Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
12. 4. 2014,
19.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mo Farah maraton Wilson Kipsang Haile Gebrselassie svetovni rekord

Sobota, 12. 4. 2014, 19.47

8 let

Londonski maratonski spektakel, kot ga še ni bilo

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Morda najboljša maratonska zasedba na štartu, debi Britanca Moa Faraha in Etiopijke Tirunesh Dibabe, njen rojak Haile Gebrselassie v vlogi narekovalca tempa - vse to ponuja letošnji londonski maraton.

"Nikoli še nisem videl toliko velikih imen na eni tekmi. Tako moška kot ženska zasedba je fantastična," pravi nekdanji svetovni rekorder v maratonu Haile Gebrselassie, ki bo na nedeljskem londonskem maratonu skrbel za narekovanje tempa, saj je želel biti del tega spektakla. Tempo za svetovni rekord bo diktiral 30 kilometrov.

Trije maratonci na štartu že tekli pod časom 2;04

Trije tekači, ki bodo nastopili v Londonu, so maraton že pretekli pod 2;04, še dodatni štirje pa pod 2;05. Prvi favorit je Kenijec Wilson Kipsang, aktualni svetovni rekorder, ki je lani v Berlinu zmagal s časom 2;03:23. "Sem svetovni rekorder, zato sem veliko bolj samozavesten kot lani. Letos bomo imeli bolj izkušenega narekovalca tempa. Haile naj bi prvo polovico pretekel v času 1;01:45. Ne bo lahko, a verjamem, da je mogoč tudi nov rekord," pravi Kipsang.

Njegov rojak Emmanuel Mutai ima osebni rekord 2;03:52. V Londonu je zmagal leta 2012 in je tudi rekorder proge. Geoffrey Mutai (2;04:15) je zmagal na zadnjem maratonu v New Yorku, pred kratkim pa je v tem ameriškem velemestu dobil tudi polmaraton. V Bostonu leta 2011 je maraton pretekel v času 2;03:02, a zaradi nestandardne proge, ki ne ustreza vsem pravilom IAAF, njegov čas ni priznan kot svetovni rekord.

Kebede prepričan, da bo znova slavil

Poleg Kenijcev so tu še Etiopijci. Majhni Tsegaye Kebede (2;04:38) bo branil lansko zmago in je v britansko prestolnico prispel zelo optimistično razpoložen: "Lani je bilo fantastično. Kar nisem mogel verjeti. Letos sem se pripravljal le na to tekmo, sem v odlični formi in bom ubranil zmago."

Še boljše osebne rekorde pa imajo Ayele Abshero (2;04:23), Feyisa Lilesa (2;04:32) in mladi Tsegaye Mekonnen. Zadnji je star šele 18 let, v svojem prvem nastopu na maratonski razdalji pa je letos dosegel neverjeten čas 2;04:32 in slavil zmago v Dubaju.

Največ zanimanja za Farahov debi

Čeprav gre najbrž za najboljšo zasedbo v zgodovini maratona, pa je največ medijske pozornosti v zadnjem času deležen dvakratni olimpijski prvak Mo Farah. Britanec bo imel močno spodbudo ob progi, vprašanje pa je, kako so nanj vplivali nedavni dogodki v New Yorku, kjer se zadnji preizkus forme ni končal po njegovih željah. Sprva je padel že na progi, nato pa je še v cilju omedlel in se zgrudil na tla.

Čeprav gre za odličnega tekača, strokovnjaki menijo, da Farah nima možnosti za zmago, saj imajo zgoraj omenjeni tekači veliko več izkušenj z najzahtevnejšo atletsko disciplino. Prav tako je Britanec moral priznati poraz na zadnjih dveh tekmah, tako da bi bila njegova zmaga kljub slovesu, ki ga ima, veliko presenečenje.

Velik maratonski debi bo doživela tudi trikratna olimpijska prvakinja, Etiopijka Tirunesh Dibaba. Družbo na štartu ji bodo delale olimpijska maratonska prvakinja Tiki Gelana, pa dvakratna svetovna prvakinja v maratonu, Kenijka Edna Kiplagat, ter njena rojakinja Florence Kiplagat, dvakratna zmagovalka berlinskega maratona in novopečena svetovna rekorderka v polmaratonu. Lansko zmago bo branila še ena Kenijka Priscah Jeptoo.

Dekleta bodo štartala ob 10.15 po slovenskem času, moški pa ob 11. uri.

Ne spreglejte