Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2019,
22.50

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Natisni članek

Bratislava Košice Slovaška SP v hokeju 2019

Torek, 14. 5. 2019, 22.50

4 leta, 11 mesecev

Svetovno prvenstvo elitne divizije, 5. dan

Nemci in Švicarji z zmagama na vrh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Nemčija SP v hokeju 2019 | Nemci imajo po treh tekmah maksimalen izkupiček točk in so vodilni v skupini A. | Foto Reuters

Nemci imajo po treh tekmah maksimalen izkupiček točk in so vodilni v skupini A.

Foto: Reuters

Na večerni tekmi svetovnega prvenstva elitne divizije na Slovaškem so Nemci s 4:1 premagali Francoze, ostali nepremagani in skočili na prvo mesto svoje skupine. Podobno je uspelo Švicarjem, ki so v zadnji tretjini dokončno strli Avstrijce in slavili s 4:0. Na popoldanskih tekmah sta bili na delu tudi najverjetnejši kandidatki za vrnitev v nižji razred tekmovanja in obe izgubili. Veliko Britanijo je z 9:0 odpihnila Danska, Italijane, pri katerih je vratar Andreas Bernard zaustavil kar 63 strelov od 65, pa so s 3:0 premagali Latvijci. 

Kanada Slovaška, SP 2019
Sportal Kanadčani po preobratih in drami do zmage v zadnji sekundi!

Nemška izbrana vrsta, ki je lani presenetila z drugim mestom na olimpijskih igrah, je dosegla tretjo zaporedno zmago in z maksimalnim izkupičkom devetih točk skočila na prvo mesto lestvice skupine A. 

Nemci so proti Francozom povedli v 18. minuti, ko je bil natančen 18-letni branilec Moritz Seider, galski petelini so prek kapetana Damiena Fleuryja odgovorili na začetku druge tretjine. V tej so prevladovali olimpijski podprvaki, v vratih katerih je pri rezultatu 1:1 NHL-ovca Philippa Grubauerja zamenjal Niklas Treutle. Pri 27-letnem vratarju, ki se je šele pridružil ekipi, naj bi šlo za težave z mišico, do menjave pa naj bi prišlo iz previdnosti. Nemci so do drugega odmora z zadetkoma Matthiasa Plachte in Leiona Draisaitla povedli s 3:1, ob koncu srečanja, ko je Francija poskušala brez vratarja, pa je Korbinian Holzer postavil končnih 4:1.

Vodilni Švicarji so na treh tekmah prejeli le en zadetek. Avstrijce so premagali s 4:0. | Foto: Reuters Vodilni Švicarji so na treh tekmah prejeli le en zadetek. Avstrijce so premagali s 4:0. Foto: Reuters

Tudi Švicarji na prvo mesto

Na drugem večernem obračunu so aktualni svetovni podprvaki Švicarji prav tako zmagali tretjič zapored in zavzeli vrh svoje skupine. Pol minute pred iztekom prvih 20 minut so povedli z zadetkom Kevina Fiale, v nadaljevanju so prevladovali (v drugi tretjini so Avstrijcem dopustili le štiri strele, sami pa sprožili 22-krat), a je Avstrijo v igri držal razpoloženi čuvaj mreže David Kickert, ki je v zadnjih petih minutah klonil trikrat. Najprej ga je ugnal Roman Josi, za 3:0 je minuto pred koncem ob igralcu več zadel Philipp Kurashev, končnih 4:0 pa je ob dveh igralcih več potrdil Sven Andrighetto.

Danci so se znesli nad Britanci

Danci so v osmi minuti zaigrali z dvema igralcema več, kaznovali obe britanski izključitvi ter z zadetkoma Jesperja Jensna in Mathiasa Baua Hansna povedli z 2:0, Morten Poulsen pa je v 13. minuti postavil izid uvodnega dela (3:0), v katerem so prevladovali Skandinavci. Ti so na začetku druge tretjine ušli na +4, Bena Bownsa pa je v vratih Velike Britanije zamenjal Jackson Whistle, a tudi on hitro klonil. Danci so ga do konca tretjine premagali štirikrat in po 40 minutah vodili z 8:0, na koncu pa slavili z 9:0. Poulsen je dosegel hat-trick, Sebastian Dahm pa je zaustavil vseh 19 strelov Britancev.

Danci so za drugo zmago na prvenstvu z 9:0 odpravili Veliko Britanijo. | Foto: Reuters Danci so za drugo zmago na prvenstvu z 9:0 odpravili Veliko Britanijo. Foto: Reuters

Bernard dolgo povzročal sive lase Latvijcem

Na obračunu med Latvijo in Italijo v Bratislavi so gledalci v prvi tretjini spremljali enosmeren promet, a je vratar Andreas Bernard Italijane držal v igri in zaustavil vseh 21 strelov, medtem ko so njegovi soigralci na vrata Latvije streljali le dvakrat. Italijani so pred iztekom tretjine s pomočjo nasprotnikov celo zadeli, a so sodniki po ogledu videoposnetka zadetek zaradi prepovedanega položaja razveljavili.

Latvijci so upravičili vlogo favorita in slavili s 3:0. Italijanski vratar Andreas Bernard je zaustavil 63 strelov od 65. | Foto: Reuters Latvijci so upravičili vlogo favorita in slavili s 3:0. Italijanski vratar Andreas Bernard je zaustavil 63 strelov od 65. Foto: Reuters V drugi tretjini se je nadaljevala prevlada Latvijcev, ki jim je v 30. minuti po strelu Robertsa Bukartsa le uspelo poslati plošček za hrbet Bernarda (50 obramb v 40 minutah, Italijani so streljali le osemkrat). V 39. minuti je Rihards Marenis postavil izid prvih dveh tretjin (2:0). 

Ob koncu so Italijani poskušali brez vratarja, a je njihovo usodo s strelom v prazen gol za končnih 3:0 zapečatil Teddy Blueger. Bernard je zaustavil kar 63 strelov od 65, Italijani, ki na treh tekmah še niso dosegli gola, so jih proti vratom Latvije sprožili 15.

Sistem tekmovanja

Iz elite bosta po predtekmovanju izpadli najslabši reprezentanci iz vsake skupine, ki ju bosta prihodnje leto na SP v Švici nadomestila Kazahstan in Belorusija, prvak in podprvak letošnjega prvenstva divizije I-A. Švica kot gostiteljica SP 2020 ne more izpasti. Najboljše štiri reprezentance skupin A in B se bodo pomerile v četrtfinalu, zmagovalka skupine A s četrto iz skupine B, druga iz A s tretjo iz B ...

SP, elitne divizije, 5. dan:

Skupina A, Košice

Lestvica skupine A:

Skupina B, Bratislava

Lestvica skupine B:

 

Preberite še:

Rusija hokej
Sportal Do prvih zmag na prvenstvu tudi Švedska in Kanada
Ne spreglejte