Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 5. 2013,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Simon Špilak Katjuša Frankfurt

Sreda, 1. 5. 2013, 17.56

8 let

VIDEO: Špilak zmagovalec dirke v Frankfurtu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenec Simon Špilak je zmagovalec 52. enodnevne kolesarske dirke Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt (1.HC). Na 2. in 3. mestu Moreno Moser in Andre Greipel.

Na 201 kilometer dolgi dirki so nastopili kolesarji triindvajsetih ekip, od katerih jih je devet imelo Pro Team licenco. Dirka je bila vse prej kot lahka, saj je bilo na sporedu osem kategoriziranih gorskih ciljev. Kolesarji so morali prekolesariti 2800 višinskih metrov vzpona.

Kmalu po štartu je glavnina dovolila pobeg osmim kolesarjem. Ubežniki so bili Paul Voss (NetApp-Endura), Michael Morkov (Saxo-Tinkoff), Sebastien Reichenbach (IAM Cycling), Jan-Nicklas Droste (Heizomat), Tim Gebauer (Stölting), Georg Preidler (Argos-Shimano), Sven Forberger in Michael Schweizer (oba NSP-Ghost). Osmerica ubežnikov je imela 100 kilometrov do cilja slabe 4 minute prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekipe omega Pharma-Quick Step. Sedemdeset kilometrov do cilja je bilo v begu le še pet kolesarjev, saj sta Droste in Gebauer omagala. Glavnina je zaostajala le še 2 minuti in pol.

Petdeset kilometrov do cilja je glavnini pobegnil Nemec Tony Martin, a je bil kmalu ujet. Ujeti so bili tudi vsi ubežniki. In to še preden so se pričeli zaključni krogi preko vzpona Mammolshainer, katerega so morali kolesarji prekolesariti štirikrat. Ob zadnjem vzponu na dirki so glavnini pobegnili Domenico Pozzovivo (Ag2r-La Mondiale), lanski zmagovalec Moreno Moser (Cannondale) in Simon Špilak (Katjuša). Do cilja je bilo še dobrih 30 kilometrov. Dirka "Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt" je poleg dirk "Rund um Köln", "ProRace Berlin", "Bayern-Rundfahrt" in dirke "Vattenfall Cyclassics" ena izmed petih najbolj pomembnih kolesarskih dirk v Nemčiji. Ubežna trojica je imela vseskozi pol minute prednosti pred glavnino, v kateri je bilo cca 60 kolesarjev. V glavnini so bili sami odlični šprinterji, ki so čakali na ciljni šprint. Medtem ko je Pozzovivo odpadel še pred pričetkom zadnjega kilometra, sta Moser in Špilak skušala pobegniti drug drugemu. Vsekakor jima je danes uspelo pokvariti veselje šprinterjem. Prvi je s šprintom pričel Italijan, ki je napadel že 750 metrov do cilja. Špilak mu je sledil in 150 metrov do cilja švignil mimo. Zaostanek Greipla, ki je dobil ciljni šprint glavnine, je znašal le 10 metrov. In to 10 velikih metrov, ki so bili v prid Špilaku, ki je tako dosegel še eno fenomenalno zmago in seštevek letošnjih zmag zvišal na 3. Moser je bil drugi, medtem ko je Andre Greipel ulovil zadnjo stopničko zmagovalnega odra. Na dirki je nastopil tudi Grega Bole, ki s te dirke odpotuje naravnost v Neapelj na štart dirke po Italiji. Žal je delil usodo stotih kolesarjev, ki dirke niso končali.

Ne spreglejte