Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
9. 6. 2015,
21.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fiba KZS

Torek, 9. 6. 2015, 21.31

8 let

Fiba krepi pritisk: se boste zganili?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Do zdaj se še niste odzvali na naše pismo," je predsednike košarkarskih zvez iz nekdanje Jugoslavije opomnil generalni sekretar Fibe Patrick Bauman.

Srbija v poletni košarkarski "jugolimonadi" ni prevzela zgolj vloge največjega javnega podpornika pozivov Mednarodne košarkarske zveze in obenem nasprotnika dozdajšnjega ustroja regionalne lige ABA, temveč tudi osrednjega vira informacij. Večina korespondenc med Mednarodno košarkarsko zvezo in panožnimi zvezami držav iz nekdanje Jugoslavije ali pa pisem, ki romajo med vodstvom lige ABA ter srbsko zvezo, se kot po pravilu s pripetimi kopijami izvirnikov znajde v srbskih spletnih medijih.

Takšna usoda je dočakala tudi torkovo pismo, ki ga je generalni sekretar Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) Patrick Bauman poslal predsednikom košarkarskih zvez Slovenije, Srbije, Črne gore, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Makedonije. V njem jih je opomnil, da se niso odzvali na pismo, poslano 29. maja. Naj spomnimo, v tistem dopisu se je Bauman obregnil ob neusklajenost med klubi, ki niso pokazali velike naklonjenosti novemu regionalnemu tekmovanju, in panožnimi zvezami, ki naj bi sledile navodilom Fibe.

Srbi napovedali spremembe

Bauman je v novem pismu poudaril, da odzive zvez, v katere naj bi bil vključen tudi seznam ukrepov, s katerimi naj bi sledile usmeritvam Fibe, pričakuje še pred bližajočim se zasedanjem izvršnega odbora Fibe, ki bo 18. junija. Obenem je pripisal, da se je oglasil zgolj makedonski prvak MZT Skopje in naznanil podporo regionalni ligi ABA.

Drugačnih misli pa so, kot vse kaže, srbski klubi, ki pod okriljem svoje panožne zveze prevzemajo vlogo osrednjega pobudnika sprememb. Predsednik Košarkarske zveze Srbije Dragan Đilas je namreč za več srbskih medijev naznanil umik klubov iz lige ABA in podprl idejo o novem regionalnem tekmovanju kot nasledniku lige ABA, toda s spremenjeno lastniško strukturo. Zagovarja idejo o ligi, ki bo v lasti klubov in ne zasebnikov, in dodaja, da bi takšno tekmovanje sprejela tudi evroliga.

KZS: Smo člani Fibe

Ker je v proces morebitnega preoblikovanja, ki ga je začinila grožnja Fibe o reprezentančnih sankcijah oziroma prepovedi udeležbe na velikih tekmovanjih za države "nepokornih" klubov, vpeta tudi Slovenija, smo se obrnili tudi na Košarkarsko zvezo Slovenije. Zanimalo nas je:

- Ali lahko KZS javno komunicira o stališču do nastalega položaja, predvsem v luči napovedi morebitnih sankcij, ki bi prizadele reprezentance in s tem tudi zvezo?

- V kolikšni meri je KZS vključena v celoten komunikacijski proces?

- Ali je KZS klubom poslala kakšna priporočila glede ravnanja v odnosu do vodstva lige ABA?

Pri krovni zvezi so se odzvali z naslednjim zapisom: "Košarkarska zveza Slovenije je članica Fibe. S članstvom se je dolžna ravnati po statutu in pravilnikih, ki veljajo za vse njene članice. Konec maja smo, tako kot preostale federacije s tega področja, na KZS prejeli uraden dopis Fibe, s katerim nas je opomnila ravno na njihove statute in pravilnike. Na temo regionalne lige je bilo govora na seji Združenja klubov Lige Telemach, prav tako smo se s klubi vnovič sestali med finalno serijo državnega prvenstva, tudi sicer pa smo na to temo s klubi v rednih stikih."

Ne spreglejte