Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
22.49

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

SP v hokeju 2019 Slovaška Bratislava Košice

Sreda, 15. 5. 2019, 22.49

4 leta, 11 mesecev

Svetovno prvenstvo elitne divizije, 6. dan

Nemci v zadnji minuti razžalostili gostitelje, Rusi odpihnili Italijane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
Slovaška Nemčija SP v hokeju 2019 | Nemci so v zadnji minuti razžalostili Slovake, ki so še drugič zapored v izdihljajih ostali brez zmage in točk. | Foto Reuters

Nemci so v zadnji minuti razžalostili Slovake, ki so še drugič zapored v izdihljajih ostali brez zmage in točk.

Foto: Reuters

Gostitelji svetovnega prvenstva elitne divizije na Slovaškem so se pomerili z neporaženimi Nemci, v drugi tretjini zaostanek preobrnili v vodstvo, pol minute pred koncem pa izgubili z 2:3. Rusi so z 10:0 odpihnili Italijane. Uvodni tekmi sta se razpletli s pričakovanima zmagama. Vodilna reprezentanca skupine A Švica je Norvežane premagala s 4:1, zmagala še četrtič in ostala stoodstotna. Američani so Veliko Britanijo, ki je podobno kot Vikingi pri nič točkah, premagali s 6:3.

Gostitelji Slovaki so se udarili z vodilnimi v skupini A, Nemci, ki podobno kot Švicarji še ne poznajo poraza. Slovaki so bili v prvem delu boljši tekmec, a jim Mathiasa Niederbergerja ni  uspelo premagati. Marc Michaelis je v začetku druge tretjine popeljal Nemce v vodstvo, Slovaki pa so v nadaljevanju tretjine izkoristili nemške kazni in z zadetkoma Andreja Sekere in Liborja Hudačka v razmiku minute povedli z 2:1. Zadnjih 20 minut je postreglo z novim obratom, za tega pa so poskrbeli Nemci, ki so z zadetkoma Markusa Eisenschmida najprej izenačili, Leon Draisaitl pa je 27 sekund pred koncem zabil za zmago s 3:2. Slovaki so tako še drugič zapored v izdihljajih tekme ostali brez zmage in točk. Podobno se jim je zgodilo proti Kanadi, ko so izgubili v zadnjih dveh sekundah.

Nemcem sicer ni mogel pomagati prvi vratar Philipp Grubauer, ki se je ekipi pridružil v torek, zaigral proti Francozom, a srečanje zaradi težav z mišico končal predčasno. Nemci še ne vedo, kdaj, če sploh, bo spet branil na prvenstvu. 

Rusi so Italijo porazili z 10:0. | Foto: Reuters Rusi so Italijo porazili z 10:0. Foto: Reuters

Favoritinja za naslov Rusija se je poigrala z Italijani, ki tudi na četrti tekmi še niso dosegli zadetka, skupaj pa so jih prejeli že neverjetnih 30. Kar deset so jim jih zabili Rusi.

Švicarji še naprej brez praske

Švicarji so povedli že v šesti minuti, ko je bil natančen Andres Ambuhl, Nico Hischier je v začetku drugega dela poskrbel za 2:0, vodstvo pa je v zadnji tretjini najprej zvišal Gregory Hofmann, nato s svojim drugim zadetkom še Ambuhl (4:0). Ko je kazalo, da bo Leonardo Genoni mrežo ohranil nedotaknjeno, je Tobias Lindstrom postavil končnih 4:1. Švicarji so po štirih tekmah pri maksimalnih 12 točkah, prejeli so le dva zadetka.

Švicarji so zmagali tudi na četrti tekmi prvenstva in ostali stoodstotni. | Foto: Reuters Švicarji so zmagali tudi na četrti tekmi prvenstva in ostali stoodstotni. Foto: Reuters

ZDA do tretje zmage

Američani so Britance premagali s 6:3. | Foto: Getty Images Američani so Britance premagali s 6:3. Foto: Getty Images

Američani so v 13. minuti izkoristili prvo igro z igralcem več na obračunu, plošček je za hrbet Bena Bownsa poslal James Van Riemsdyk, a vodstva niso zadržali prav dolgo. Tri minute zatem je Mike Hammond izenačil in soigralce na odmor popeljal z rezultatom 1:1.

Za novo vodstvo ZDA je v 30. minuti poskrbel Clayton Keller, ki je kaznoval drugo britansko izključitev, dve minuti pozneje pa je za 3:1 zadel še Chris Kreider. Američani so z zadetkom Alexa DeBrincata dve minuti pred drugim odmor ušli na +3, a je Brett Perlini prehitel sireno in postavil izid 40 minut (4:2). V zadnji tretjini so vodstvo še zvišali, na 6:2, končni rezultat 6:3 pa je postavil Ben Davies. 

Sistem tekmovanja

Iz elite bosta po predtekmovanju izpadli najslabši reprezentanci iz vsake skupine, ki ju bosta prihodnje leto na SP v Švici nadomestila Kazahstan in Belorusija, prvak in podprvak letošnjega prvenstva divizije I-A. Švica kot gostiteljica SP 2020 ne more izpasti. Najboljše štiri reprezentance skupin A in B se bodo pomerile v četrtfinalu, zmagovalka skupine A s četrto iz skupine B, druga iz A s tretjo iz B ...

SP, elitne divizije, 6. dan:

Skupina A, Košice

Lestvica skupine A:

Skupina B, Bratislava

Lestvica skupine B:

 

Preberite še:

Boston Carolina
Sportal Boston neustavljiv, Carolini ni pomagala niti domača dvorana #video
Kanada Slovaška, SP 2019
Sportal Kanadčani po preobratih in drami do zmage v zadnji sekundi!
Ne spreglejte