Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 11. 2017,
19.13

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Anja Klinar Katja Fain

Sobota, 11. 11. 2017, 19.13

6 let, 5 mesecev

Plavalni miting, Celje

Kerč z normo za EP, selektor: Dokazal je, da je iz pravega testa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Gorazd Podržavnik | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Plavalec ljubljanske Olimpije Aljaž Kerč je na mednarodnem mitingu v Zagrebu z zmago in dosežkom 2:07,63 izpolnil normo za nastop na decembrskem evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih na Danskem. Obenem je po rekorderju Nejcu Zupanu drugi Slovenec, ki je 200-metrsko razdaljo v prsnem slogu preplaval v manj kot 3:08 minute.

"Selektor Gorazd Podržavnik mi je letos dal priložnost, vzel na priprave in sam sem se trdno odločil, da bom to priložnost izkoristil. Res je, da smo na pripravah garali, a zadnjih nekaj dni sem spuščal za ta nastop tukaj, saj sem imel za dosego norme le dve priložnosti in vesel sem, da sem izkoristil že prvo," je po tekmi povedal Kerč.

Ta je v zadnjih letih konstantno kazal, da se lahko pridruži reprezentanci, a vselej mu je zmanjkal zadnji korak. "Nekako sem izgubljal motivacijo in bil tudi nereden na treningih. Vse se je spremenilo avgusta, ko sem tudi z manj treninga na državnem prvenstvu dosegel zelo dober izid, spremenil odnos in dobil priložnost," je še dodal Ljubljančan.

Vovkova z odličnim časom

Zelo dober izid je z 2:13,91 ob zmagi na 200 m mešano uspel tudi mladinki Ljubljane Tari Vovk, ki je zabeležila peti slovenski dosežek vseh časov, Ravenčanka Tjaša Oder je bila v tej disciplini tretja. Zmagala je tudi Tjaša Vozel iz kranjske zvezde, najboljša na 100 m prsno, ki pa se ji je z 1:07,80 vnovič izmuznila norma za EP, Vovkova je bila v tej disciplini druga. V moški konkurenci je bil na 400 m prosto najboljši Martin Bau.

Na 200 m prosto je mlada Ravenčanka Janja Šegel osvojila drugo mesto, njeni klubski kolegici Sara Račnik in Tjaša Oder sta osvojili četrto in peto mesto. Šeglova je bila še tretja na 50 m prosto. Še ena plavalka Fužinarja, Janja Jamšek, je bila na 50 m hrbtno tretja in ob koncu dneva druga na 200 m hrbtno.

"Dokazal, da je iz pravega testa"

"Zelo sem bil vesel za Aljaža. Dobil je priložnost, jo izkoristil in dokazal, da je iz pravega testa. V prvi vrsti gredo čestitke njegovemu trenerju Alešu Poljaku, pa tudi dobremu sodelovanju med trenerji. Ostali plavalci, spremljal sem tudi dosežke iz Celja, so prišli sem utrujeni, nastopili iz polnega treninga, dosegli pričakovano, vrh pa od njih pričakujem na Danskem. Osebno mi je žal le, da bo prvenstvo izpustila Anja Klinar, ki je na EP vselej garant vsaj za finale," pa je plavalni dan ocenil selektor Podržavnik. Izid dneva po mednarodnih tablicah jpripadel Anji Klinar. | Foto: Sportida Izid dneva po mednarodnih tablicah jpripadel Anji Klinar. Foto: Sportida

Izid dneva Klinarjevi, mlada Fainova navdušila

Plavalci, tudi peščica reprezentantov, so se v Celju pomerili na tradicionalnem novembrskem mitingu, dan pa je minil predvsem v prepričljivih nastopih izkušene Jeseničanke Anje Klinar in mlade Mariborčanke Katje Fain. Izid dneva po mednarodnih tablicah je s 4:08,90 pripadel Klinarjevi.

Klinarjeva je na 400 m prosto dobila medsebojni obračun z mladinko Fainovo, temu pa je dodala še zmago na 50 m delfin. Plavalka radovljiškega kluba, ki se je morala v uvodu v sezono sprijazniti z menjavo trenerja Mihe Potočnika, ki je bila vsiljena s strani vodstva kluba, je zelo dobro nastopila tudi na 200 m prosto, kjer je še enkrat več premagala mejo dveh minut.

Peti najboljši slovenski izid

In prav tekma na 200 m prosto je minila v znamenju Fainove, ki je z 1:57,78 dosegla peti najboljši izid v zgodovini slovenskega ženskega plavanja, osebni rekord pa je s 56,18 dosegla tudi na 100 m prosto, kjer jo je za osem stotink ugnala reprezentančna kolegica iz ljubljanske Olimpije Neža Klančar. Katja Fain je na 200 metrov prosto dosegla peti najboljši izid v zgodovini slovenskega ženskega plavanja. | Foto: Vid Ponikvar Katja Fain je na 200 metrov prosto dosegla peti najboljši izid v zgodovini slovenskega ženskega plavanja. Foto: Vid Ponikvar

"Tukaj sem nastopala neposredno po pripravah v Španiji in seveda sem skušala pokazati svoje najboljše plavanje, da vidim, kaj smo naredili. Vesela sem obeh osebnih rekordov, pa tudi dejstva, da sem potrdila normo za nastop na evropskem prvenstvu decembra na Danskem, oziroma, da sem jo izpolnila tudi v 25-metrskem bazenu," je po tekmi povedala mlada Štajerka, ki ji je le nekaj stotink zmanjkalo tudi za osebni rekord v paradni 400-metrski disciplini. "Plavala sem zjutraj in popoldan bi bila zanesljivo hitrejša, obenem pa je disciplina dolga, sama pa sem po napornih pripravah še vedno malo utrujena."

Čelikova do treh zmag

Solidne predstave je pokazala tudi Triglavanka Tina Čelik ob zmagah na 100 m prsno ter 100 in 200 m mešano. Najboljši posamični moški izid je s 3:57,55 na 400 m prosto dosegel Radovljičan Jan Toman.

Prihodnji teden se bodo plavalci predstavili v Kranju, kjer bo tudi zadnja priložnost za lovljenje norm za EP.

Ne spreglejte