Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
30. 7. 2012,
19.52

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

VN Madžarske Lotus McLaren Lewis Hamilton Fernando Alonso

Ponedeljek, 30. 7. 2012, 19.52

2 leti, 9 mesecev

Največ stopničk letos - McLaren in Lotus

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lewis Hamilton je na VN Madžarske osvojil svojo 19. zmago. Zdaj ima eno več od Kimija Räikkönena in eno manj od Mike Häkkinena. Sledi še več številk po enajsti dirki sezone.

Lewis Hamilton (McLaren) je ob svoji 19. zmagi na Hungaroringu dosegel še svoj 22. prvi štartni položaj v karieri. Ta je bil 150. za njegovo ekipo, s katero je osvojil prav vse svoje zmage. Na Madžarskem je bil najboljši že trikrat, tako kot tudi pokojni Ayrton Senna. Le Michael Schumacher ima s štirimi zmagami več veselja pri naših vzhodnih sosedih. McLaren je dobil šest od zadnjih osmih dirk na Hungaroringu. Kot zanimivost dodajmo, da prvi McLarnov "pole position" datira v leto 1972, ko je bil na kvalifikacijah VN Kanade v Mosport Parku najhitrejši Peter Revson. Prek magične meje 200 "polov" je doslej uspelo priti le Ferrariju (207).

McLaren in Lotus imata po enajstih dirkah največ uvrstitev na stopničke - vsaka ekipa po osem. Če ima McLaren že tri zmage, je Lotus še brez ene same. Je bil pa Kimi Räikkönen že trikrat drugi. Romain Grosjean pa se je v soboto prvič kvalificiral v prvo vrsto, kar francoskemu dirkaču ni uspelo že vse od leta 1999, ko je bil Jean Alesi s Sauberjem drugi na VN Francije. Nazaj k uvrstitvam na stopničke: Ferrari jih ima šest (vse Fernanda Alonsa) in vodilni v moštvenem seštevku Red Bull le pet. Za primerjavo: lani je imel Red Bull po 11 dirkah 16 uvrstitev med najboljše tri. Jim je pa Sebastian Vettel v nedeljo pridirkal najhitrejši krog na dirki. Za branilca naslova je bil tretji letos in 12. v karieri, s čimer se je izenačil z Albertom Ascarijem, Jackom Brabhamom, Renejem Arnouxjem in Juanom Pablom Montoyo.

Fernandu Alonso na 31. rojstni dan ni uspelo doseči 31. zmage, je pa triindvajsetič zapored osvojil točke. Tako je le še eno VN za rekordom Michaela Schumacherja. Podoben rekord pa napada McLaren. Na naslednji dirki - VN Belgije v Spaju - lahko točke dobijo na 50. dirki zapored. Rekord drži Ferrari, ki je bil med dobitniki točk na 55. velikih nagradah zapored (med VN Malezije 1999 in VN Malezije 2003).

Pastor Maldonado (Williams) je še šestič v sezoni staknil kazen (vključno s tremi za menjavo menjalnika). Tokrat je trčil v Paula di Resto (Force India). Tako ima že po enajstih dirkah eno kazen več kot lani v celotni sezoni.

Omenimo še slavljenca, ki je v nekonkurenčnem Caterhamu ostal prezrt. Heikki Kovalainen je odpeljal svojo stoto dirko v formuli 1. V karieri ima eno zmago in en prvi štartni položaj, pa še tri uvrstitve na stopničke, a odkar dirka za Caterham (lani malezijski Lotus) še niti ene točke.

Ne spreglejte