Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 10. 2011,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Simon Špilak Lampre Katjuša

Sobota, 22. 10. 2011, 11.02

8 let

Simon Špilak iz Lampreja v Katjušo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Petindvajsetletni slovenski kolesar Simon Špilak bo prihodnji dve sezoni član ruske ekipe s Pro Team licenco Katjuša. Špilak tako Lampre zapušča že leto pred iztekom pogodbe.

Že nekaj časa je bilo znano, da so Špilaku vodilni možje Lampreja dali zeleno luč za morebitni predčasni odhod. Poleg tega se je za Špilaka zelo zanimalo vodstvo ekipe Katjuša, ki se je z njim hitro dogovorilo za prestop.

''Zelo sem vesel, da bom v prihodnjih dveh sezonah lahko nastopal za ekipo Katjuša. Veselim se novega okolja, kot tudi izziva, ki je pred menoj. Že kar nekaj časa sem razmišljal o prestopu v drugo ekipo. Ponudila se je priložnost, ki sem jo pograbil z obema rokama. Verjamem, da bo prestop doprinesel k še večji motivaciji in želji po dokazovanju,'' je za Sportal povedal Špilak, ki se je pred nekaj dnevi vrnil s prvih skupnih pripravah članov ekipe Katjuša za prihodnjo sezono. Pogodbo z ekipo, ki ima sedež v Italiji, je podpisal že v pričetku septembra, a ni smel objaviti prestopa, dokler ni dobil dovoljenja z njihove strani.

Delo prvega moža ekipe je že prevzel Nemec Hans Michael Holczer, ki je v preteklosti vodil ekipo Gerolsteiner. Že nekaj časa je znano, da so ekipo za prihodnjo sezono okrepili Angel Vicioso (Androni Giocattoli), Xavier Florencio (Geox-TMC), Maksim Belkov (Vacansoleil-DMC), Alexander Kristoff (BMC Racing), Timofej Kritski, Nikita Eskov in Aleksej Tsatevič (vsi Itera-Katjuša). Ali je Holczer pred dobrim tednom dni namerno pozabil omeniti Latvijca Gatisa Smukulisa (HTC-HighRoad) in Simon Špilaka (Lampre-ISD), ki sta tudi novi okrepitvi ekipe, ne ve niti Špilak sam. Pred tremi dnevi je ekipo okrepil tudi trikratni svetovni prvak Oscar Freire (Rabobank).

Špilak je letos za ekipo Lampre-ISD nastopal že četrto sezono. V tem obdobju je slavil tri zmage. Najpomembnejša je bila lanska na dirki po Romandiji, kjer je slavil tudi etapno zmago. Poleg tega je leta 2009 zmagal v 3. etapi dirke po Sloveniji s ciljem na Krvavcu. Zablestel je že v prvi profesionalni sezoni (2008), ko je dirko po Flandriji končal na 9. mestu. Odličen je bil tudi na dirki Pariz-Nica, kjer je zasedel 12. mesto. V dosedanjih štirih sezonah je dvakrat nastopil na dirki po Italiji (2008 in 2011) ter dvakrat na dirki po Franciji (2009 in 2010). Najvišje v skupnem seštevku se je uvrstil na dirki po Italiji, ki jo je leta 2008 končal na 48. mestu.

Znano je, da je poleg Špilaka Katjušo za prihodnjo sezono okrepilo še enajst kolesarjev (Freire, Belkov, Eskov, Florencio, Haller, Kristoff, Kritskij, Selig, Smukulis, Tsatevič in Vicioso), medtem ko jih bo približno toliko tudi zapustilo ekipo. Karpec, Di Luca, Ovečkin, Pliušin, Pozzato, Silin, Trussov, Vandenbergh, Ivanov, Arguelyes, Hoste, Mironov in Kolobnev so kolesarji ki zapuščajo ekipo, oziroma še niso potrjeni kot člani ekipe za prihodnjo sezono. Trenutno je v ekipi 28 kolesarjev, ki so potrjeni za prihodnjo sezono. Prostora je le še za dva.

Ne spreglejte