Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
10.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 10.26

8 let

Matthews svetovni prvak, Jarc 13.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avstralec Michael Matthews je na cestni dirki mlajših članov osvojil naslov svetovnega prvaka na 77. svetovnem prvenstvu v kolesarstvu. Blaž Jarc je osvojil 13. mesto.

V prvi cestni preizkušnji na svetovnem prvenstvu so se na 159 kilometrov dolgi trasi pomerili mlajši člani. V glavnini je bila med 122 kolesarji tudi šesterica Slovencev. Takoj po štartu dirke, ki je potekala v lepem sončnem vremenu, je glavnini pobegnil Američan Benjamin King. Tisti King, ki je pred štirinajstimi dnevi na ameriškem prvenstvu prav tako pobegnil glavnini po štartu dirke. Tekmeci so ga takrat lahko videli šele na najvišji stopnički zmagovalnega odra po cilju dirke.

Na polovici prvega kroga se je v lov za njim podal Benjamin King, ki prihaja iz Avstralije. Poleg njega je bil tudi kolesar iz Hongkonga. Kasneje ju je ulovil še Krasilnikau iz Belorusije, a je iz glavnine uspel pobegniti Italijan Moser, ki je omenjeno trojico ulovil na polovici dirke. Sledilo je nekaj posameznih poskusov pobega in 25 kilometrov do cilja je bil v ospredju Francoz Tony Gallopin z minimalno prednostjo pred skupino osemdesetih kolesarjev, v kateri je bilo še pet Slovencev. Manjkal je Jan Tratnik, ki je pred tem narekoval tempo na čelu glavnine, da je lovila ubežnike.

V zaključku dirke so se poskusi pobega neprestano vrstili. Odločilni je bil zadnji vzpon (vrh cca 6 km do cilja) na dirki, po katerem je v ospredju ostala skupina štiridesetih kolesarjev. Od Slovencev so bili v ospredju le še Jarc, Furdi in Bajc. V zadnjem kilometru je imel največ moči domačin Matthews, ki je slavil suvereno zmago. Drugo mesto je osvojil John Degenkolb, tretje pa Taylor Phinney. Marko Kump ni zmogel slediti glavnini na zadnjem vzponu, tako da so v ciljnem šprintu vse breme nosili Furdi, Bajc in Jarc. Slednji je osvojil 13. mesto.

Matthews je šele drugi kolesar v kratki zgodovini svetovnih prvenstev mlajših članov, ki je uspel slaviti na prvenstvu, ki se je odvijalo v domači državi. To je leta 1999 v Veroni uspelo Italijanu Leonardu Giordaniju. Matthews v prihodnji sezoni ne bo mogel dirkati z majico svetovnega prvaka, saj ima že pogodbo s profesionalno ekipo Rabobank.

Ne spreglejte