Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
1. 6. 2012,
19.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 19.04

8 let

Dvodnevni spektakel v Eugenu brez Slovencev

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Le dva dni po mitingu diamantne lige v Rimu se atletska karavana seli čez lužo. V ameriškem Eugenu bo potekal dvodnevni program s kar 22 atletskimi disciplinami.

Na predvečer glavnega dela mitinga bodo organizatorji že izpeljali pet disciplin, ostale pa bodo potekale v dopoldanskem času naslednjega dne, ker je program prilagojen televizijskemu prenosu v Evropi. Po slovenskem času bo tako celoten program potekal v soboto, ''petkov'' del v zgodnjih jutranjih urah, sobotni pa v večernih urah.

V zgodnjih jutranjih urah po slovenskem času bodo potekali dve disciplini diamantne lige, moški troskok in ženski met diska. V troskoku se bodo pomerili vsi najboljši, olimpijski podprvak Britanec Phillips Idowu pa bo poizkušal premagati odlična domača tekmovalca, svetovnega dvoranskega prvaka Willa Clayeja in svetovnega prvaka Christiana Taylorja. Vrhunec večera bosta oba teka na 10.000 metrov. Pri dekletih bodo nastopile vse najboljše Etiopijke s Tirunesh Dibabo na čelu, saj bo tek štel kot pregledna tekma za OI, pri moških pa je tek rezerviran le za kenijske tekače, saj tek šteje kot izbirna tekma za London. Mesto v reprezentanci čaka le tri najhitrejše.

Sobotni del se bo začel z ženskim skokom ob palici ob 11.19 po lokalnem času in končal z zadnjo disciplino, moškim tekom na miljo, ob 13.19, kar je za atletske mitingu dokaj neobičajno.

Komu bo dopoldanska ura najbolj ustrezala?

Šprinterji se bodo pomerili v tekih na 100, 200 in 400 metrov, tek na najkrajši razdalji pa ne bo štel za točkovanje diamantne lige. Američan Walter Dix bo tekel na 100 in 200 metrov, na daljši razdalji pa mu bo družbo delal rojak Wallace Spearmon. V teku na en štadionski krog se bodo udarili Jeremy Wariner, olimpijski prvak LaShawn Merritt in svetovni prvak Kirani James, olimpijsko normo pa bo lovil tudi najboljši invalid med tekači, Južnoafričan Oscar Pistorius.

Odlična zasedba se bo zbrala tudi v teku na 800 metrov. Etiopijec Mohammed Aman in Poljak Adam Kszczot sta letos že pokazala odlično formo s teki pod 1:44, zanimivo pa bo videti, kako je pripravljen Sudanec Abubaker Kaki. V teku na miljo se bodo udarili afriški tekmovalci, nikoli pa ne gre odpisati veterana Bernarda Lagata.

Kenijska falanga vs. Kenenisa Bekele vs. Mo Farah

Izjemen obračun se obeta v teku na 5000 metrov. Na štartu bo 10 kenijskih tekačev na čelu z Augustinom Chogejem in Isaiahom Koechom, svetovni rekorder Kenenisa Bekele iz Etiopije in svetovni prvak Britanec Mo Farah. Prava poslastica, ki bi lahko dala ožje favorite tudi za olimpijski naslov, čeprav je do Londona še daleč.

V teku čez visoke ovire bi se zbrala vsa svetovna smetana, če ne bi Kubanec Dayron Robles ostal brez vizuma. Vseeno ostaja konkurenca odlična, novo zmago pa bo iskal Kitajec Liu Xiang, ki je zmagal že v Šanghaju. Na sporedu bosta še suvanje krogle, kjer se bosta američanom zoperstavila Poljak Tomasz Majewski in Kanadčan Dylan Armstong, in met kopja, kjer letos blesti Čeh Vitezslav Vesely.

Felixova prvič letos na 200 metrov

Eden vrhuncem med ženskimi disciplinami bo tek na 200 metrov, kjer se bosta udarili domačinki Carmelita Jeter in Allyson Felix, ki bo letos prvič tekla na tej razdalji. V teku na en štadionski krog se bodo prvič letos v medsebojnem obračunu pomerile tri najboljše – Američanka Sanya Richards-Ross, Jamajčanka Novlene Williams-Mills in svetovna prvakinja Amantle Montsho iz Bocvane. V teku čez zapreke bodo gledalci uživali v kenijsko-etiopskem obračunu, Milcah Chemos pa pripada vloga favoritinje.

V ženskem skoku v višino lahko pričakujemo kakšen skok prek dveh metrov, saj bosta na zaletišču domačinka Chaunte Lowe in svetovna prvakinja, Rusinja Ana Čičerova, tudi v skoku ob palici bo nastopilo nekaj vrhunskih tekmovalk, v skoku v daljino pa Američanka Brittany Reese ne bi smela imeti težav s konkurenco.

Ne spreglejte