Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
8. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 8. 8. 2018, 4.00

1 leto, 9 mesecev

Primož Roglič dobil posebno potrdilo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Primož Roglič Tour 2018 | Foto Twitter/LottoNL-Jumbo

Foto: Twitter/LottoNL-Jumbo

Primož Roglič je ime, ki se je v svetu kolesarstva katapultiralo v orbito. Še sam ne more najbolj verjeti, kaj mu je uspelo v tako kratkem času. Na dirki po Franciji je dobil dodaten zagon za prihodnost. Njegova velika želja je, da osvoji kakšno od tritedenskih dirk. In v Franciji je dobil znak, da se to lahko tudi zgodi.

Čeprav je že dober teden od konca dirke po Franciji, na kateri je Primož Roglič osvojil izvrstno četrto mesto in zmagal tudi v gorski etapi, v Sloveniji še vedno vlada evforija, o čemer smo se lahko prepričali v ponedeljek na sprejemu v Ljubljani in dan pozneje v njegovih domačih krajih v Zagorju.

Takšnega zanimanja slovenske javnosti za znameniti Tour, kot je bilo prisotno letos, na sončni strani Alp ne pomnimo. Kaj njegova pot in dosežki pomenita, smo lahko spoznali tudi ob prihodu, ko so ga pri njegovem prvem kolesarskem klubu Adrii Mobilu imenovali za častnega člana. Prav tako je postal častni občan Zagorja, kar mu je v poseben ponos.

Primož roglič
Sportal Rogliču se je svet čez noč obrnil na glavo

"Zelo sem vesel, ko sem videl vse to navdušenje. Na dirki si nisem predstavljal, kako je bilo v Sloveniji. Ko prideš domov, je poseben občutek. Čutiš zadovoljstvo, toplino," je ob prihodu dejal Roglič.

Sprejem Rogliča v Ljubljani (foto: Matic Klanšek Velej/Sportida)

Fotogalerija
1 / 15

"Rezerve so povsod"

Primož Roglič | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Leta 2013 je šele premierno vstopil v profesionalno kolesarstvo, v teh petih letih pa nekdanji skakalec nanizal izjemne uspehe. Med drugim je še vedno svetovni podprvak v kronometru, osvojil etapo na Giru, dve na Touru, ki ga je nedavno končal tik pod odrom za zmagovalcem. Čeprav je bil na dirki kapetan njegove ekipe LottoNL Jumbo Steven Kruijswijk, je na koncu preskočil tudi njega.

In kje so rezerve? "Povsod. Povsod so plusi in minusi. V vsaki etapi je bilo kaj, da bi bilo mogoče nadgraditi. Konec koncev pa, če pogledamo realno, ne v žaru tekmovalnosti, je bilo to mesto dosegljivo. Naš maksimum, kar smo lahko dosegli. In lahko smo ponosni."

Kot pravi, je bil Team Sky na čelu z zmagovalcem Geraintom Thomasom in Chrisom Froomom prevelik zalogaj. Nedosegljiv: "V nekaterih etapah smo izgubili kar nekaj časa, po drugi strani pa sem imel občutek, da lahko z njimi tekmujem v klanec."

Luka Dončić in Primož Roglič
Sportal Luka Dončić ali Primož Roglič

Sprejem Rogliča v Zagorju (foto: Urban Urbanc/Sportida)

Fotogalerija
1 / 26

Dobil potrdilo, da je lahko tudi rumena majica dosegljiva

... nato še v Zagorju. | Foto: Urban Urbanc/Sportida ... nato še v Zagorju. Foto: Urban Urbanc/Sportida V primerjavi s preteklim Tourom je bil letošnji bistveno bolj naporen, saj je bil vseskozi v igri za najvišja mesta, kar terja dodaten pritisk, pozornost, prav tako je več dopinških kontrol. Večkrat so ga zjutraj zbudili, da je opravil, kar je moral.

"Letošnji Tour je zame nova izkušnja. Potihoma sem želel, da bi mi v skupnem seštevku uspel dober rezultat. Poseben izziv so mi bile zlasti ravninske etape, ki so bile na videz šprinterske. Takšne je treba preživeti. Dirkanje na skupno uvrstitev je stresno za glavo. Na koncu ni velike filozofije. Vsak gre toliko hitro, kot gre lahko," pravi Rogla.

In prav letos je dobil posebno potrdilo, da bi se lahko v prihodnjih letih podal v boj za rumeno majico, kar bi bil izjemen uspeh zanj in za slovensko kolesarstvo: "Zadnji teden smo dobro delovali. Na eni etapi sem zmagal. Videli smo, da je zelo težko priti na Tour in reči, da boš zmagal. Izjema so Froome in preostali, ki jim je to že uspelo. Vsi drugi potrebujemo tudi nekaj sreče. Veliko se mora sestaviti. Sem pa dobil potrdilo, da bi lahko kdaj končal v rumeni majici."

Sportal Roglič padel, a jo odnesel srečno, Landa in Bernal končala v bolnišnici #video

Postavlja nove standarde

Preseneča tudi Nizozemce. | Foto: Reuters Preseneča tudi Nizozemce. Foto: Reuters Čeprav je še mlad kolesar, iz leta v leto preseneča in se ne zaustavlja. Njegova želja po uspehu je neizmerna. Verjetno tudi v njegovi ekipi LottoNL Jumbo niso pričakovali, da jih bo prav Slovenec gnal naprej. Postavlja jim nove standarde.

Njegove predstave je pohvalil tudi sedemkratni zmagovalec Toura Lance Armstrong, ki so mu zaradi dopinga vse lovorike odvzeli. Čeprav je Američan grešnik, pa pohvalne besede prijajo: "V čast mi je. Osebno ga ne poznam. Vesel sem, če o meni tako govorijo."

Roglič tudi v prihodnji sezoni ostaja pri nizozemskem moštvu. V zadnjih dneh se je govorilo, da bi njegova ekipa rada, da bi slovenski kolesar dirkal na generalno razvrstitev na italijanskem Giru: "Najprej moramo letošnje leto končati, nato se bomo z ekipo pogovorili o ciljih. Težko rečem, na kaj se bom osredotočal. Zakaj pa ne? Tudi na Giru bi dirkal in na Touru."

Sportal Veliki Primož Roglič med svojimi navijači: Šele doma sem občutil to evforijo #video

Naslednji cilj svetovno prvenstvo

V Slovenijo je pripotoval nekoliko obvezan, saj je na nedavni dirki San Sebastian padel in dobil udarce po telesu. A ni bil njegov prvi padec in najverjetneje ne zadnji: "Žal se v našem športu zgodijo takšne stvari. Po vsem telesu še čutim posledice. Povsod sem potolčen. Upam, da se bom v prihodnjih dneh kaj spočil."

Primož Roglič sprejem Zagorje
Sportal Roglič postal najmlajši častni občan, izjemna kulisa v domačih krajih

Sredi meseca se bo odpravil na višinske priprave na Tirolsko, kjer bo septembra svetovno prvenstvo. In dobri nastopi v Innsbrucku, kjer bodo trase pisane njemu na kožo, so njegov cilj: "Trase sem si že ogledal. Zanimivo bo lahko tudi zaradi vremena. Dirkali bomo konec septembra in lahko je tudi hladneje in deževno. Bomo videli. Moja skrb je, da se čim bolje pripravim."

Ne spreglejte