Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
25. 2. 2016,
15.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Kauzer Rio de Janeiro priprave

Četrtek, 25. 2. 2016, 15.20

7 let, 12 mesecev

"Da ne bodo mislili, da sem zanič" (video)

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer je na zadnji pripravljalni tekmi že v drugih vratih naredil napako. Še enkrat se je pokazalo, kako nepredvidljiv je lahko kajak na divjih vodah.

Peter Kauzer opravlja še zadnje treninge v vroči Avstraliji. V tem času je imel tudi dve pripravljalni tekmi. Na prvi je zasedel 3. mesto, na drugi pa v polfinalu storil napako že pri drugih vratih in sanj o visoki uvrstitvi je bilo konec. K sreči je bila to le pripravljalna tekma.

Kljub temu je bil 32-letni Hrastničan, ki bo na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru veljal za enega izmed favoritov za medaljo, zadovoljen s svojo vožnjo. "Od tiste napake sem dobro vozil. Želel sem tekmo odpeljati do konca, saj sem imel res dober občutek v čolnu. Brez napake bi bil brez težav v finalu, morda bi lahko imel v polfinalu najhitrejši čas. Ne želim iskati izgovorov zaradi preutrujenosti. Na štartu sem se res dobro počutil. Bila je napaka, tako da sem finale spremljal z brega (smeh)," nam je v telefonskem pogovoru razlagal Kauzer.

"To sem vedno poudarjal in se ne bo nikoli spremenilo"

Še enkrat se je pokazalo, kako malo je treba, da je pri kajaku na divjih vodah konec sanj o visoki uvrstitvi. Tega se zaveda tudi Kauzer, ki je do zdaj dvakrat nastopil na olimpijskih igrah (Peking 2008, London 2012), a obakrat ostal praznih rok. "To sem vedno poudarjal in se ne bo nikoli spremenilo. Na vodi nimaš nikoli enakega položaja. Voda se vseskozi spreminja. Včasih pride tako in hitro se ti lahko pripeti takšna napaka. Da ne bodo mislili, da sem zanič (smeh)," je dodal slovenski kajakaš.

Po vrnitvi iz Avstralije si bo privoščil malce počitka, potem pa se bo začel počasi pripravljati na slovenske izbirne tekme. Hrastničan ne bi smel imeti težav z uvrstitvijo na olimpijske igre, saj ima zaradi lanskih rezultatov velik bonus.

Oče nekoliko bolj kritičen

S Petrom je tri tedne v Avstraliji preživel njegov prvi in edini trener Peter Kauzer st. Če kdo, on najbolje ve, kaj njegov varovanec potrebuje, da bo na olimpijskih igrah v vrhunski formi. "Peter je za to obdobje zelo dobro pripravljen. Veliko je delal pri količini, poleg tega je veliko treningov opravil z nekaterimi najboljšimi tekmovalci. Upam, da bo tudi v prihodnje na ta način gradil svojo formo."

Nekoliko bolj kritičen je bil do napake, ki se je Petru pripetila na drugi tekmi, ko je zgrešil druga vrata in jih moral ponavljati: "Dejstvo je, da se takšne napake v kajaku na divjih vodah hitro zgodijo. Sam menim, da si tega ne bi smel privoščiti. V tem obdobju lahko pričakuješ kaj takšnega, saj do zdaj nisva še nič delala za natančnost. Tekmo pred tem je vse tri teke odpeljal brez dotikov, tako da je to dober znak."

Ko bo prišel iz Avstralije, bo njegov varovanec preizkusil nekoliko spremenjen čoln, sicer pa pri treningu nista nič spreminjala. V pogovoru smo se dotaknili tudi olimpijskih iger v Riu de Janeiru, ki bodo za oba Petra že tretje po vrsti. "Mislim, da bo Peter v Riu de Janeiru naredil tisto, kar mora narediti. Za sabo ima že ogromno izkušenj in kilometrine, je pa res, da te lahko že vsaka najmanjša napaka oddalji od želenega cilja. Glede na to, kako trenutno funkcionira in kakšen pristop ima do treninga, mislim, da to ne bi smela biti težava," je bil odkrit Kauzer starejši.

Ne spreglejte