Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
13.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,66

Natisni članek

liga KHL Kunlun Red Stars Rok Tičar Kölner Haie liga DEL legionarji risi slovenska hokejska reprezentanca

Torek, 12. 2. 2019, 13.00

1 leto, 2 meseca

hokejski napadalec o klubski sezoni

Rok Tičar o kitajski izkušnji: Česa takšnega v karieri še nisem doživel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,66
slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Belorusija Bled Rok Tičar | Rok Tičar je v zadnjih dneh reprezentanci pomagal na turnirju na Bledu, konec tedna ga čakajo pomembne tekme nemškega prvenstva. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Rok Tičar je v zadnjih dneh reprezentanci pomagal na turnirju na Bledu, konec tedna ga čakajo pomembne tekme nemškega prvenstva.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slovenski hokejski napadalec Rok Tičar se po končanem reprezentančnem turnirju podaja v ključni del sezone z nemškim prvoligaškem Kölner Haie, ki vselej meri na vrh. V Nemčiji, kamor se je preselil po debelih štirih sezonah v Kontinentalni hokejski ligi, je zadovoljen. Počuti se precej bolj domače kot na Kitajskem, kjer so hokejiste menjali kot po tekočem traku - tako množičnega menjavanja obrazov v slačilnici v karieri še ni doživel - in kjer so se s soigralci večkrat počutili kot turisti.

slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Belorusija Bled
Sportal Na koncu se je zgodilo prav to, na kar je opozarjal

Za slovensko hokejsko reprezentanco je drugi turnir sezone. Na Bledu je premagala Madžarsko in Italijo, ki je bila edina v razmeroma močni zasedbi, ter izgubila s tako imenovano B-reprezentanco Belorusije. Varovancem selektorja Iva Jana je tokrat pomagal tudi eden bolj izkušenih napadalcev Rok Tičar, ki je novembrski turnir izpustil, na domačih tekmah pa po skoraj letu dni spet združil moči z obema kolegoma iz napada, povratnikom po dopinškem prekršku Žigo Jegličem in Robertom Saboličem.

Lepo je bilo spet zaigrati s kolegoma

Trio Sabolič-Tičar-Jeglič spet združen. | Foto: Vid Ponikvar Trio Sabolič-Tičar-Jeglič spet združen. Foto: Vid Ponikvar

"Super je bilo spet igrati s Sablo in Jeglo. Vsakič pridem z veseljem na reprezentančni zbor, če le ni poškodb. Turnir smo žal končali s porazom, preveč je bilo izgubljenih ploščkov, treba bo popraviti realizacijo. Imamo ogromno novih fantov, ki na prejšnjih akcijah niso bili vpoklicani, in so svojo nalogo opravili dobro," je po zadnji tekmi na Bledu razmišljal centralni napadalec in pogled usmeril proti reprezentančni pomladi, ko se bodo Slovenci ob ponovnem snidenju pripravljali na vrhunec sezone – svetovno prvenstvo drugega razreda v Kazahstanu.

slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled Žiga Jeglič
Sportal Žiga Jeglič spregovoril o dopinškem prekršku: Na koncu lahko zaupaš le sebi #video

Tam se bodo med 29. aprilom in 5. majem v družbi gostiteljev, Belorusije, Madžarske, Južne Koreje in Litve potegovali za dve vstopnici za napredovanje v elito. "Upajmo, da bomo vsi zdravi, da bomo aprila oddelali dobre priprave in šli v Kazahstan čim bolje pripravljeni po čim boljši rezultat."

Po dveh mesecih brez kluba s Kitajske v Nemčijo

A še preden se bo Gorenjec spet pridružil reprezentančnim soigralcem, ga čakajo pestri klubski tedni v dresu Kölner Haie. K nemškemu prvoligašu se je preselil konec leta, ko se je po dveh mesecih brez kluba le vrnil v tekmovalni ritem. Tičar je namreč sezono začel pri kitajskem klubu Kunlun Red Star, sicer članu Kontinentalne hokejske lige, kjer ni vztrajal prav dolgo, kot množica drugih oklepnikov ni. Vodstvo kolektiva se mu je po ducat tekmah zahvalilo za sodelovanje.

Menjave igralcev kot po tekočem traku

"Na začetku smo imeli veliko poškodovanih, sam sem odigral 12 tekem, kmalu pa se je začelo. Vsak dan je bil v slačilnici kakšen nov igralec, zamenjali so jih kar 15. Ne znam povedati, kaj in zakaj natanko se je to dogajalo, a igralce so menjali kot po tekočem traku. Česa takega v karieri še nisem doživeli," se je dotaknil nenavadnih trenutkov v ekipi, ki je domače tekme igrala v Šanghaju, in izrazil začudenje nad dejanji odgovornih: "Vem, da imajo veliko denarja. Glede na to, da bodo gostili prihodnje olimpijske igre, si očitno to lahko privoščijo. Ne vidim pa neke računice v vseh teh menjavah. Menim, da si vsak želi v končnico lige KHL, a če vsak teden menjaš igralce, težko pričakuješ, da bo ekipa uigrana."

Kitajska izkušnja je bila kratka 

Tičar je za kitajski kolektiv, ki je trenutno 11. v vzhodni konferenci, dosegel dve podaji. Kot pravi, mu ob slovesu niso očitali številk. "Niso govorili o statistiki. Rekli so mi, da nisem primeren za tretji in četrti napad, za prvi in drugi napad ima pa on (zdaj že nekdanji trener Kunluna Finec Jussi Tapola, op. a.) svoje Skandinavce. Oziroma sem sam razbral, da je bilo tako."

slovenska hokejska reprezentanca Bled
Sportal V nemškem klubu, v katerem nemščine skoraj ni slišati

O Kitajski in hokeju

Kitajci bodo leta 2022 gostili zimske olimpijske igre, na katerih bo nastopila tudi njihova hokejska reprezentanca.  | Foto: Getty Images Kitajci bodo leta 2022 gostili zimske olimpijske igre, na katerih bo nastopila tudi njihova hokejska reprezentanca. Foto: Getty Images

Kitajci bodo leta 2022 gostili zimske olimpijske igre, kjer bo po zeleni luči Mednarodne hokejske zveze (IIHF) brez kvalifikacij nastopila tudi domača hokejska reprezentanca.

"S soigralci smo se pogosto počutili kot turisti v velikem in bogatem mestu. Navijačev ni bilo veliko. Hokej tam nikogar ne zanima. Tisti, ki so prišli na tekme, igre bolj ali manj niso razumeli. Ko je zadela gostujoča ekipa, so ploskali, ko smo zadeli mi, so ploskali. Niso natančno vedeli, za kaj gre," je o (ne)priljubljenosti tega športa na Kitajskem povedal Tičar.

Za Kölner Haie je igral med letoma 2012 in 2014. Obakrat so izgubili v finalu. | Foto: Getty Images Za Kölner Haie je igral med letoma 2012 in 2014. Obakrat so izgubili v finalu. Foto: Getty Images

Organizacija je vrhunska, ekipa dobro sestavljena

Devetindvajsetletnik je bil tako od konca oktobra do konca decembra brez kluba. "Bilo je težko, a sem vsak dan trdo treniral. V takih trenutkih ti ne preostane drugega, kot da samo treniraš. Čakal sem, ali bo prišla še kakšna ponudba iz lige KHL. Ko sem videl, da ne bo nič, sem začel pogledovati tudi drugje po Evropi. Na koncu sem se odločil za Köln, kjer sem že bil," pravi o vrnitvi v znano okolje, od katerega se je poslovil leta 2014, ko je začel štiriletno udejstvovanje v ligi KHL.

slovenska hokejska reprezentanca Gašper Krošelj
Sportal Stopil stopnico višje, kjer ni lahko, a uživa v izzivu

Pogled Kölna vselej usmerjen proti vrhu

"Poznam klub, precej domače je. Ni se veliko spremenilo, organizacija je res vrhunska, ekipa je dobro sestavljena za končnico, ki je sicer razred zase. Dobro sem se ujel, zagotovo je bilo pomembno tudi to, da sem zadel že na prvi tekmi. Imam pomembno vlogo, ki si je želim. Zadovoljen sem," o trenutno tretjem klubu nemške elitne lige pripoveduje sogovornik, pripravljen na visoka pričakovanja kluba.

"Köln vedno cilja na sam vrh. Primarni cilj je, da redni del končamo med prvimi štirimi ekipami." | Foto: Getty Images "Köln vedno cilja na sam vrh. Primarni cilj je, da redni del končamo med prvimi štirimi ekipami." Foto: Getty Images

"Köln vedno meri na sam vrh. Primarni cilj je, da redni del končamo med prvimi štirimi ekipami. Prvi dve sta precej pred nami, nisem še igral proti najboljšim, a povedali so mi, da so letos res zelo dobri. Zadnjih pet tekem je bilo res težkih, ker se vsi borijo, tako tisti pri dnu lestvice kot pri vrhu. Zdaj se bo počasi začel pravi hokej. Komaj čakam," se izločilnih bojev veseli reprezentant. Njegovo moštvo naslednja tekma čaka v petek, ko bo gostovalo pri osmem moštvu nemškega prvenstva.

O zimski klasiki pred 47.000 gledalci

"Vrhunska izkušnja," o zimski klasiki pred 47.000 gledalci. | Foto: Getty Images "Vrhunska izkušnja," o zimski klasiki pred 47.000 gledalci. Foto: Getty Images Tičar je pred mesecem dni s Kölnom izkusil prav posebno tekmo. S soigralci so na nogometnem štadionu FC Kölna zaigrali na zimski klasiki. Obračun z Dusseldorfom si je ogledalo dobrih 47 tisoč gledalcev. Gostje so zmagali po podaljšku (3:2).

"Vrhunska izkušnja. Škoda je bilo le to, da je skoraj vse tri tretjine deževalo, tako da nismo prav veliko videli. Nemci znajo poskrbeti za spektakel, tako da je bila res lepa izkušnja, škoda le, da smo na koncu izgubili po podaljšku."

Preberite še:

slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Belorusija Bled
Sportal Risi turnir na Bledu končali s porazom in prvim mestom #video
Ne spreglejte