Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
10. 5. 2016,
10.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Islandija Euro 2016 Eidur Gudjohnsen Lars Lagerbäck

Torek, 10. 5. 2016, 10.19

6 let, 6 mesecev

Največja evropska senzacija ukradla Sloveniji rekord in prebila led

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Nogometna reprezentanca Islandije bo letos na evropskem prvenstvu v Franciji, ki se bo začelo čez mesec dni, prvič izkusila nastop na velikem tekmovanju. Selektor Lars Lagerback je že izbral 23 potnikov in napovedal, da bo po Euru 2016 zapustil selektorski položaj.

Izbrana vrsta Islandije, otoške države, ki leži na severu Evrope, je v kvalifikacijah za EP 2016 osupnila nogometno javnost. Presenetljivo je prekrižala načrte evropskim velikanom in poskrbela, da je prvič po 32 letih brez nastopa na Euru ostala prva favoritinja skupine Nizozemska. Poleg Islandije sta se na EP 2016 uvrstili še Češka in Turčija, Islandija pa je s tem postala najmanjša država, ki bo kdajkoli nastopila na največjem evropskem tekmovanju. Pred njo je rekord pripadal Sloveniji, ki je lepote Eura občutila pred 16 leti.

Šved se bo po koncu prvenstva poslovil

Švedski strokovnjak Lars Lagerback je poskrbel za enega večjih nogometnih čudežev. Z nogometaši, ki prihajajo iz države z zgolj 330 tisoč prebivalci, je pokazal tako dobre predstave, da se je z lahkoto prebil na tekmovanje. 67-letni Skandinavec je napovedal, da se bo po koncu EP 2016 poslovil od selektorskega položaja in se posvetil družini.

Eidur Gudjohnsen je pred desetimi leti sklenil pogodbo z Barcelono. | Foto: Eidur Gudjohnsen je pred desetimi leti sklenil pogodbo z Barcelono.

Selektorji morajo 23 potnikov na EP 2016 izbrati do 30. maja. Na Islandiji so že razkriti karte in prebili led, saj so to storili kot prvi v Evropi. Med izbranci je tudi 37-letni veteran Eidur Gudjohnsen. Nekdanji zvezdnik Chelseaja in Barcelone je za Islandijo zbral že 84 nastopov. Februarja je sklenil pogodbo z norveškim Moldejem in se po treh mesecih vrnil na nogometna igrišča. Pred tem se je za kratek čas dokazoval na Kitajskem.

''Če ne bi našel kluba, ga ne bi izbral,'' je priznal Lagerback. Na letošnjem vrhuncu nogometnega leta se bo pomeril z Ronaldovo Portugalsko in dvema slovenskima sosedama, Avstrijo in Madžarsko.

Lars Lagerbäck (prvi z leve) v družbi stanovskih kolegov,  s katerimi se bo pomeril na letošnjem Euru. | Foto: Lars Lagerbäck (prvi z leve) v družbi stanovskih kolegov, s katerimi se bo pomeril na letošnjem Euru.

Navijači Islandije srčno upajo, da bodo trije pomembni igralci v času do začetka EP 2016 odpraviti zdravstvene težave. Gylfi Sigurdsson ima poškodovano ramo, Aron Gunnarsson gleženj, Kolbeinn Sigthorsson pa koleno. Če bodo zdravniki komu izmed njih prižgali rdečo luč, jih bo nadomestil nekdo s seznama čakajočih, na katerem se je znašlo šest rezerv.

Seznam reprezentance Islandije za nastop na Euro 2016 (23):

Vratarji: Hannes Halldórsson (Bodø/Glimt, Nor), Ögmundur Kristinsson (Hammarby, Šve), Ingvar Jónsson (Sandefjord, Nor).

Branilci: Ari Skúlason (OB, Dan), Hordur Magnússon (Cesena, Ita), Hjörtur Hermannsson (PSV Eindhoven, Niz/IFK Göteborg, Šve), Ragnar Sigurdsson (Krasnodar, Rus), Kári Árnason (Malmö, Šve), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren, Bel), Birkir Sævarsson (Hammarby, Šve), Haukur Heidar Hauksson (AIK, Šve).

Zvezni igralci: Emil Hallfredsson (Udinese, Ita), Gylfi Sigurdsson (Swansea City, Wal), Aron Gunnarsson (Cardiff City, Wal), Theódór Elmar Bjarnason (AGF, Dan), Arnór Ingvi Traustason (Norrköping, Šve), Birkir Bjarnason (Basel, Švi), Johann Gudmundsson (Charlton, Ang), Eidur Gudjohnsen (Molde, Nor), Rúnar Már Sigurjónsson (Sundsvall, Šve).

Napadalci: Kolbeinn Sigthórsson (Nantes, Fra), Alfred Finnbogason (Augsburg, Nem), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern, Nem).

Na čakanju: Gunnleifur Gunnleifsson (Breidablik), Hallgrímur Jónasson (OB, Dan), Hólmar Örn Eyjólfsson (Rosenborg, Nor), Rúrik Gíslason (Nürnberg, Nem), Ólafur Ingi Skúlason (Gençlerbirliği, Tur), Vidar Örn Kjartansson (Jiangsu Suning, Kit).

Islandija bo na EP 2016 nastopila v skupini F, kjer se bo pomerila s Portugalsko (14. junija v St. Etiennu), Madžarsko (18. junija v Marseillu) in Avstrijo (22. junija v St. Denisu).

Ne spreglejte