Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
18.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Natisni članek

Joe Thornton Aleksander Ovečkin Sidney Crosby Anže Kopitar Anže Kopitar liga NHL top 10

Četrtek, 4. 10. 2018, 18.30

5 let, 6 mesecev

Top 10

Anže Kopitar pred okroglimi jubileji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Anže Kopitar | Anže Kopitar bi v novi sezoni lige NHL, ki jo bo začel v noči na soboto proti San Jose Sharksom, vknjižil kar nekaj okroglih številk. | Foto Getty Images

Anže Kopitar bi v novi sezoni lige NHL, ki jo bo začel v noči na soboto proti San Jose Sharksom, vknjižil kar nekaj okroglih številk.

Foto: Getty Images

Aleksander Ovečkin, Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Patrick Marleu, Joe Thornton, Anže Kopitar in še kdo bi se v novi sezoni udejstvovanja v NHL lahko podpisali pod (okrogle) jubilejne številke.

T. J. Oshie
Sportal Kakšen začetek sezone, že na uvodni tekmi so padali rekordi #video

Nova sezona lige NHL, ki se je začela v sredo, bi lahko prinesla kar nekaj okroglih mejnikov, na katere so spomnili tudi na uradni strani najkakovostnejšega klubskega hokejskega tekmovanja. Mi smo mednje dodali še Anžeta Kopitarja, ki se mu v novem tekmovalnem obdobju, če le ne bo poškodb, obeta veličasten jubilej - tisoča NHL-tekma rednega dela in še nekaj okroglih osebnih mejnikov. Kapetan Los Angeles Kingsov bo s soigralci sezono odprl v petek proti San Jose Sharksom.

Aleksander Ovečkin - 650 zadetkov

Bo Aleksander Ovečkin postal 14. hokejist v zgodovini lige NHL s 650 zadetki? | Foto: Reuters Bo Aleksander Ovečkin postal 14. hokejist v zgodovini lige NHL s 650 zadetki? Foto: Reuters

Ruski zvezdnik Aleksander Ovečkin je branjenje naslova z Washington Capitalsi začel silovito, z zmago s 7:0 nad Boston Bruinsi, h kateri je prispeval zadetek in je zdaj pri 608 zadetkih NHL v rednem delu sezone. Če se ne bo izneveril svoji tradiciji in se bo ognil poškodbam, bi v tej sezoni zlahka presegel mejnik 650 zadetkov v rednem delu, kar je do danes v NHL uspelo le 13 hokejistom. 

33-letnik je lani vknjižil 49 zadetkov, v devetih od 12 polnih sezon v NHL pa vsaj 46.

Sidney Crosby - 450 zadetkov, Anže Kopitar - 300 zadetkov

Sidney Crosby pogleduje proti 450. zadetku v ligi NHL. | Foto: Reuters Sidney Crosby pogleduje proti 450. zadetku v ligi NHL. Foto: Reuters

Kapetan Pittsburgh Penguinsov Sidney Crosby je po številu zadetkov daleč od Ovečkina. Lani je vknjižil 400. zadetek, 700. podajo in 1.100. točko v NHL, letos pa bi lahko presegel mejo 450 zadetkov. Od te ga loči 39 zadetkov. Vsaj toliko jih je v dolgoletni NHL-karieri dosegel sicer le trikrat, zadnjič v sezoni 2016/17 (44), lani se je ustavil pri 29, a zna se zgoditi, da se pridruži hokejistom z vsaj 450 zadetki v najmočnejšem hokejskem tekmovanju.

Anže Kopitar - 300 zadetkov

Če ne bo nevšečnosti, bo slovenski hokejski as v novi sezoni zagotovo slavil jubilejni 300. zadetek v ligi NHL. 31-letnik je trenutno pri številki 290 v rednem delu sezone, kar pomeni, da jih potrebuje le še deset.

Prav v vseh 12 sezonah v tem tekmovanju, tudi v skrajšani sezoni 2012/13, se je Kopitar podpisal pod vsaj deset zadetkov. Hrušičan je na večni lestvici LA Kingsov po zadetkih na petem mestu, od četrtega, Bernieja Nichollsa, ga loči 37 zadetkov. Toliko jih v eni sezoni še ni dosegel, največ jih je vknjižil prav v odlični lanski, ko je mrežo nasprotnikov zatresel 35-krat.

Ovečkin, Crosby - 1.200 točk

Kapetana Pittsburgha in Washingtona bi lahko vknjižila 1.200. točko lige NHL. | Foto: Reuters Kapetana Pittsburgha in Washingtona bi lahko vknjižila 1.200. točko lige NHL. Foto: Reuters

Le 47 hokejistom je v ligi NHL do zdaj uspelo preseči 1.200 točk. Tak dosežek lahko v novi sezoni uspe le peščici. Med to sta Ovečkin in Crosby. 

Rus je po uvodnem srečanju trenutno pri 1.124 točkah. Za mejnik jih potrebuje še 76, vsaj toliko jih je vknjižil v devetih od 12 sezon v NHL. Kanadčan je pri številki 1.116, a če bo vsaj ponovil številke iz zadnjih petih sezon, se bo kot drugi član Pittsbrugh Penguinsov pridružil sedeminštirideseterici. 

Daleč največ točk, 2.857, je zbral neulovljivi Wayne Gretzky, ki ima pred drugim Jaromirjem Jagrom 936 točk prednosti.

Jevgenij Malkin - tisoč točk

Jevgenij Malkin se bliža magični meji tisoč točk v rednem delu sezone lige NHL. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jevgenij Malkin se bliža magični meji tisoč točk v rednem delu sezone lige NHL. Foto: Guliverimage/Getty Images

Še en ruski napadalec bi v novi sezoni lahko praznoval prav poseben točkovni mejnik. Jevgenij Malkin za včlanitev v ''klub tisoč'' potrebuje točno 70 točk. Če bo pogled na zdravniški karton spodbuden, to ne bi smela biti težava.

Anže Kopitar - 900 točk

Anžeta Kopitarja od okroglih 900 točk loči 72, od 300 zadetkov pa le še 10. | Foto: Reuters Anžeta Kopitarja od okroglih 900 točk loči 72, od 300 zadetkov pa le še 10. Foto: Reuters

Če bo Kopitar ponovil izjemno lansko osebno statistiko, ko je prvič v karieri dosegel vsaj točko na tekmo (92), bo krepko presegel mejnik 900 točk. Od tega ga loči 72 točk. Vsaj toliko jih je v rednem delu zbral v polovici od svojih 12 sezon, pri čemer je treba upoštevati, da je imela skrajšana sezona 2012/13 le 47 tekem. 

Kopitar je po točkah na petem mestu večne lestvice Kraljev (828), tik pred njim je Wayne Gretzky (918), na vrhu pa Marcel Dionne (1.307).

Washington Capitals Ovečkin
Sportal Kako srečna bo Kopitarjeva 13-ica?

Patrick Marleau - 1.600 odigranih tekem

Patrick Marleau je zadrsal v 21. sezono lige NHL. Kot 11. v zgodovini bi lahko zaigral na 1.600. tekmi rednega dela sezone v NHL. | Foto: Reuters Patrick Marleau je zadrsal v 21. sezono lige NHL. Kot 11. v zgodovini bi lahko zaigral na 1.600. tekmi rednega dela sezone v NHL. Foto: Reuters

Kanadski veteran je vstopil v 21. sezono lige NHL, v kateri je v rednem delu odigral 1.576 tekem. Če ne bo poškodb, bo 39-letnik kmalu zaigral na 1.600. obračunu rednega dela sezone lige NHL. To je do zdaj uspelo le desetim hokejistom. Rekord s 1.767 tekmami drži Gordie Howe, češki veteran Jaromir Jagr (1.733), ki se je po zadnji sezoni poslovil od NHL in se vrnil v domači Kladno, je na tretjem mestu.

Marleu v zadnjih devetih sezonah ni izpustil niti ene tekme rednega dela, v celotni NHL-karieri pa le 31.

Joe Thornton, Matt Cullen - 1.500 odigranih tekem

Brada je po dolgih letih izginila, hokejska iskrica še ne. Joe Thornton se bliža številki 1.500. | Foto: Twitter - Voranc Brada je po dolgih letih izginila, hokejska iskrica še ne. Joe Thornton se bliža številki 1.500. Foto: Twitter - Voranc

Dolgoletni bradač, po novem pa obriti Joe Thornton bi se v novi sezoni lahko podpisal pod kar nekaj osebnih okroglih mejnikov. 39-letnega napadalca San Jose Sharksov od 1.500. tekme v rednem delu sezone loči le še šest srečanj, od 400. gola pa le še trije zadetki. Do zdaj se s 1.500 srečanji lahko pohvali le 18 igralcev.

Kaj kmalu bi se s tem podatkom lahko pohvalil še tri leta starejši Matt Cullen, ki bo kmalu dopolnil 42 let. Član Pittsburgha je trenutno pri 1.445 tekmah. V nobeni od svojih 19 sezon ni odigral manj kot 56 tekem.

Anže Kopitar - tisoč odigranih tekem

Anže Kopitar bi konec sezone lahko dočakal tisočo tekmo rednega dela sezone lige NHL. Na večni lestvici Kraljev je po številu tekem na četrtem mestu. | Foto: Getty Images Anže Kopitar bi konec sezone lahko dočakal tisočo tekmo rednega dela sezone lige NHL. Na večni lestvici Kraljev je po številu tekem na četrtem mestu. Foto: Getty Images Če ne bo težav s poškodbami in bo Kopitar spet pokazal svojo trpežnost, se bo ob koncu sezone pridružil ''klubu tisoč''. Kapetan Los Angeles Kings je v 12 sezonah lige NHL odigral 922 tekem rednega dela sezone. Za okrogli mejnik potrebuje še 78 obračunov, redni del pa jih ponuja 82 ...

Kopitar je po številu tekem na večni lestvici Kraljev na četrtem mestu. Od aktivnih hokejistov je pred njim le Dustin Brown (1.045), bosta pa oba kmalu prehitela klubski legendi Dava Taylorja (1.111) in Luca Robitailla (1.077).

Vse iz rubrike Top 10

Joel Quenneville - 900 trenerskih zmag

Pričakovati gre, da bo Joel Quenneville kaj kmalu kot drugi trener v zgodovini lige NHL vknjižil 900. zmago. | Foto: Reuters Pričakovati gre, da bo Joel Quenneville kaj kmalu kot drugi trener v zgodovini lige NHL vknjižil 900. zmago. Foto: Reuters

Strateg Chicago Blackhawksov Joel Quenneville je na lestvici trenerjev z največ zmagami v ligi NHL na drugem mestu. Tam bo ostal tudi po sezoni, v kateri bi lahko kot glavni trener v najmočnejši hokejski ligi vknjižil okroglih 900 zmag. To je do zdaj uspelo le upokojenemu Kanadčanu Scottyju Bowmanu, ki se je ustavil pri 1.244 zmagah na 2.141 tekmah.

Quennevilla, ki je Chicago trikrat popeljal do Stanleyjevega pokala, od okrogle številke loči 16 zmag. 884 zmag je zbral na 1.621 tekmah.

Roberto Luongo - 500 vratarskih zmag

Manj realen je okrogli jubilej Roberta Luonga, ki ga od tega, da postane tretji vratar s 500 zmagami v NHL, loči še 29 zmag. | Foto: Reuters Manj realen je okrogli jubilej Roberta Luonga, ki ga od tega, da postane tretji vratar s 500 zmagami v NHL, loči še 29 zmag. Foto: Reuters

In še vratarska. Magičnih 500 bi lahko dočakal veteran Roberto Luongo, a je težko verjeti, da bo postal šele tretji vratar v zgodovini, ki je ledeno ploskev po rednem delu tekme v NHL zapustil z nasmehom na obrazu. 39-letnik namreč za podvig potrebuje še 29 zmag. V zadnji sezoni je čuvaj mreže Florida Panthersov branil le na 35 tekmah, 29 zmag pa je skupaj zbral v zadnjih dveh sezonah. Vsaj 29-krat se je zmage v enem tekmovalnem obdobju veselil v osmih sezonah svojega udejostvovanja v NHL.

Največ zmag med vratarji je zbral upokojeni Martin Brodeur, 691, drugi, Patrick Roy, se je ustavil pri številki 551.

Preberite še:

Dustin Brown Los Angeles Kings
Sportal Hud udarec za Kralje tik pred začetkom sezone
Bern New Jersey Devils
Sportal Muršakovi so se dobro upirali NHL-ovcem
Ne spreglejte