Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
17.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Giro Luka Mezgec Vincenzo Nibali

Četrtek, 23. 5. 2013, 17.51

8 let

Nibali pred zmago na dirki po Italiji, Bole odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
28 letni Vincenzo Nibali je z zmago v predzadnji 20. etapi kolesarske dirke po Italiji potrdil, da je najmočnejši kolesar na letošnji dirki. Grega Bole je zbolel in odstopil.

Predzadnji dan dirke bi morala biti na sporedu kraljevska etapa, a je bila trasa slednje zaradi snega in nizkih temperatur spremenjena. Namesto petih kategoriziranih vzponov sta bila na sporedu le dva, ki sta se držala drug drugega. Etapa je bila dolga 210 kilometrov. Po tridesetih kilometrih je glavnina dovolila pobeg skupini štirih kolesarjev. Giairo Ermeti (Androni Giocattoli-Venezuela), Jaroslav Popovič (RadioShack-Leopard), Adam Hansen (Lotto-Belisol) in Pavel Brutt (Katjuša) so si hitro prikolesarili skoraj 9 minut prednosti pred glavnino.

V slednji so nato tempo ne čelu pričeli narekovati kolesarji ekipe Euskaltel-Euskadi. Prednost ubežnikov se je znižala na dobrih 6 minut, a se je nato ponovno nekoliko povečala. Četverica kolesarjev ekipe Euskaltel-Euskadi, med katero je bil tudi Slovenec Robert Vrečer, se je na vse pretege trudila uloviti ubežnike. Očitno se je Samuel Sanchez dobro počutil in je želel slaviti etapno zmago. Niso popuščali in ubežniki so imeli 50 kilometrov do cilja še 5 minut prednosti pred glavnino. Vreme je kolesarjem dobro služilo vse do pričetka ciljnega vzpona na vrhu katerega je dopoldne še snežilo. Temperatura na cilju je bila minus tri stopinje Celzija. Slabih 40 kilometrov do cilja je z dirke odstopil Slovenec Grega Bole (Vacansoleil-DCM).

"Zbolel sem. Že dva dneva kašljam. Poleg tega ne morem dihati saj imam težave s pljuči. Da glavobola ne omenjam," je še pred ciljem etape za Sportal povedal Grega Bole.

Ciljni vzpon na Tre Cime di Lavaredo je bil dolg skoraj 22 kilometrov. Vzpon se je pričel v Cortini d'Ampezzo. Najprej je bil na sporedu skoraj 8 kilometrov dolg vzpon na prelaz Tre Croci. Sledilo je dobrih sedem kilometrov povezovalnega dela preden se je pričel 7 kilometrov dolg vzpon v Tre Cime di Lavaredo. Slednji je bil zelo zahteven saj je naklon v povprečju znašal kar 12 odstotkov. Najstrmejši deli so dosegali 18 odstotni naklon. Dobrih 50 kilometrov do cilja so kolesarjem ekipe Euskaltel-Euskadi na pomoč priskočili še kolesarji ekip Colombia in Ag2r-La Mondiale. Prednost ubežnikov je bila vse manjša in je ob pričetku vzpona znašala dve minuti in pol. Prvi je prelaz Tre Croci prečkal Pavel Brutt. Sledil je Pieter Weening (Orica-GreenEdge), ki je takoj ob pričetku vzpona pobegnil glavnini, ter Stefano Pirazzi (Bardiani Valvole-CSF Inox), ki je potrdil zmago v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev. Na kratkem spustu sta ju ulovila še Gianluca Brambilla (Omega Pharma-Quick Step) in Eros Capecchi (Movistar). Na ciljnem vzponu, slabih devet kilometrov do cilja, je bil Brutt ujet. Zadnjih sedem kilometrov vzpona so prvi pričeli Weening, Brambilla in Capecchi. Glavnina s favoriti je za njimi zaostajala skoraj minuto. Capecchi je kmalu zatem ostal sam v ospredju. Tri kilometre do cilja je skupina z Nibalijem za njim zaostajala le pol minute. Kmalu zatem se je Nibali otresel vseh tekmecev in je bil na poti k drugi etapni zmagi na letošnji dirki. Zadnja dva kilometra etape je Nibali in vsi preostali kolesarji prekolesaril v snežnem metežu. Kilometer do cilja so bili prvi Nibalijevi zasledovalci Kolumbijci Rigoberto Uran, Carlos Alberto Betancur in Fabio Duarte. Nibali se je veselil etapne zmage s katero je potrdil tudi zmago v skupnem seštevku dirke. Od slednje ga loči le še zadnja nedeljska etapa s ciljem v Brescii. Fabio Duerte je osvojil 2., Rigoberto Uran pa 3. mesto. Medtem, ko je Boleta tik pred koncem dirke izdalo zdravje sta vse bližje dejstvu, da dirko končata Luka Mezgec in Robert Vrečer. Oba sta etapo končala v ozadju in bosta nastopila v zadnji nedeljski etapi. V slednji bo najprej parada šampionov nato pa skoraj zagotovo ciljni šprint glavnine.

Ne spreglejte