Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2019,
17.23

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Petek, 13. 9. 2019, 17.23

1 leto, 9 mesecev

DIRKA PO ŠPANIJI, 19. ETAPA

Kaotična etapa Francozu, Roglič pred odločilnim dnevom zadržal prednost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Primož Roglič | Primož Roglič bo razburljivi etapi, med katero je prah s pobegom po množičnem padcu dvignila ekipa Movistarja, ohranja dve minuti in 47 sekund prednosti pred Alejandrom Valverdejem. | Foto Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Primož Roglič bo razburljivi etapi, med katero je prah s pobegom po množičnem padcu dvignila ekipa Movistarja, ohranja dve minuti in 47 sekund prednosti pred Alejandrom Valverdejem.

Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Zmagovalec kaotične 19. etape Dirke po Španiji je po samostojnem pobegu postal Francoz Remi Cavagna. Vodilni na dirki Primož Roglič je v cilj prišel z vsemi najbližjimi zasledovalci v skupnem seštevku in pred odločilno sobotno etapo ohranil dve minuti in 50 sekund prednosti pred Alejandrom Valverdejem. Ta se je 65 kilometrov pred ciljem izognil množičnemu padcu, v katerega je bil udeležen Roglič, in s sotekmovalcem pri Movistarju Nairom Quintano poskušal izkoristiti nesrečo Slovenca. Pozneje so le počakali skupino z Rogličem, ta bi lahko zaradi domnevne vožnje v zavetrju prejel kazen. Tadej Pogačar ostaja peti v skupni razvrstitvi.

gumijasti bomboni
Sportal Neverjetno, a logično: zato kolesarji na Vuelti tako radi žvečijo gumijaste bombone

Etapo, svojo prvo na največjih dirkah, je dobil Francoz Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), ki je eksplodiral na koncu in sam prečkal ciljno črto z naskokom pet sekund pred Ircem Samom Bennettom (Bora-Hansgrohe) in Čehom Zdenekom Štybarjem (Deceuninck-Quick-Step). V prvi deseterici sta etapo končala tudi oba slovenska junaka. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je bil osmi, Roglič pa je etapo končal na desetem mestu. Za zmagovalcem boja za Toledo sta vpisala zaostanek osmih sekund.

Remi Cavagna slavi prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah. | Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport Remi Cavagna slavi prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah. Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Movistar poskušal pobegniti Rogliču, ki je bil vpleten v množični padec

Skoraj bi se etapa etapa končala tragično za prvega slovenskega zvezdnika Rogliča. Ta je bil med tistimi, ki so bili ujeti v zmešnjavi. Kolesarji Movistara z domačim izzivalcem za špansko kolesarsko krono Alejandrom Valverdejem so se izognili množičnemu padcu, po katerem je moral odstopiti Rogličev moštveni kolega Tony Martin.

Ti so pospešili in želeli pridobiti na račun tuje nesreče. A je pozneje skupina z Valverdejem na zahtevo svojega moštva počakala preostalo skupino, ki je bila udeležena v padcu, ter nato skupaj nadaljevala pot po planoti proti eni od zgodovinskih prestolnic kastiljskega kraljestva.

Kako se je pripetil padec, med katerim je Roglič priletel v zid:

Rogličevi jezni, Kisovčanu grozi kazen

"Na spustu je padlo veliko kolesarjev, skoraj vsa naša ekipa, Tony (Martin) je odstopil. Nisem videl povsem, kaj se je zgodilo. V nadaljevanju je Movistar pobegnil, odhitel, poskušal pobegniti. Ni bilo športno. Na srečo smo hitro menjali kolesa in nadaljevali dirko. Nismo srečni zaradi dejanja nasprotnikov, tega, kar so naredili. Ne morejo nas premagati na športen način, zato poskušajo tako. Vsak dela po svoje. Sem pa po današnjem dnevu jezen, zelo jezen. Bomo videli, kaj bo odločila komisija," je po etapi v mikrofon Eurosporta razlagal športni direktor Jumba Grischa Niermann

Rogliču namreč grozi kazenski pribitek sekund, saj je nekaj časa, tako kot Angel Miguel Lopez, vozil v zavetrju avtomobila.

"Bilo je nespoštljivo in tako značilno za njih, da se poskušajo okoristiti na takšen način. Vedno se radi naredijo neumne, ti idioti. Jezen sem, ker tako dirka moštvo svetovnega prvaka," je Movistar okrcal še en osmoljenec množičnega padca Lopez.

Odločilna gorska sobota

Le še dve etapi ločita Rogliča od zgodovinskega zmagoslavja na dirki po Španiji. Devetindvajsetletni kapetan nizozemske ekipe Jumbo-Visma bo, če ne bo nikakršnih presenečenj, v nedeljo kot prvi Slovenec postal zmagovalec skupnega seštevka katere od največjih tritedenskih dirk, kamor ob Vuelti, ki je zadnja na sporedu v sezoni, spadata še dirka po Italiji, Giro, in dirka po Franciji, Tour. V soboto sledi odločilna gorska etapa, ki bo dala odgovor o zmagovalcu dirke. | Foto: Alenka Teran Košir V soboto sledi odločilna gorska etapa, ki bo dala odgovor o zmagovalcu dirke. Foto: Alenka Teran Košir

Roglič je bil tretji na dirki po Italiji, v nedeljo pa bo zelo verjetno postavil nov mejnik v zgodovini slovenskega kolesarstva. Španska pentlja se bo sklenila v nedeljo v prestolnici Madridu, do cilja pa kolesarje loči zgolj 297 kilometrov.

V boju za belo majico najboljšega mladega kolesarja je vodstvu ubranil Kolumbijec Lopez (Astana).

V soboto je na sporedu še ena gorska etapa s šestimi kategoriziranimi vzponi. Najtežji je 14 kilometrov dolg klanec prve kategorije na Peno Negro, ciljni vzpon na Plataformo de Gredos pa ima v zadnjih štirih kilometrih sedemodstoten naklon.

Izidi 19. etape:

 1. Remi Cavagna (Fra/Deceuninck-QuickStep)                   3:43:34
 2. Sam Bennett (Irs/Bora-Hansgrohe)                          +  0:05
 3. Zdenek Štybar (Češ/Deceuninck-QuickStep)
 4. Philippe Gilbert (Bel/Deceuninck-QuickStep)
 5. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)
 6. Tosh Van Der Sande (Bel/Lotto Soudal)
 7. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Merida)
 8. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
 9. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana Pro Team)
10. Primož Roglič (Slo/Team Jumbo-Visma)                 vsi isti čas
...
 96. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)                       + 05:52
144. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)                           15:26

 

Vrstni red dirke po Španiji (po 19. etapi)

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                         75:00:33
  2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                         + 2:50
  3. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                               3:31
  4. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                             4:17
  5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)                            4:49
  6. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                            7:46
  7. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                                9:46
  8. Carl Fredrik Hagen (Nor/Lotto Soudal)                      11:50
  9. James Knox (VBr/Deceuninck-QuickStep)                      13:23
 10. Marc Soler (Špa/Movistar)                                  21:09
...
108. Luka Pibernik (Slo/Bahrain-Merida)                       3:35:14
117. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)                         3:49:47

Potek 19. etape

Cilj: Zmagovalec kaotične 19. etape Dirke po Španiji je Francoz Remi Cavagna. Vodilni na dirki Primož Roglič je v cilj prišel z vsemi najbližjimi zasledovalci v skupnem seštevku in pred odločilno sobotno etapo ohranil dve minuti in 47 sekund prednosti pred Alejandrom Valverdejem. Ta se je 65 kilometrov pred ciljem izognil množičnemu padcu, v katerega je bil udeležen Roglič, in s sotekmovalcem pri Movistarju Nairom Quintano poskušal izkoristiti nesrečo Slovenca. Roglič je po padcu za njima zaostal minuto, deset kilometrov po padcu pa sta Movistarjeva zvezdnika le počakala skupino z rdečo majico. Tadej Pogačar ostaja peti v skupni razvrstitvi.

17.15: 6 kilometrov do cilja. Cavagna drvi proti skupni zmagi. Če ne bo zapletov, bo Roglič v skupnem seštevku ohranil okoli dve minuti in 50 sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem Valverdejem.

17.03: 15 kilometrov do cilja. Cavagni uspeva samostojni pobeg, trenutno ima 23 sekund prednosti pred zasledovalci, rdeča skupina zaostaja +1.15.

16.52: Do cilja 21 kilometrov. Francoski kolesar Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) poskuša s solo pobegom. Pred osmerico zasledovalcev ima 15 sekund prednosti. Skupina z rdečo majico Rogličem in favoriti za skupno zmago zaostaja minuto in 50 sekund. Medtem so iz ekipe UAE Team Emirates, za katero dirka Pogačar, sporočili, da je po množičnem padcu dirko končal tudi Marco Marcato.

16:47: 27 kilometrov do cilja. Deveterica še vedno beži, skupina z rdečo majico je spet ujela Valverdeja in druščino, tako da spet kolesarijo skupaj. Za ubežniki imajo dobro minuto zaostanka.

16.40: Valverde spet poskuša znižati zaostanek za Rogličem. Iz skupine z rdečo majico je Valverde pobegnil z okoli desetimi kolesarji. Med temi so tudi Lopez Moreno, Pogačar in Majka. Pred skupino z rdečo majico imajo pet sekund prednosti. Do cilja 33 kilometrov.

Med padcem jo je resno skupil Tony Martin. Njegovo moštvo Jumbo-Visma je na družbenem omrežju že objavilo, da je Nemec odstopil. 

16:33: Kolesarjem delo otežuje veter. Do cilja je še 37 kilometrov. Skupina devetih ubežnikov ima pred Rogličem, Valverdejem in preostalimi favoriti za skupno zmago še vedno minuti in 20 sekund prednosti. 

16.17: Skupina z Valverdejem je le upočasnila in počakala na Rogliča. Velika skupina z rdečo majico, v kateri so vsi favoriti za skupno zmago, je zdaj združena. Za devetimi ubežniki, med katerimi ni več Novaka, zaostaja minuto in 40 sekund.

16.08: 54 kilometrov pred ciljem ima vodilna skupina 54 sekund prednosti pred triom zasledovalcev Valverdejem, Quintano in Pogačarjem, ki so se izognili množičnemu padcu in ušli skupini z rdečo majico. 

15:59: 65 kilometrov pred ciljem je prišlo do množičnega padca, v katerega je bil udeležen tudi Primož Roglič in večina njegovih moštvenih kolegov. Množičen padec precej nešportno poskušajo izkoristiti pri Movistarju. Valverde in Quintana sta pognala na vso moč, stik z njima drži le Pogačar. Trio ima pred Rogličem minuto prednosti. V ospredju je še vedno skupina 10 kolesarjev, ki ima pred zasledovalci minuto prednosti. 

15:41: Dobrih 80 kilometrov pred ciljem še naprej v begu skupina desetih kolesarjev, z njo tudi Novak. Njihova prednost je slaba minuta in pol pred glavnino z Rogličem in glavnimi protagonisti dirke.

15.28: Kolesarje spremlja dež. 90 km do cilja skupina desetih kolesarjev, v kateri je tudi Domen Novak, še naprej beži. Pred glavnino z Rogličem, Pogačarjem in preostalimi glavnimi orožji za skupno zmago, ima minuto in pol prednosti.

15.10: Še 100 km so cilja. Glavnina z vsemi najboljšimi še vedno strnjena. Pred njo pa 11 ubežnikov, med katerimi je tudi Domen Novak. Njegova prednost znaša minuto in 22 sekund.

14:55: Med ubežniki še deseterica. Poleg Slovenca Domna Novaka (Bahrain-Merida)še Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Lawson Craddock (EF Education First), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Tsgabu Grmay (Mitchelton Scott), Ben O’Connor (Team Dimension Data), David de la Cruz (Team Ineos), Nikias Arndt (Team Sunweb) in Peter Stetina (Trek-Segafredo). Predost znaša 3,35.

14:20: Še 138 do cilja. Ubežniki  imajo 2,35 prednosti pred glavnino z vsemi najboljšimi.

14:10: Oblikovala se je skupina enajstih ubežnikov. Med njimi je tudi Domen Novak. Primož Roglič je kot prvi mož ekipe Lotto NL-Jumbo seveda "dovolil" pobeg, saj v skupnem seštevku prav vsi ubežniki zaostajajo krepko več kot eno uro.

14:05: Gorski cilj tretje kategorije. Na vrhu prvi Bruno Armirail.

13:50: Prvi in hkrati edini omembe vreden vzpon.

13:45: Poskusi prvih pobegov.

13:40: Štart! Primož Roglič v rdeči, Tadej Pogačar v zeleni majici.

 
Primož Roglič
Sportal Roglič še trdneje v skupnem vodstvu, Lopez "slekel" Pogačarja, Kolumbijcu etapa
Ne spreglejte