Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 7. 2016,
16.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

infografika Wayne Hennessey Rui Patricio Manuel Neuer Hugo Lloris Euro 2016

Sreda, 6. 7. 2016, 16.30

6 let, 6 mesecev

Vratarji polfinalistov EP 2016

Štiriperesna deteljica Eura, ki je spretna tudi z rokami

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Vratarji | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nogometu velja nesojeno pravilo, da lahko dober vratar predstavlja več kot polovico ekipe. V izbranih vrstah Francije, Nemčije, Portugalske in Walesa, ki so se uvrstile v polfinale evropskega prvenstva, so zelo zadovoljni s svojimi junaki med vratnicami. Kdo izstopa?

Na evropskem prvenstvu v Franciji so kot že po nepisanem pravilu največje pozornosti deležni zvezdniki, ki se pogosto znajdejo na seznamu strelcev in krojijo razplet na srečanjih. Vratarji živijo v medijski senci soigralcev, ki z zadetki odločajo tekme in kot prvi hitijo v objem navijačev.

 

So pa tudi izjeme. Nemec Manuel Neuer v zadnjih letih izstopa v elfu, s katerim je leta 2014 osvojil svetovno prvenstvo. Ko so lani izbirali najboljšega nogometaša na svetu, se je med najboljše tri nogometaše na svetu uvrstil tudi visoki vratar iz Porurja. Zvezdnik Bayerna je končal na tretjem mestu, zaostal pa le za Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem. Nemec je pridobil to čast, da je postal kapetan nemške reprezentance, aktualnih svetovnih prvakov, z odličnimi predstavami na tem Euru pa je v ožjem izboru za najboljšega posameznika prvenstva.

Podobne časti je deležen Hugo Lloris, prvi vratar francoske reprezentance, ki s pomočjo 12. igralca, domačega občinstva, naskakuje tretji naslov evropskih prvakov. Vratar Tottenhama na tem Euru ni imel veliko dela, do četrtfinalnega dvoboja z Islandijo pa je bil premagan le po strelih z bele točke. V četrtek ga čaka neposredni obračun z vratarjem, ki so ga strelci na 15. evropskem prvenstvu razorožili le enkrat, pa še to prek kazenskega udarca.

Prvi bo skušal ustaviti Ronalda, drugi pa Bala

Portugalci na tem prvenstvu še niso premagali tekmeca po 90 minutah. | Foto: Reuters Portugalci na tem prvenstvu še niso premagali tekmeca po 90 minutah. Foto: Reuters Danes se bosta v vratarskem obračunu pomerila izkušeni Portugalec Rui Patricio in visoki Valižan Wayne Hennessey. Čaka ju zahtevna naloga, saj bosta morala ustaviti zvezdniški par madridskega Reala Ronaldo – Bale. 

Vratar Sportinga je na mednarodnem nogometnem trgu od Otočana dražji kar štirikrat. Vreden je 14 milijonov evrov, kar pa je še vedno občutno manj od vrednosti prvih vratarjev Francije in Nemčije. Sploh Nemčije, saj je znanje 30-letnega Neuerja ocenjeno na kar 45 milijonov evrov. 

Zgodbe Walesa, Islandije, Severne Irske in še koga so na tem Euru dokazale, da na zelenici ni vse odvisno od denarja. Zato tudi ne bi bilo presenečenje, če bi Hennessey nadaljeval niz podvigov in Walesu pomagal do zgodovinskega preboja v finale. Če bo branil odlično, ni izključena možnost nove senzacije.

Ne spreglejte