Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 6. 2010,
7.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 6. 2010, 7.50

8 let

Gašper Švab največji adut Save

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ekipa kolesarjev kranjske Save, ki bodo nastopili na 17. dirki Po Sloveniji, je sestavljena iz izkušenih tekmovalcev. Ognjeni krst na dirki bo doživel le Mark Džamastagič.

Edini Slovenec, ki je na lanski dirki osvojil eno od štirih majic, je bil Blaž Furdi, ki tudi letos brani barve Save. Furdi, ki je osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja, je letos še boljši. Vse preostale tri majice je osvojil zmagovalec dirke Jakob Fuglsang z Danske. O konkurenci, možnem razpletu v posameznih etapah in pričakovanjih ekipe Sava na letošnji dirki smo povprašali športnega direktorja Mirana Kavaša. "Napovedovanje je vedno nehvaležno delo. Značilnost letošnjih kolesarskih dirk je, da velikokrat uspejo ubežniki prikolesariti v cilj pred glavnino. Uspešni pobegi so se vedno zgodili v prvi uri dirke. Tudi na dirki za Veliko nagrado Kranja nihče ni pričakoval takšne dinamike dirke, kot se je nato razvila," je pričel Kavaš.

Aktivno dirkanje ugaja Gorenjcem

"Dirka po Sloveniji je že tradicionalno zaprta do zadnjega vzpona in nato do Novega mesta. To posledično pomeni, da ima ekipa, ki nima v svojih vrstah izrazitega šprinterja ali hribolazca, zelo malo možnosti za uspeh. Glede na prvotne prijave ekip bo na dirki veliko dobrih šprinterjev, kar posledično pomeni manj poskusov pobega. Vsem je namreč jasno, da bodo ekipe, ki imajo v svojih vrstah šprinterje, poskrbele, da bo o zmagovalcu etap odločal ciljni šprint glavnine. Dobro se mi zdi dejstvo, da bodo na dirki ekipe Saxo Bank, Vacansoleil in Topsport Vlaanderen, saj njihovi kolesarji vseskozi dirkajo zelo napadalno. Nam ustreza aktivno dirkanje, saj imamo v ekipi dovolj kakovostnih kolesarjev, ki pa niso izraziti specialisti," je nadaljeval Kavaš.

Presenečenje možno le v 1. ali 2. etapi

Izkušeni strateg je za Sportal razkril možen razplet posameznih etap. "V 1. etapi se bo verjetno zgodil pobeg že v prvi uri dirke. Pričakujem, da bo v slednjem sodeloval tudi kakšen kolesar naše ekipe, od katerega pričakujem borbeno kolesarjenje. V 2. etapi bo največja priložnost za pobeg na spustu z Ljubelja. Zadnji vzpon pred ciljem ni zelo zahteven, tako da lahko pričakujemo ciljni šprint manjše skupine. V 3. etapi bo v prvem delu v begu skupina ubežnikov. V njej ne pričakujem nobenega od favoritov za končno zmago. Tako, da vsakršna prednost, ki bo manjša od petih minut ob pričetku vzpona, ne bo dovolj velika za morebitni uspeh. To bo vsekakor najbolj kontrolirana etapa. Zadnja 4. etapa, ki se konča v Novem mestu, je že kar dolgočasna. K temu pripomorejo zaključni krogi, ki so zelo pregledni in brez vzponov. Morebitne ubežnike se vedno ulovi še pred ciljem etape. Etapa bi bila bolj zanimiva v primeru, da bi bila etapa v liniji, ali pa da bi bili zaključni krogi krajši. Vsekakor je možno kakšno presenečenje le v 1. in delno v 2. etapi."

Pri Savi imajo kar nekaj ciljev

Kavaš je na koncu spregovoril še o možnostih slovenskih kolesarjev. "Menim, da se situacija v primerjavi z lansko dirko ni bistveno spremenila. Od slovenskih kolesarjev so sposobni dirkati na generalno razvrstitev Tomaž Nose, Mitja Mahorič in Gašper Švab. V ciljnem šprintu glavnine pa se za etapno zmago lahko borijo Borut Božič, Marko Kump, Grega Bole in Jure Zrimšek. Za belo majico najboljšega mladega kolesarja se bosta verjetno borila Blaž Furdi in Luka Mezgec," razmišlja Kavaš in dodaja: "Od mojih kolesarjev pričakujem eno uvrstitev med prvih deset v skupnem seštevku, da osvojimo belo majico ter eno uvrstitev med prve tri v eni izmed etap. Vsekakor pričakujem, da bomo prisotni v pobegih ter mogoče vsaj en dan imeli v lasti majico najboljšega na gorskih ciljih. V ekipni razvrstitvi, ki je odraz moči ekipe, pričakujem uvrstitev do 5. mesta."'

Ne spreglejte