Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 9. 2022,
17.57

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

atletski miting Zagreb Neja Filipič

Petek, 9. 9. 2022, 17.57

1 leto, 7 mesecev

Zagreb, atletski miting

Tina Šutej in Neja Filipič prepričljivo zmagali v Zagrebu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Neja Filipič | Neja Filipič je v troskoku slavila z rezultatom 14,38 m. | Foto Guliverimage

Neja Filipič je v troskoku slavila z rezultatom 14,38 m.

Foto: Guliverimage

Tina Šutej je prvi dan atletskega mitinga v Zagrebu, ki šteje za zlato celinsko serijo, v skoku s palico s 4,61 metra zanesljivo zmagala in popravila rekord mitinga. Druga je bila s 4,41 m Nemka Anjuli Knäsche. Tudi druga Slovenka Neja Filipič je prepričljivo zmagala v troskoku z 14,38 m. Druga je bila Italijanka Ottavia Cestonaro s 13,61 m.

Prve tri discipline 72. memoriala Borisa Hanžekovića so potekale na Trgu bana Jelačića, zadnja je na programu moški skok v daljino. V centru mesta bo v soboto suvanje krogle, v nedeljo pa preostale discipline mitinga na stadionu Mladosti, kjer bosta med še nekaj slovenskimi predstavniki tekmovala tudi svetovni prvak v metu diska Kristjan Čeh in slovenska rekorderka Maruša Mišmaš Zrimšek.

Tina Šutej, tretja letos na dvoranskem SP in na EP na prostem, je že pred tekmo v hrvaški prestolnici napovedala, da bo skušala popraviti rekord mitinga. Tega je s 4,50 metra nekdanja svetovna prvakinja Fabiana Murer iz Brazilije dosegla leta 2015.

Šutejeva je začela na 4,21 m in po uspešnem prvem skoku skupaj z Nemkama Jacqueline Otchere in Anjuli Knäsche prevzela vodstvo. Na 4,31 m sta bili Slovenka in Knäscheva uspešni prvič, na 4,41 m pa le Šutejeva, ki je bila tako sama na čelu pred Nemko.

Šutejeva je začela na 4,21 m in po uspešnem prvem skoku skupaj z Nemkama Jacqueline Otchere in Anjuli Knäsche prevzela vodstvo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Šutejeva je začela na 4,21 m in po uspešnem prvem skoku skupaj z Nemkama Jacqueline Otchere in Anjuli Knäsche prevzela vodstvo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Do višine, ki je bila za centimeter višja od dosedanjega rekorda mitinga, 4,51 m, sta prišli le Šutejeva, ki je bila znova prek letvice v prvem skoku, in Knäscheva, ki pa je po treh neuspehih končala tekmovanje. Šutejeva je nato znova prvič zmogla 4,61 m, šele na 4,71 m je letvico prvič na tekmi podrla in nato še dvakrat.

Neja Filipič, zlata na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu, je bila favoritinja za zmago v troskoku. Po prvi seriji je bila druga s 13,29 m, povedla je Ottavia Cestonaro s 13,36 m in v drugem dosežek se izboljšala na 13,61 m. Po neveljavnem drugem skoku je Filipičeva v tretjem s 14,38 metra gladko prevzela vodstvo. Tekmovanje je končala s 13,72 m in neveljavnima zadnjima dvema poskusoma.

"Danes sem imela kar nekaj dobrih skokov, krepko čez 14, nekaj prestopov. Končni dosežek je zelo dober. Zelo lepo je bilo tekmovati na trgu med ljudmi, ki so pripravili lepo vzdušje. Vmes je bilo malo dežja, a se ni shladilo in sem ostala ogreta, v šotorih pa smo bili na suhem, ko nismo skakale. Veter je bil za začetku malo v prsi, potem pa se je iz brezvetrja obrnil in je na koncu pihal v hrbet. Tako je bilo kar težko zadeti odrivno desko, kar se pozna na dolžini skoka. Meni je v enem tako uspelo. Vesela sem tega dosežka za zaključek sezone, ki jo bom končala v soboto na atletskem pokalu v Ljubljani v skoku v daljino. Se pa že veselim dopusta," je po tekmi povedala Filipičeva.

Preberite še:

Kristjan Čeh diamantna liga Zürich
Sportal Čeh za piko na i izjemni sezoni osvojil še diamantni pokal
Kristjan Čeh
Sportal Na finalu atletskega pokala v Ljubljani tudi Čeh in Šutejeva
Tina Šutej
Sportal Tina Šutej odlična tudi na diamantni ligi v Zürichu
Ne spreglejte