Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 12. 2014,
23.38

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 18. 12. 2014, 23.38

8 let, 3 mesece

"Niti v najboljših sanjah si nisem tega mislil"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Četrtek namesto nedelje. Nekaj dni pozneje, kot je bilo predvideno. Ko je izgovorov za selitev v Tivoli zmanjkalo, je Ice Fest le dobil zeleno luč, Olimpija pa tesno zmago nad Jesenicami (2:1).

Za Olimpijo in partnerskim podjetjem Lucky Luka, ki v projektu Pivovarna Union Ice Fest skrbi za pripravo in vzdrževanje ledene ploskve, sta vse prej kot sproščena tedna. Najprej petdnevni zamik začetka del (začeti bi se morala v sredo, 3. decembra, začela so se v ponedeljek, 8. decembra), nato okvara hladilne naprave in posledično odpoved dveh načrtovanih tekem zimske klasike proti madžarski Albi in Celovcu, ki so ju preselili v dvorano Tivoli. Olimpija si je tako v dneh, ko naj bi ustvarjala dobiček in z njim postopno vsaj malce uredila finančne obveznosti kluba, pridelala dodatne stroške, ki bi se v prihodnje, če se bo lotila novih oglaševalskih akcij prestavljenih tekem Ice Festa, lahko še zvišali.

Legendam spominski kovanci, Alenki Gotar Zdravljica

A v četrtek sta si tako Olimpija kot podjetje Lucky Luka lahko vsaj malce oddahnila in izvedla uvodno zimsko klasiko. Čast, da zmajem pomagajo odpreti ledeno pravljico, je pripadla njihovim največjim državnim tekmecem Jeseničanom.

Obračun med večnima rivaloma je prišel kot naročen, z njim so namreč zaznamovali okroglo 50. obletnico zadnje tekme med Olimpijo in Jesenicami na prostem. Februarja 1964 so Gorenjci Ljubljančanom z 8:1 odčitali lekcijo, pol stoletja zatem je bila zaradi klavrnega stanja slovenskega klubskega hokeja barva favorita zelena. Še preden je Alenka Gotar odpela Zdravljico, so nekaterim udeležencem tekme pred 50 leti podelil spominske kovance.

Ob petih stopinjah so se prvi smejali Jeseničani, zadnji pa zmaji

Da je lokacija Ice Festa res privlačna, smo se lahko prepričali že med ponedeljkovim treningom, a svoje so tokrat dodali še navijači, ki so lepo zapolnili tribune – zbralo se jih je dobrih tri tisoč. Eni za rdeče, drugi za zelene so ob petih stopinjah nad ničlo pred slovenskim hramom demokracije spodbujali svoje ljubljence.

Prvi so grla svojih navijačev dodatno spodbudili gostje. Že v četrti minuti je Sašo Rajsar plošček poslal za hrbet Aleša Sile, ki je bil tokrat prvi vratar. Fabian Dahlem je namreč pred petkovo tekmo z Dunajem spočil prvo hobotnico zelenih Andyja Chioda.

Fabian Dahlem je namreč pred petkovo tekmo z Dunajem spočil prvo hobotnico zelenih Andyja Chioda. Ob Kanadčanu sta tekmo ob ledu spremljala tudi prvi strelec Olimpije v ligi EBEL Hunter Bishop in Marvin Degon, na začudenje številnih sta ob ledu obstala še kapetan Aleš Mušič in Matej Hočevar.

A domači so se hitro otresli začetnega šoka, v deveti minuti je namreč Luka Kalan po izjemnem prodoru izenačil. Kljub bojeviti igri železarjev pa je veselje ob koncu ostalo doma, v 39. minuti je Igor Cvetek premagal Jureta Pavliča in poskrbel za drugo zmago domačih nad rdečimi v tej sezoni državnega prvenstva.

Z eno besedo, fenomenalna. Privabila je tudi župana.

"Bilo je res super vzdušje, pa še na prostem smo igrali. Moram priznati, da sem kar pogrešal tale derbi. Ne glede na to, da Jesenice igrajo v ligi INL, se je pokazalo, da je to derbi. Ne glede nato, kakšni sta ekipi po kakovosti, bo vedno napeto in tako je bilo tudi danes. Do konca smo se borili in zmagali. Bi pa čestital Jeseničanom za vso borbo, ki so jo pokazali," je bil po srečanju prešerne volje domači napadalec Andrej Hebar.

Izkušenega člana Olimpije lokacija tekme prav tako ni pustila ravnodušnega: "Lahko jo opišem le z eno besedo, fenomenalno. Res je bilo luštno tukaj igrati. Upam, da bomo še nekaj tekem odigrali tukaj, ker sem res z veseljem igral." In si je kdaj predstavljal, da bo v predbožičnem času zaigral pred parlamentom? "(smeh, op. a.) Niti v najboljših sanjah si nisem mislil, da bom kdaj igral tukaj."

Da je bila to zanimiva izkušnja, ki si jo je prišel ogledat tudi ljubljanski župan Zoran Janković, je potrdil tudi kapetan rdečih Miha Brus: "To je bila moja prva tekma na prostem. Ko smo bili še zelo majhni, smo sicer nekaj še igrali, ampak to je čisto druga zgodba. Moram reči, da je bilo zelo lepo, super izkušnja, ki si jo bom zapomnil za dolgo. Lokacija je res lepa. Lučke okoli nas, polne tribune, super …"

Ne moremo kritizirati

Če je bilo v preteklih dneh veliko govora o nepopolno pripravljeni ledeni ploskvi, je bila ta na četrtkovem srečanju dobra, kar sta potrdila oba sogovornika. "Led je bil dobro pripravljen, ne moremo nič kritizirati. Bil je preprosto dober. Za razliko od ponedeljkovega treninga je bil boljši, hitrejši, lukenj ni bilo. Kar pa je najpomembneje, je to, da ni bilo nevarnosti, da bi se kdo poškodoval," je zatrdil Hebar, Brus pa ga je dopolnil: "Moram pohvaliti organizacijo. Nekateri so govorili, da led morda ne bo zdržal, a je bil odličen. Morda malce bolj počasen, a to je zaradi pogojev na prostem. Tako da pohvale organizatorjem."

Olimpija je z novo zmago prevzela vodstvo na lestvici državnega prvenstva, Jeseničani pa so s točko manj in tekmo več na drugem mestu.

Zeleno-bele nova tekma čaka že v petek, ko bodo v sklopu lige EBEL gostovali na Dunaju, Jeseničani pa bodo v soboto dobrodelni, v domači Podmežakli bodo gostili kranjske orle.

Ne spreglejte