Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2011,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Michele Scarponi Gorazd Štangelj

Petek, 22. 4. 2011, 18.25

8 let

Scarponiju dirka po Trentinu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijan Michele Scarponi je zmagovalec 35. kolesarske dirke po Trentinu (2.1). Kraljevska etapa letošnje dirke je pripadla Čehu Romanu Kreuzigerju.

Zadnja etapa je na večini etapnih dirk namenjena šprinterjem. A ne na dirki po Trentinu, kjer je bila ravno zadnja etapa najtežja. Štirje kategorizirani klanci so bili dovolj, da so favoriti dirkali zelo previdno. Vsi so pričakovali, da bo prav ta etapa odločala o končnem zmagovalcu dirke, a se to ni zgodilo. Kmalu po štartu 161 kilometrov dolge etape so glavnini uspeli pobegniti Kreuziger, Sella, Popovič, Vicioso in Montaguti. Peterica je imela že pet minut prednosti pred glavnino v kateri so tempo na čelu narekovali kolesarji ekipe Lampre-ISD s Simonom Špilakom na čelu.

Zmaga Scarponija v skupnem seštevku ni bila nikoli ogrožena. Italijan je v ciljnem vzponu do Madonne di Campiglio le nadziral Portugalca Tiaga Machada, ki ni uspel pobegniti in tako Scarponiju odvzeti zmage v skupnem seštevku. Kolesarji ekipe Lampre so s pametno taktiko dovolili, da trije ubežniki prikolesarijo v cilj pred glavnino, saj so s tem izničili možnost, da bi Machado z morebitno etapno zmago prejel 10 sekund časovnega odbitka ter s tem prehitel Scarponija. Tako pa je etapno zmago slavil Kreuziger, ki je tako po ponesrečenem pričetku sezone nakazal, da je njegova forma pred Girom vse boljša.

Oba Slovenca, ki sta nastopila na dirki, nista dosegla vidnejšega rezultata. Gorazd Štangelj je bil večji del dirke v pomoč Robertu Kišerlovskemu, ki se je po hudem padcu v zadnji etapi dirke Pariz-Nica uspešno vrnil v kolesarsko karavano. Simon Špilak pa je tudi vseskozi pomagal Scarponiju, da je uspel slaviti v skupnem seštevku dirke. Oba sedaj čaka nastop na dirki po Romandiji, na kateri je lani svoj največji uspeh dosegel Špilak, saj je postal zmagovalec dirke.

Ne spreglejte