Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Euro 2016 infografika

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Statistika o tem, kdaj padajo zadetki na EP 2016

Zakaj se je nogometašem na Euru zameril prvi polčas?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Na evropskem prvenstvu v Franciji je ogromno zadetkov doseženih v zadnjih minutah. Statistika kaže, da jih je v zadnji šestini srečanj padlo kar 16, kar je točno tretjina vseh, doseženih na tem Euru. Brez zadetka so le še tri udeleženke Eura.

Kdaj sodniki na tekmah letošnjega evropskega prvenstva v nogometu najpogosteje pokažejo na sredino, nogometaši pa proslavljajo zadetke pred navdušenimi gledalci? Statistika kaže, da so obrambe najranljivejše v zadnji tretjini obeh polčasov.

Na francoskih zelenicah je na 26 tekmah padlo 48 zadetkov, več kot polovico so jih nogometaši dosegli v zadnjih 15 minutah obeh polčasov. Med 31. in 45. minuto jih je padlo 11, med 76. in 90. minuto deset, šest pa celo v sodnikovem podaljšku. Obdobje, ko igralcem pada zbranost, saj pomislijo na premor (v prvem polčasu) ali konec dvoboja (v drugem delu), je torej kot naročeno za strelce.

 

Velemojstri Francozi

Cristiano Ronaldo je na Euru zapravil ogromno priložnosti, tako da njegovega imena še ni na seznamu strelcev. | Foto: Cristiano Ronaldo je na Euru zapravil ogromno priložnosti, tako da njegovega imena še ni na seznamu strelcev. Ogromno srečanj na tem prvenstvu se je odločalo v izdihljajih tekem. Največji mojstri so Francozi, ki so Romune in Albance prisilili k predaji tik pred končnim sodnikovim piskom. Kako lepo je priti do treh točk v sodnikovem podaljšku, so ugotovili tudi Angleži, ki so razžalostili Valižane, znašli pa so se tudi na drugi strani in v Marseillu objokovali izgubljeno. Takrat so se do dragocene točke dokopali Rusi.

Čehi so v stresnem sodnikovem podaljšku na petkovi tekmi, ki jo je zaznamovala prekinitev zaradi navijaških neredov, pokvarili načrte Hrvaški, Nemčija in Severna Irska sta potrdili zmagi nad skromno Ukrajino, Italija pa je zabila še drugi žebelj v belgijsko krsto.

Le Hrvaška, Slovaška in Wales

Navijači Walesa in Rusije so pred srečanjem v Toulousu dobro razpoloženi. | Foto: Navijači Walesa in Rusije so pred srečanjem v Toulousu dobro razpoloženi. Nogometaši na letošnjem Euru niso tako učinkoviti kot na prejšnjih tekmovanjih. Gledalci na tekmo povprečno dočakajo manj kot dva zadetka (1,85). Zadetek pade na vsakih 49 minut, navijači Avstrije, Turčije in Ukrajine pa sploh še niso okusili veselja po zadetku, ki ga na evropskem prvenstvu doseže tvoj ljubljenec.

Ukrajinci so si s skromnimi rezultati že zaprli vrata napredovanja, v neugodnem položaju so se znašli tudi Turki, Avstrijce pa bi morebitna zmaga nad Islandijo najverjetneje popeljala v osmino finala. Za uresničitev cilja bodo morali začeti zadevati v polno. Na tem prvenstvu so za zdaj vrata tekmecev obstreljevali le s slepimi naboji.

Edine reprezentance, ki so zadetke na tem prvenstvu dosegale v obeh polčasih, a jih je bilo več v prvem, so Hrvaška, Slovaška in Wales. Drugi dve bosta na delu zvečer, ko se bosta proti Angliji in Rusiji potegovali za napredovanje med 16 najboljših. Na tekmah tretjega kroga skupinskega dela v skupini B lahko tako pričakujemo gole že v prvem polčasu … Na Euru jih je skupaj v prvem delu padlo le 15, v drugem pa kar 33.

Ne spreglejte