Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 6. 2016,
8.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Euro 2016

Sreda, 1. 6. 2016, 8.15

6 let, 6 mesecev

Končni seznami udeležencev EP 2016

Največ zvezdnikov doma pustili Španci

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Selektorji 24 udeleženk letošnjega evropskega nogometnega prvenstva so morali do konca maja izbrati 23 nogometašev, s katerimi se bodo predstavili v Franciji. V zadnjem trenutku je zaradi takšnih in drugačnih razlogov odpadlo nekaj zelo znanih imen.

Selektorji 24 reprezentanc so morali dokončni seznam 23 kandidatov sporočiti do konca maja. Ni jih bilo malo, ki so težko pričakovano odločitev podali šele 31. maja. Svetovni prvaki Nemci na seznam niso uvrstili poškodovanega zvezdnika Borussie Dortmund Marca Reusa, ki bo po svetovnem prvenstvu v Braziliji (2014) zaradi zdravstvenih težav od doma primoran spremljati še veliko tekmovanje v Franciji. Poškodovan je tudi Ilkay Gündogan.

Sladke težave brkatega selektorja Španije

Realov zvezni igralec Isco se je v soboto veselil naslova klubskega evropskega prvaka. V Franciji ne bo nastopil. | Foto: Vid Ponikvar Realov zvezni igralec Isco se je v soboto veselil naslova klubskega evropskega prvaka. V Franciji ne bo nastopil. Foto: Vid Ponikvar Za največji šok med ljubitelji nogometa pred Eurom je poskrbel španski selektor Vicente del Bosque, ki je imel pri sestavi potnikov za francoski spektakel sladke težave, saj je doma pustil številna slovita imena. Kot zadnja sta z razširjenega seznama odpadla mlada zvezna igralca Isco in Saul Niguez. Prvi je v soboto z madridskim Realom postal prvak Evrope, drugi, njegov starejši brat nastopa v dresu Kopra v Prvi ligi Telekom Slovenije, pa je Oblakovemu Atleticu v sezoni 2015/16 pomagal do številnih podvigov. 

Zaradi poškodbe je v zadnjem tednu odpadel branilec Reala Dani Carvajal, selektor branilcev evropskega naslova pa je ocenil, da v tem trenutku razpolaga z boljšimi kandidati od številnih mednarodnih zvezdnikov (Diego Costa, Javi Martinez, Juan Mata, Santi Cazorla, Fernando Torres, Pepe Reina …).

Galski petelini so tik pred zdajci ostali še brez enega poškodovanega igralca. Lassana Diarra bo zaradi poškodbe kolena stiskal pesti za rojake s tribun, v ekipi pa ga je zamenjal zvezni igralec Manchester Uniteda Morgan Schneiderlin. Gostitelji bodo evropski naslov naskakovali brez prvega napadalca Karima Benzemaja, ki si je vrata reprezentance zaprl zaradi številnih afer. Manjkal bo tudi njegov klubski soigralec Raphael Varane, ki je zaradi poškodbe manjkal tudi v finalu lige prvakov. 

Angleži brez otoškega Danila Popivode

Kontroverzni napadalec Milana Mario Balotelli ne bo zaigral na Euru 2016. | Foto: Kontroverzni napadalec Milana Mario Balotelli ne bo zaigral na Euru 2016. Italijani bodo pogrešali številne poškodovane zvezne igralce. Najbolj Claudia Marchisia, Marca Verrattija in Riccarda Montoliva. Selektor Antonio Conte na seznam ni uvrstil niti dirigenta Napolija Jorginha, zaradi slabe forme pa se ni odločil niti za junaka prejšnjega Eura Maria Balotellija.

Angleži se v bližnjo Francijo odpravljajo brez otoškega "Danila Popivode" Dannyja Drinkwaterja (angleški prevod imena in priimka nekdanjega jugoslovanskega reprezentanta in pomočnika slovenskega selektorja, ki je blestel v dresu ljubljanske Olimpije), ki se je v nedavno končani sezoni izkazal pri lisicah in Leicester Cityju pomagal do senzacionalnega naslova angleškega prvaka. V napadu bo zaradi zdravstvenih težav manjkal njegov soigralec, napadalec Arsenala Danny Welbeck, po dolgem času pa je brez velikega tekmovanja ostal hitronogi topničar Theo Walcott. Belgijci bodo najbolj pogrešali poškodovanega kapetana Vincenta Kompanyja

Pa drugi? Preverite sami.

Reprezentanca Kapetan Selektor Nastop na EP
Albanija Lorik Cana Gianni de Biasi (Italija) 0
Anglija Wayne Rooney Roy Hodgson 8 (nazadnje 2012) 
Avstrija Christian Fuchs Marcel Koller (Švica) 1 (2008)
Belgija Eden Hazard Marc Wilmots 4 (2000)
Češka Tomaš Rosicky Pavel Vrba 5 (2012) – brez Češkoslovaške
Francija Hugo Lloris Didier Deschamps 8 (2012)
Hrvaška Darijo Srna Ante Čačić 4 (2012)
Irska Robbie Keane Martin O'Neill (Severna Irska) 2 (2012)
Islandija Aron Gunnarsson Lars Lagerbäck (Švedska)/Heimir Hallgrimsson  0
Italija Gianluigi Buffon Antonio Conte 8 (2012)
Madžarska Balazs Dzsudzsak Bernd Storck (Nemčija) 2 (1972)
Nemčija Bastian Schweinsteiger Joachim Löw 11 (2012) – tudi ZRN
Poljska Robert Lewandowski Adam Nawalka 2 (2012)
Portugalska Cristiano Ronaldo Fernando Santos 6 (2012)
Romunija Vlad Chiriches Anghel Iordanescu 4 (2008)
Rusija Roman Širokov Leonid Slutskij 4 (2012) – brez Sovjetske zveze
Severna Irska Steven Davis Michael O'Neill 0
Slovaška Martin Škrtel Jan Kozak 0
Španija Iker Casillas Vicente del Bosque 9 (2012)
Švedska Zlatan Ibrahimović Erik Hamren 5 (2012)
Švica Stephan Lichtsteiner Vladimir Petković (BiH/Hrvaška) 3 (2008)
Turčija Arda Turan Fatih Terim 3 (2008)
Ukrajina Anatolij Timoščuk Mihajlo Fomenko 1 (2012)
Wales Ashley Williams Chris Coleman 0
Ne spreglejte