Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 12. 2007,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 15. 12. 2007, 14.17

8 let

Mankoču bron na 100 delfin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Plavalec ljubljanske Ilirije, Peter Mankoč, je na evropskem prvenstvu v Debrecenu osvojil prvo medaljo za Slovenijo.

Na 100 m delfin je bil Ilirijan bronast (50,62) za Srbom Miloradom Čavićem (50,53) in Rusom Jevgenijem Korotiškinom (50,59). Za Mankoča je bila to že 16. medalja s tovrstnih tekmovanj.

V finalu je nastopila tudi Triglavanka Anja Čarman in na 100 m hrbtno z novim slovenskim rekordom 58,98 osvojila peto mesto. Z novim evropskim rekordom 57,34 je zmagala Francozinja Laure Manaudou, srebrno kolajno je osvojila Hrvatica Sanja Jovanović (57,94), bron pa Nemka Janine Pietsch (58,15). Mankoč je pred tekmo napovedoval boj za zlato, na koncu pa je bil vrstni red enak kot v polfinalu. Evropski rekorder Milorad Čavić je bil prvi že na obratu in ubranil lansko zmago, Rus Korotiškin pa je bil na drugih 50-metrih hitrejši od Mankoča, tudi zato, ker je Ljubljančan napravil večjo napako pri obratu.

Lani bi bil prvi

"Glede na izide bi moral zmagati. Lani bi ta čas zadostoval za prvo mesto, letos sem bolje pripravljen in zlato je bilo dosegljivo. Vnaprej pa sem vedel tudi, da bo v finalu težje kot v polfinalu, saj je to igra živcev, kar se je na koncu pokazalo pri vseh. Tokrat sem napravil dve večji napaki, na obratu na 50 metrih, kjer sem bil pet centimetrov preblizu ali predaleč od zidu, da bi se odločil še za en zavesljaj, ter pri zadnjem podvodnem plavanju," je povedal 29-letni Ljubljančan, ki je osvojil že svojo 16. kolajno na EP v 25-metrskih bazenih, obenem pa je na obratu na 50-metrih s 23,48 postavil tudi nov slovenski rekord.

Mankoč načrtuje še dva nastopa. Že v soboto ga čaka tekma na 100 m mešano, v disciplini, v kateri je doslej zmagal sedemkrat zapored. "Letos prvič nisem favorit. Nastopil bom v predtekmovanju, če pa bom videl, da nimam možnosti za kolajno, bom v nedeljo poskušal še na 50 m delfin. Prvi favorit je Nemec Thomas Rupprath. Prav nič hudega ne bo, če mi vzame naslov, saj se vsak niz enkrat konča in naslednje leto bo na vrsti novo prvenstvo."

Čarmanova presegla pričakovanja

S končnim rezultatom je bil nezadovoljen tudi zmagovalec Čavić: "To je bila res slaba tekma. Načrtoval sem evropski rekord, a imel težave prav na vseh obratih. Zdaj se bom spet osredotočil na trening, saj moram popraviti tehniko." Prav nobenega veselja ni kazal niti Korotiškin, ki je prav tako videl, da bi tokrat lahko zmagal: "Na žalost sem bil slab na zadnjem obratu, tudi na zadnjih 15-metrih, pa kljub temu smo bili na koncu vsi trije poravnani. Z drugim mestom sem prvi poraženec ..."

Bolj zadovoljna je bila Čarmanova, ki je na 100 m hrbtno še tretjič izboljšala osebni in slovenski rekord ter se z 58,98 kot prva v državi spustila pod mejo 59 sekund. "Z dosežki tukaj sem presegla lastna pričakovanja. V osnovi sem si želela plavati pod minuto, spustila sem se pod 59 sekund, zato ni razloga za nezadovoljstvo. Poleg tega sem nastope stopnjevala in bila vsakič hitrejša," je bila po tekmi vesela Čarmanova, ki ima večje načrte na 200 m hrbtno. "Najprej moram priti v finale, potem pa bom plavala, kolikor hitre se bo dalo."

Recept za evropski rekord pa je razložila zmagovalka Manaudoujeva: "Na prvenstvih 2005 in 2006 sem isti dan plavala najprej 800 m prosto in nato 100 m hrbtno, zato se nisem mogla povsem osredotočiti na to tekmo in na obrate. Tokrat je bilo drugače. Poznala sem tekmice, ki so hitro začele, sama pa sem plavala svojo tekmo in napadla iz ozadja."

Ne spreglejte