Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 8. 2013,
19.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bradley Wiggins

Ponedeljek, 19. 8. 2013, 19.00

8 let

Wiggins se vrača na dirkališče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Triintridesetletni Britanec Bradley Wiggins je potrdil, da bo sezona 2014 njegova zadnja na cesti. Nato se vrača na dirkališče, saj bi rad kariero končal z olimpijskim zlatom.

Vse bolj se dozdeva, da je bila lanska zmaga Wigginsa na dirki po Franciji, deset dni zatem pa še zmaga na posamičnem kronometru olimpijskih iger vrhunec njegove kariere. Letos ga je z mesta kapetana ekipe zrinil pet let mlajši Christopher Froome. Wiggins se je v zadnjem obdobju s tem sprijaznil in si zastavil nove cilje. "Menim, da je Chris verjetno boljši kolesar za tritedenske dirke, kot sem sam. Je boljši pri vzponih in dober v kronometru. Njemu v prid je tudi dejstvo, da je mlajši in nima otrok. Če bo Chris želel, bi verjetno lahko zmagal še pet dirk po Franciji. Če bi jaz želel zmagati še eno dirko po Franciji, bi moral verjetno zapustiti ekipo. A to ekipo imam rad. Je moj dom in ga ne bom zapustil. Kljub temu bi bil rad še kapetan, a se temu odpovedujem. Glede na to, kar počnem, in glede na cilje, ki sem si jih zadal, me ne zanima vloga kapetana za dirko po Franciji leta 2014 niti v primeru, da bi bil Chris poškodovan," so bile prve besede Wigginsa za britanski Times.

Froome je priznal, da je načrtno pridobil nekaj kilogramov, saj se dobro zaveda, da mora v prihodnje pridobiti mišično maso, če želi biti član britanske reprezentance na dirkališču. Do konca prihodnjega leta se bo osredotočil na posamične kronometre, nato pa na dirkališče. "Vsekakor bom dirkal do naslednjih olimpijskih iger, kjer bom poskušal na dirkališču osvojiti svojo peto olimpijsko zlato medaljo. Takšen je načrt," je dejal Wiggins. "Zaradi tega, ker sem v preteklih letih izgubil težo in mišično maso, ne morem biti konkurenčen za vrnitev v ekipo za ekipno vožnjo na čas. Ukvarjam se s tem, da se mi uspe uvrstiti v ekipo, saj menim, da mesta v njej nimam zagotovljenega. Vsekakor bi bilo čudovito končati kariero s še enim olimpijskim zlatom," je dejal Wiggins. Največji kolesarski zvezdnik v Veliki Britaniji je pripravljen v prihodnji sezoni na dirki po Franciji nastopiti v vlogi pomočnika, a se hkrati sprašuje, ali ga bodo sploh izbrali v ekipo. "Na dirko po Franciji bi se rad vrnil kot pomočnik. A ne vem, ali bom dobil mesto v ekipi, saj bom še nekoliko težji in zato še manj konkurenčen," je dodal Wiggins.

Wiggins je potrdil tudi, da se je sprijaznil s tem, da ni več prva violina ekipe. Kljub temu da je vodstvo ekipe Sky zatrjevalo, da so nesoglasja med njim in Froomom le plod novinarske domišljije, je bilo vsem jasno, da sta Froome in Wiggins kot pes in mačka. Ko je Wiggins zmagal lansko dirko po Franciji, ni nič kazalo na to, da bo to njegov zadnji naskok na rumeno majico. Po sestanku, ki ga je imel konec junija z Davom Brailsfordom in njegovim nekdanjim trenerjem Shanom Suttonom, je bilo Wigginsu rečeno, da "imamo tega 28-letnega kolesarja, ki bi lahko dominiral v prihodnjih letih. Zato ga bomo podprli", je o kruti realnosti dejal Wiggins, ki se je potolažil s tem, da je v karieri dosegel že vse, kar je hotel. "S svojimi dosežki sem več kot zadovoljen. Dosegel sem vse, kar sem hotel doseči. Dober sem v tem, kar sem. Dober sem v kronometru. Poleg tega sem že zmagal na dirki po Franciji in tega mi nihče ne more odvzeti," je junija po sestanku razmišljal Wiggins ob spoznanju, da je prva violina ekipe postal Christopher Froome. Letos želi Wiggins osvojiti naslov svetovnega prvaka v kronometru na prvenstvu v Firencah in se trudi, da bo njegova prihodnja sezona zadnja na cesti. Nato se bo vrnil na dirkališče do olimpijskih iger v Braziliji, po teh naj bi končal kariero.

Ne spreglejte