Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
10. 9. 2014,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić

Sreda, 10. 9. 2014, 10.13

8 let

Goran Dragić: Mislim, da je to realnost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kakšen pomen ima za slovensko košarko Goran Dragić, smo se lahko prepričali v letošnji reprezentančni akciji na svetovnem prvenstvu. Na vsakem koraku so bile oči uprte vanj.

Brez kapetana Gorana Dragića bi imela slovenska reprezentanca povsem drugačen status na tem prvenstvu. Nenehno je bil tarča nasprotnikovih obramb, ki so na vsak način želele omejiti njegov učinek, ki je bil po koncu prvenstva 16 točk, 4,3 podaje in 2,9 skoka na tekmo. Vidi se, da je na parketu pravi vodja, vsi pa si lahko le želimo, da bo tudi naslednje poletje v ekipi, a obstaja kanček negotovosti.

Zadnji dvoboj na prvenstvu ste odigrali proti favoriziranim Američanom, ki ste jim v prvem polčasu še sledili, nato pa vam je zmanjkalo moči, da bi tekli z njihovim tempom. Američani imajo boljšo ekipo. Morda ni realno, da smo izgubili s takšno razliko. Na koncu smo, kot ste videli, razpadli. Nismo mogli več teči. Oni imajo 12 košarkarjev, ki jih selektor rotira in menja na dve, tri minute. Vsi so zaradi tega sveži. Pri nas se je to poznalo. Prvi dve četrtini sta bili zelo v redu. Če bi zadeli še tiste proste mete, bi bili celo izenačeni. Na koncu ni bilo več moči.

Ste na odmoru čutili, da bi lahko v drugem polčasu stisnili Američane? Če bi prišli v našo garderobo, bi videli, kakšni smo bili. Bili smo izmučeni in brez energije. Poskušali smo zapirati, a so skakali čez glavo.

Američanom ste parirali brez pravega navala trojk. Ste razmišljali, da bi bile lahko v nadaljevanju vaš adut? Kadarkoli smo igrali pick'n'roll, so prevzemali, zato smo težko prihajali do odprtih metov, nismo pa mogli metati čez roke. To je realnost, zlasti proti tej ekipi. Morda bi lažje igrali proti Španiji, ki atletsko ni tako mogočna. Mislim, da smo lahko ponosni, da smo med osem najboljših ekip. Na žalost smo dobili v četrtfinalu ekipo, ki se bo verjetno borila v finalu za zlato.

Kako ocenjujete prvenstvo? V skupinskem delu smo igrali zelo lepo. Žal mi je tekme proti Litvi. Morda bi se kaj drugače razpletlo, če bi zmagali. Tiste tekme, ki smo jih morali dobiti, smo uspešno končali. Dominikanska republika je bila v osmini finala neugodna, a sem zelo vesel, da smo jo premagali. Ta tekma proti Američanom je bila posebna. Zelo malo ljudi je verjelo, da jih lahko premagamo. Sicer pa smo igrali lepo košarko. V prvem delu smo imeli povprečje 90 točk na tekmo, kar pa na žalost ni bil dovolj.

Pred prvenstvom ste dejali, da ni vse tako, kot bi si želeli. Ste dobili zdaj po koncu prvenstva drugačno podobo o soigralcih? Zagotovo sem jo. V skupini smo res lepo igrali. Priznam, motil sem se. Ni me sram tega povedati. Je pa lepo videti, da se motim. Zame je to dobro opozorilo, da naslednjič ne bom tak pesimist in bom verjel v soigralce.

V Španiji ste bili prvič v nekoliko drugačni vlogi, saj ste bili kapetan izbrane vrste. Ste vse skupaj kaj drugače doživljali? Zagotovo. Ob meni ni več stare garde, s katero sem odraščal. Tu mislim na Nesterovića, Lakoviča, Milića, Smodiša, Nachbarja … Ekipa se zelo razlikuje, vendar se je slej ko prej morala zgoditi zamenjava generacije. Mislim, da mladi lepo igrajo. Ko bodo dobili še izkušnje, bomo neugoden nasprotnik.

Še pogled proti naslednjemu evropskemu prvenstvu, ki bo prihodnje leto razdrobljeno po vsej Evropi. Lahko pričakujemo Gogija v ekipi in morebiti v skupini, ki bo igrala v Zagrebu? Za vse Slovence bi bilo idealno, če bi igrali v hrvaški prestolnici, saj bi avtomatično pomenilo, da bi igrali domače tekme. Glede mene, bomo videli … Aktualna bo pogodba v ligi NBA. Kot sem se pogovarjal, bom takoj v prvem tednu, ko se odpre tržnica, podpisal in bom zato lahko miren. Če se bo vse hitro razrešilo, potem so vrata še vedno odprta.

Ne spreglejte