Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
19.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

svetovno prvenstvo Firence

Četrtek, 30. 5. 2013, 19.19

7 let, 12 mesecev

"Cestno dirko SP lahko končajo največ trije Slovenci"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Organizatorji 80. svetovnega prvenstva v kolesarstvu, ki bo letos na sporedu v Firencah, so objavili trase posamičnih kronometrov in cestnih dirk. Obeta se izredno težka cestna dirka.

Letošnje prvenstvo bodo gostile italijanske Firence med 22. in 29. septembrom. Cestna dirka članov, ki je po tradiciji na sporedu zadnji dan prvenstva, bo dolga nekaj metrov več kot 272 kilometrov. Poleg dolžine je zelo pomemben podatek, da bodo morali kolesarji v času dirke premagati 3373 višinskih metrov vzpona. Seveda je to ocena glede na znan profil trase, a vsekakor lahko pričakujemo, da bo številka na koncu dirke nekoliko višja. To sicer ni preveč, če bi bilo enakomerno porazdeljeno skozi celotno dirko. Štart dirke bo 29. septembra ob deseti uri dopoldne v mestecu Lucca. Od tam bodo kolesarji prekolesarili dobrih 106 kilometrov preden bodo pričeli z desetimi zaključnimi krogi. Krog je dolg 16.6 kilometra. Do slednjih bodo kolesarji prekolesarili vzpona Montecarlo in San Baronto. Težji je San Baronto, ki je dolg 3.8 kilometra. Oba skupaj nista pretirano zahtevna in skupaj tudi nimata več kot dobrih 300 višinskih metrov vzpona. Ker sta na sporedu v pričetku dirke, tudi ne bosta vplivala na razplet dirke. Slednja se bo pričela razpletati na krogih, v katerih so na sporedu trije klanci. Prvi Fiesole je dolg skoraj 4.4 kilometra. Maksimalni naklon na tem klancu ne presega 9 odstotkov. Sledi spust in 600 metrov dolg vzpon Via Salviati. Maksimalen naklon na tem znaša 16 odstotkov. Nato bo na sporedu še 200 metrov dolga špica (Via Trento), katere maksimalni naklon ne presega 10 odstotkov.

Na krogih tako kolesarje v stošestinšestdesetih kilometrih čaka dobrih 50 kilometrov vzpona. To pomeni, da kolesarje čaka peklenska dirka, katere značilnost bo tudi tehnična zahtevnost kroga. Prav zaradi dejstva, da trasa veliko bolje ustreza kolesarjem, ki so dobri na vzponih (kot je Vincenzo Nibali) kot kolesarjem, ki so odlični na klasičnih enodnevnih dirkah (kot je Philippe Gilbert), je italijanski selektor Paolo Bettini že potrdil, da bo Vincenzo Nibali kapetan italijanske ekipe. "Trasa dirke je namenjena kolesarjem, ki so dobri na vzponih. Zelo stresen del dirke bo prvih sto kilometrov do Firenc. Vzpon San Baronto je pravi klanec, medtem ko bo dirkanje po ulicah Firenc zelo tehnično zahtevno. Vsekakor vse skupaj ustreza Nibaliju," je za italijanske medije dejal Bettini.

Selektor slovenske članske reprezentance Martin Hvastija si je že ob koncu lanskega leta ogledal traso. "Že lanskega decembra sem ob ogledu trase dirke dejal, da je slednja tako zahtevna, da jo po mojem mnenju v najboljšem primeru lahko končajo maksimalno trije Slovenci. Tu vidim Simona Špilaka in Janija Brajkoviča. Tretji kolesar, ki sem ga imel takrat pred očmi, je bil Robert Vrečer, ki pa zaenkrat še ni potrdil mojih pričakovanj. Upam, da bo svoje pokazal tudi Tadej Valjavec in mogoče celo Jan Polanc, ki bo čez dober mesec dni že profesionalec. Vsekakor pa menim, da bo višinomer po dirki pokazal več kot 5000 višinskih metrov vzpona. Zato sem še kar mnenja, da bo to dirka med Nibalijem in Contadorjem. Nibali je tudi že potrdil, da je njegov naslednji cilj svetovno prvenstvo," je za Sportal povedal Hvastija.

Ne spreglejte