Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 4. 2019,
17.43

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Kristjan Koren Pariz-Roubaix

Nedelja, 14. 4. 2019, 17.43

5 let

Gilbertu še četrti "spomenik", Koren med najboljšo trideseterico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Belgijski kolesar Philippe Gilbert je pri 36 letih dočakal svojo prvo zmago na za mnoge najprestižnejši enodnevni dirki Pariz-Roubaix. Kolesar ekipe Deceuninck Quick step je imel na 117. izvedbi dirke v zaključku 257 kilometrov dolge preizkušnje v sprintu na dirkališču več moči od soubežnika Nemca Nilsa Pollita.

 

Tretje mesto je zasedel še en Belgijec Yves Lampaert, ki je za vodilnim dvojcem zaostal 13 sekund, četrti je bil lanski zmagovalec Slovak Peter Sagan. Slovencev ni bilo povsem v ospredju, najboljši je bil Kristijan Koren na 30. mestu, zaostal je tri minute in 39 sekund.

Prvega slovenskega aduta Mateja Mohoriča je že sredi dirke, znane po tlakovanih in makadamskih cestah, prahu in blatu, zaustavila okvara kolesa. Tako kot vsako leto tudi številne druge kolesarje. Na koncu je Korenov moštveni kolega pri Bahrain Meridi zaostal 15 minut in 47 sekund, zasedel je 70. mesto. Jan Tratnik je bil 87., zaostal je 23 minut in 26 sekund, Luka Mezgec pa je odstopil.

Za Gilberta je to 75. zmaga v karieri, osvojil pa je že svoj četrti "spomenik". Izmed petih največjih dirk mu tako manjka le še zmaga na dirki Milano-San Remo. Pred tem je imel zmage po Flandriji, dirki Liege-Bastogne-Liege in Lombardiji.

Gilbert, ki je Belgiji zagotovil že 58. zmago na tej dirki, je do uspeha prišel povsem zasluženo. V zadnjem delu je ves čas napadal, bil je najzaslužnejši, da je približno 60 kilometrov v beg ušla trojka (Rüdiger Selig je nato odpadel), tej se je nekaj kilometrov pozneje priključil še Sagan, ki je s seboj potegnil Belgijce Lampaerta, Sepa Vanmarckeja in Wouta Wan Aerta.

Bil je tudi edini, ki je nato ogovoril na napad Pollita, s katerim sta sama prišla na dirkališče, na katerem je unovčil izkušnje in mlajšega Nemca, ki je sicer dosegel še eno lepo uvrstitev, premagal v sprintu. Sagan ju je sicer poskušal ujeti, a pri lovu ni imel prave pomoči.

"Prejšnjo nedeljo sem doživel veliko razočaranje, ker sem tik pred dirko po Flandriji zbolel. Počival sem, nato zavzeto treniral, sredi tedna pa sem dobil občutek, da se spet močan. To mi je dalo samozavest, kar sem danes unovčil. Še vedno sanjam, da bom zmagam vse spomenike. Prvič sem o tem začel sanjati pred desetimi leti, a se sanje kar nadaljujejo. In z leta v leto se kakšne tudi uresničijo. Na začetku kariere sem sicer govoril, da nisem za kocke, da sem bolj za krajše vzpone, kot jih imajo ardenske klasike, a z leti se vse menja, tudi to se je," je v solzah razlagal Gilbert, nekdanji svetovni prvak, ki je izjavo napovedal, da se še ne misli upokojiti in da bo drugo leto spet napadel vsaj zmago na uvodnem "monumentu" v Italiji.

Ne spreglejte