Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
10. 7. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Euro 2016 Portugalska Francija Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Antoine Griezmann Luis Figo Franz Beckenbauer Diego Armando Maradona

Nedelja, 10. 7. 2016, 14.00

6 let, 7 mesecev

Nekdanji svetovni asi o finalu EP 2016

Francoski zvezdnik: Pred šestimi leti so se nam vsi smejali

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Maradona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kdo bo zvečer postal evropski prvak? Francija ali Portugalska? Znana nogometna imena po svetu imajo mešana mnenja, prav vsa pa opozarjajo, da bo treba pri obeh reprezentancah najbolj paziti na Antoina Griezmanna in Cristiana Ronalda. Kaj so povedali Maradona, Beckenbauer, Figo in Henry?

Če si bo Cristiano Ronaldo želel zmage tako močno, da bo to opaziti od prve sekunde srečanja, bo Portugalska v prednosti. Tako razmišlja Diego Armando Maradona. ''Ko se igrajo velike tekme, ne odloča le strategija. Najboljša motivacija je, če si nekaj želiš zelo močno. Ronaldo je star 31 let in igra svoj drugi finale. Ne vem, če bo imel kdaj boljšo priložnost za osvojitev reprezentančne lovorike. Njegova želja bi bila lahko odločilna na tem srečanju,'' je nekdanji najboljši nogometaš na svetu povedal za časnik Times of India, kjer med evropskim prvenstvom opravlja vlogo kolumnista.

Argentinec, ki je domovino popeljal do naslova svetovnega prvaka pred 30 leti v Mehiki, je opozoril Portugalce, da morajo dobro paziti na Antoina Griezmanna, s šestimi goli prvega strelca Eura. ''Francozi razmišljajo o tem, kako ustaviti Ronalda, Portugalci pa bodo pazili na Griezmanna. Ima čudežno levo nogo, odlikuje ga enkraten sprejem žoge,'' meni nekdanji argentinski zvezdnik in selektor, ki je v francoski zvezni vrsti izpostavil Paula Pogbaja in dodal, kako dviguje formo ob najbolj primernem času.

Griezmann tako dober kot Ronaldo in Messi

Dimitri Payet je po enem izmed zadetkov Antoinu Griezmannu na tekmi z Irsko poljubil nogometni čevelj. | Foto: Reuters Dimitri Payet je po enem izmed zadetkov Antoinu Griezmannu na tekmi z Irsko poljubil nogometni čevelj. Foto: Reuters Kako v francoskem taboru spoštujejo Griezmanna, Oblakovega soigralca pri madridskem Atleticu, dokazujejo besede francoskega reprezentanta Bacaryja Sagnaja. ''Griezmann je tako dober kot Ronaldo in Messi,'' je branilec Manchester Cityja v kratkem stavku pojasnil, kako ceni soigralca, prvega strelca Eura in kandidata za najboljšega igralca turnirja.

Ceni ga tudi Maradona in dodaja, da sta oba finalista v zadnjih dneh prejela veter v hrbet. ''Francozi so si z zmago nad Nemčijo okrepili samozavest, Portugalci pa so imeli na voljo dodaten dan počitka,'' je Južnoameričan opozoril na daljši počitek Portugalcev, ki bi lahko prišel do izraza, če bi se finale prevesil v podaljšek.

Beckenbauer: Griezmann je točen kot ura

Franz Beckenbauer vztraja pri tem, da bo prvak Evrope zmagovalec polfinalnega dvoboja med Francijo in Nemčijo. To so galski petelini. | Foto: Reuters Franz Beckenbauer vztraja pri tem, da bo prvak Evrope zmagovalec polfinalnega dvoboja med Francijo in Nemčijo. To so galski petelini. Foto: Reuters Nemci so v polfinalu izpadli proti gostiteljem prvenstva. Franz Beckenbauer, nekdanji nemški nogometni cesar, danes pa častni predsednik Bayerna, je kot glavno francosko orožje navedel napadalca Atletica.

''Griezmann je najboljši igralec na tem tekmovanju. Zadetke dosega z veliko natančnostjo. Točen je kot ura in ne zamuja. Prav neverjetno je, kako lahko igra v konici napada skoraj brez napake (odstotek njegovih točnih podaj na prvenstvu znaša 82 odstotkov, op. p.). Ronaldo na tem turnirju blesti le občasno, Griezmann pa je v dobri formi vse od začetka,'' je Nemec pozabil, da Griezmann na prvi tekmi proti Romuniji ni navdušil.

Selektor Didier Deschamps ga je zamenjal v drugem delu, na drugem srečanju proti Albaniji pa sploh ni začel srečanja od prve minute.

Beckenbauer je prepričan, da bo danes prvak Francija. ''Že pred polfinalom med Francijo in Nemčijo sem napovedal, da bo zmagovalec tega dvoboja tudi evropski prvak. Portugalska se je resda zasluženo uvrstila v finale, tako da Franciji ne bo lahko,'' je po poročanju španskega športnega dnevnika AS prepričan, da se bodo morali galski petelini pošteno potruditi, da stopijo na najvišjo stopničko.

Figo: To bo ena najtežjih tekem v portugalski zgodovini

Razoćaranje Luisa Figa na EP 2004, ko je ostal brez naslova prvaka. | Foto: Reuters Razoćaranje Luisa Figa na EP 2004, ko je ostal brez naslova prvaka. Foto: Reuters Legendarni portugalski nogometaš Luis Figo je v svoji karieri zaman naskakoval reprezentančno lovoriko. Najdlje je prišel leta 2004, ko je izgubil finale Eura proti Grčiji. Takrat je zaigral skupaj z Ronaldom, ki je bil še najstnik.

Figo je prepričan, da skromna statistika Portugalske na medsebojnih srečanjih s Francijo v finalu EP 2016 ne bo igrala pomembnejše vloge. Francozi so sicer dobili kar 18 od 24 medsebojnih tekem, tudi zadnjih deset. Selecao čaka na zmago vse od leta 1975, takrat pa ni bil rojen prav nihče od izbrancev Fernanda Santosa, ki se lahko danes vpišejo v zgodovino.

''To bo ena najtežjih tekem v zgodovini portugalske reprezentance, a sem prepričan, da lahko premagamo Francijo. Res je, navijači niso prav prijetno sprejeli načina, s katerim vodi Santos reprezentanco,'' je 43-letnik, ki je lani razmišljal o kandidaturi za predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), a si je nato premislil, opozoril na pragmatičen slog Santosa. Portugalski selektor se rad podreja tekmecu in se pogosto odloča na obrambno taktiko. ''Učinek in kakovostna izvedba teh srečanj sta vendarle prepričala Portugalce, da je to pravilna odločitev,'' je po poročanju španskega športnega dnevnika Marca izpostavil nekdanji as Barcelone, Reala in Interja.

Henry: Kako lahko ustaviš Ronalda?

Thierry Henry je leta 2000 pomagal Franciji do naslova evropskega prvaka. | Foto: Reuters Thierry Henry je leta 2000 pomagal Franciji do naslova evropskega prvaka. Foto: Reuters Če Figo stiska pesti za rojake, pa Francoz Thierry Henry navija za domačo zmago. Rojake je posvaril, da bi znala Portugalska pokvariti načrte Franciji  z umazano in negledljivo igro. ''Portugalska zna igrati na tak način in narediti tekmo manj prijetno za gledanje,'' je dejal nekdanji napadalec Francije, ki je pred 16 leti dosegel zadetek v polfinalnem srečanju EP 2000 s Portugalsko in pomagal galskim petelinom do evropske krone.

Opozoril je tudi na Ronalda, ki ga je izjemno težko držati pod nadzorom vso tekmo. ''Wales ga je dobro kril. Ronalda je bilo komaj opaziti na igrišču, nato pa je zabil za 1:0. Kot da bi mu bilo vsega dovolj. Kako ga boš sploh ustavil?'' se je vprašal Henry.

Kot ponosen Francoz verjame v nadaljevanje neverjetnega niza domače uspešnosti. Francija ne pozna poraza na zadnjih velikih tekmovanjih, ki jih je gostila. Na Euru 1984 ni izgubila niti enkrat, podobno se je godilo na SP 1998, tudi letos je ni še nihče premagal. Zato je optimizem v vrstah gostiteljev izjemen. ''Ko smo doma in skušamo nekaj storiti skupaj, stopimo skupaj in nas je zelo težko premagati. Imamo navado, da doma osvajamo prvenstva. To je očitno del naše kulture,'' je še dejal Henry, ki med prvenstvom sodeluje z BBC.

Nekdanji zvezdnik Francije ni pozabil, kako sramotno se je počutil pred šestimi leti, ko so galski petelini zatajili na jugu Afrike. | Foto: Reuters Nekdanji zvezdnik Francije ni pozabil, kako sramotno se je počutil pred šestimi leti, ko so galski petelini zatajili na jugu Afrike. Foto: Reuters

''Pred šestimi leti so se nam vsi smejali, zato potrebujemo ta naslov prvaka, da pokažemo svetu, kako daleč smo prišli od takrat,'' je spomnil na eno najbolj neugodnih izkušenj, ponesrečenega nastopa Francije na jugu Afrike (SP 2010), ki so ga zaznamovali slabi rezultati in prepiri znotraj reprezentance. Kot da bi jo galskim petelinom zagodla karma, ker so se na svetovno prvenstvo uvrstili po nešportnem igranju Henryja z roko, ko se je Francija v dodatnih kvalifikacijah merila z Irsko. Komu jo lahko karma zagode danes? Odgovor bo znan v poznih večernih urah ...

Ne spreglejte