro zavihal rokave. Košarkarice namreč že 11. in 14. novembra čakata prvi tekmi kvalifikacij za domači EuroBasket 2023, na katerega so sicer kot gostiteljice že uvrščene.

Dikaioulakos bo postal po Sergeju Ravnikarju, Tonetu Corelu, Branku Lahu, Dragomirju Bukviću, Borisu Zrinskem, Željku Ciglarju, Goranu Jovanoviću, Tomu Orešniku in Damirju Grgiću deseti selektor ženske izbrane vrste. Pred njim je Grgić "rakete" vodil vse od 16. decembra leta 2014 pa do letošnjega poletja in jih trikrat zapored popeljal na evropsko prvenstvo.

Vesel, da bodo pisali skupno zgodovino

"Vsakemu trenerju je v veliko čast, da prejme takšno reprezentančno vabilo. Še posebej, če gre za reprezentanco Slovenije, državo s tako odlično košarkarsko kulturo, ki se še naprej razvija v vseh segmentih. Zelo sem vesel, da sem postal del te reprezentance ter da bomo z igralkami in sodelavci pisali skupno zgodovino," je ob tem za spletno stran KZS povedal grški strateg.

Nesterović je vesel Grkovega prihoda, hkrati pa se je za odlično delo zahvalil Damirju Grgiću. | Foto: Vid Ponikvar Nesterović je vesel Grkovega prihoda, hkrati pa se je za odlično delo zahvalil Damirju Grgiću. Foto: Vid Ponikvar "Po temeljiti analizi in tehtnem premisleku smo se odločili za spremembo na mestu selektorja ženske članske reprezentance. Poleg Damirja Grgića sta bila v igri še dva kandidata, na koncu pa je izbor padel na grškega strokovnjaka Georgiosa Dikaiulakosa. Gre za trenerja z zelo bogato in uspešno trenersko kartoteko ter veliko izkušnjami. Damir Grgić je žensko reprezentanco postavil na evropski košarkarski zemljevid in se v zgodovino slovenske ženske košarke zapisal z velikimi črkami. Za odlično delo v vseh teh letih se mu v imenu Košarkarske zveze Slovenije in svojem osebnem imenu iskreno zahvaljujem," je ob tem dejal generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović.

Sodeloval je s Slobodanom Subotićem

Georgios Dikaioulakos v ženski evropski košarki velja za izjemno cenjenega strokovnjaka. Letošnjega junija je sedel na klop italijanskega velikana Famila Schio, s katero nastopa tudi v elitni evroligi. Pred tem je v najmočnejšem ženskem klubskem tekmovanju uspešno vodil že turški Fenerbahče in rusko Nadeždo iz Orenburga ter se z ekipama redno uvrščal na zaključne turnirje.

Na trenerski poti je Georgios Dikaiulakos sodeloval tudi s Slobodanom Subotićem. | Foto: Vid Ponikvar Na trenerski poti je Georgios Dikaiulakos sodeloval tudi s Slobodanom Subotićem. Foto: Vid Ponikvar V svoji izjemno bogati trenerski karieri je deloval tudi na Poljskem, v Romuniji in na Kitajskem. Med drugim je sodeloval tudi s Slobodanom Subotićem, ki ga je v sezoni 2001/2002 postavil za pomočnika pri Olimpiakosu. Med letoma 2008 in 2010 se je podpisal pod izjemen dosežek na čelu ženskega grškega kluba Athinaikos, s katerim je serijsko osvajal lovorike in v dveh zaporednih sezonah ni izgubil ene same tekme.

V predlanski sezoni je prejel tudi lepo priznanje, saj je v bil glasovanju za najboljšega evroligaškega trenerja drugi. Prav tako velja dodati, da je bil leta 2011 izbran za najboljšega košarkarskega trenerja v Grčiji in prehitel celo legendarnega Željka Obradovića. Hkrati je bil izbran tudi za drugega najboljšega trenerja med vsemi športi v svoji državi. Istega leta je vodil ekipo Evrope na ženski različici Fibine tekme vseh zvezd.

Že prej je deloval v reprezentancah

Tuja mu ni niti reprezentančna košarka. Po nekaj letih v vlogi pomočnika je svoj prvi večji uspeh dosegel z grško moško reprezentanco do 20 let, s katero je leta 2009 osvojil naslov evropskega prvaka. Z žensko člansko reprezentanco Latvije je na EuroBasketu 2011 zasedel osmo mesto, na evropsko prvenstvo leta 2015 je popeljal tudi grško izbrano vrsto.

Prvi test z "raketami" ga čaka že zelo kmalu. | Foto: Vid Ponikvar Prvi test z "raketami" ga čaka že zelo kmalu. Foto: Vid Ponikvar

Med trenerskimi kolegi velja za odličnega obrambnega strokovnjaka, saj so vse njegove ekipe blestele v tej prvini košarkarske igre. Georgios Dikaioulakos bo Slovenke prvič zbral 7. novembra, saj jih že nekaj dni pozneje čakata uvodni tekmi kvalifikacij za domači EuroBasket 2023. V četrtek, 11. novembra ob 18. uri se bodo na Kodeljevem pomerile s Turčijo, v nedeljo, 14. novembra ob isti uri pa bodo gostovale v Albaniji. Žensko evropsko košarkarsko prvenstvo bosta konec junija 2023 gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci bosta sicer nastopili tudi v kvalifikacijah, a sta na prvenstvo že uvrščeni.

Jacob Pullen Cedevita Olimpija - Gran Canaria (Eurocup)
Sportal Olimpija po pravi drami premagala Gran Canario
Svetislav Pešić
Sportal Svetislav Pešić novi selektor Srbije
Pau Gasol
Sportal Španski velikan ima dovolj
Ne spreglejte