Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
16.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Astana Jani Brajkovič

Sreda, 1. 2. 2012, 16.38

8 let

Uradno se je predstavila tudi Astana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na skupnih pripravah v Španiji se je v torek javnosti predstavila kazahstanska kolesarska ekipa Astana. Kar trije Slovenci v tej ekipi s Pro Team licenco.

V ekipi je sedemindvajset kolesarjev od katerih je devet novincev. Med njimi sta tudi Borut Božič in Jani Brajkovič. Slednji je sicer že bil član Astane v sezonah 2008 in 2009, ko je ekipo vodil Belgijec Johan Bruyneel. V pretekli sezoni Brajkoviču ni šlo po načrtih. Sijajno je stopnjeval formo do dirke po Franciji, kjer je že v prvem tednu zaradi padca odstopil. Sezono je reševal na dirki po Španiji, a ni bil v formi, ki bi mu dovolila višjo uvrstitev od 22. mesta. Poleg tega so med dirko po Španiji že v javnost curljale informacije o združitvi ekip RadioShack in Leopard-Trek. To seveda ni bilo v prid Brajkoviču, ki verjame vase in se dobro zaveda česa je sposoben. Pričel je iskati novo sredino, pri čemer mu je pomagal tudi Johan Bruyneel.

Belokranjec, ki bo decembra dopolnil 29 let, je 25. julija 2005 tudi uradno postal član ekipe Discovery Channel. Vse od tistega dne pa do konca pretekle sezone je nastopal za ekipe, ki jih je vodil Johan Bruyneel. Po skoraj šestih sezonah in pol je zapustil Bruyneela, ki ostaja njegov menedžer, in pričel dirkati za Astano. Brajkovič je svojo profesionalno kariero pričel izjemno. Svoj krstni nastop v eliti je doživel na dirki po Beneluksu, kjer je bil sedmi v kronometru in pripomogel k dvema etapnima zmagama Maxa Van Heeswijka. Nato je na svetovnem prvenstvu v Madridu zasedel 11. mesto na cestni dirki. Že naslednjo sezono je etapne dirke po Švici, po Kataloniji in Georgiji končal na 5. mestu. Sledil je nastop na Vuelti, kjer je že v 5. etapi zasedel 2. mesto. Dva dni kasneje je že oblekel zlato majico vodilnega. V sezoni 2007 je zmagal na dirki po Georgiji in na 5. mestu končal dirko od Tirenskega do Jadranskega morja.

Leta 2008 je v dresu Astane na 7. mestu končal dirko po Kataloniji in dirko po Avstriji. Na 3. mestu je končal dirko po Nemčiji ter na 2. mestu enodnevno klasiko po Lombardiji. V sezoni 2009 je bil drugi na dirki po Trentinu, na kateri je nosil tudi majico vodilnega. Dirko po Italiji je kot pomočnik Armstronga in Leipheimerja končal na 17. mestu. Sledilo je še 5. mesto v kronometru na svetovnem prvenstvu v Mendrisiu. Zadnji dve sezoni je nastopal za RadioShack. Sijajna je bila sezona 2010 z zmago na dirki Criterium du Dauphine, na kateri je premagal kasnejšega zmagovalca dirke po Franciji Alberta Contadorja. Poleg tega je osvojil 5. mesto na dirki po Romandiji. Sledil je nastop na Touru, kjer je bil vseskozi ob Armstrongu.

Borut Božič je v svoji karieri nosil rumeno majico vodilnega na 11. dirkah. Na dirki po Sloveniji je bil v rumenem dvakrat po en dan (2004 in 2006). V rumenem je dirkal še na naslednjih dirkah: Etoille de Besseges (2 dni), Tour du Limousin (1 dan), dirka po Poljski (2 dni), dirka po Belgiji (3 dni), dirka po Valoniji (1 dan), Olimpia Tour (1 dan), Circuit des Ardennes (1 dan), Istrska pomlad (2 dni) in Tour de l'Avenir (2 dni). Tako on kot Brajkovič imata zagotovljrni vodilni vlogi v ekipi, a jo bosta morala kmalu tudi potrditi z dobrimi rezultati.

Simone Ponzi, Jacopo Guarnieri (oba Liquigas-Cannondale), Borut Božič (Vacansoleil-DCM), Kevin Seeldraeyers (Quick Step), Francesco Gavazzi (Lampre-ISD), Egor Silin (Katjuša), Dmitri Gruzdev, Jani Brajkovič in Dmitri Muravjev (oba RadioShack) so novi kolesarji v ekipi, ki ima po besedah menedžerja Giuseppeja Martinelija tri kapetane ze velike etapne dirke. Čeh Roman Kreuziger se bo osredotočil na dirko po Italiji, Jani Brajkovič pa na dirko po Franciji. ''Ima odlične sposobnosti za tako zahtevno dirko, kot je dirka po Franciji. Sezono priprav nanjo bo pričel z nastopom na dirki Pariz-Nica,'' je o Brajkoviču, ki je v ponedeljek drugič postal očka, dejal Martinelli. ''Predstavitev kot tudi celotne priprave so mi bile zelo všeč. Počutje in forma je v redu. V naslednjih treh dneh bom doma nato bom odpotoval na Tenerife, kjer bom opravil zaključne priprave pred pričetkom sezone,'' je za Sportal povedal Brajkovič, ki bo sezono pričel čez tri tedne na dirki po Sardiniji.

Martinelli je kot prvega moža ekipe izpostavil Aleksandra Vinokourova. ''Izkušeni in karizmatični voditelj Aleksander Vinokourov je lahko vzor vsem kolesarjem, predvsem mladim. In naj bo to trening, dirka ali sama taktika,'' je o najbolj izkušenem članu ekipe dejal Martinelli. ''Od te sezone veliko pričakujemo. Prihod novih kolesarjev nam bo omogočil, da bomo prav na vsako dirko poslali konkurenčno ekipo. Naši glavni kolesarji so sicer specialisti za najtežje večdnevne dirke, vendar bomo vsestranska ekipa, ki bo tudi na klasikah, čeprav nimamo posebnega specialista za take dirke, poskušala presenetiti tekmece,'' je zaključil Martinelli. Poleg Brajkoviča in Božiča je v ekipi tudi Gorazd Štangelj, ki je eden izmed štirih športnih direktorjev v ekipi. Poleg njega to delo opravljajo še Aleksandr Šefer (Kaz), Guido Bontempi (Ita) in Dmitri Sedoun (Rus).

Ne spreglejte