Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2024,
12.51

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Neja Filipič Kristjan Čeh Kristjan Čeh

Petek, 7. 6. 2024, 12.51

1 teden, 5 dni

EP v atletiki

Čeh in Filipič v finalu EP, Demšar in Glojnarič v polfinalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
Kristjan Čeh | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Svetovni podprvak Kristjan Čeh se je gladko uvrstil v večerni finale prvega dne evropskega prvenstva v atletiki v Rimu. Imel je drugi dosežek med vsemi s 65,64 m. Boj za medalje se bo začel nocoj ob 21 uri. Neja Filipič se je s 13,98 metra z desetim izidom uvrstila v finale v troskoku, ki bo v nedeljo ob 21.04.

Filip Jakob Demšar in Nika Glojnarič sta napredovala v sobotni polfinale tekov na visokih ovirah. Demšar je s 13,67 sekunde dosegel četrti čas kvalifikacij na 110 m, Glojnarič pa je imela deseti izid kvalifikacij na 100 m s 13,21 sekunde.

Čeh je v prvi seriji vrgel 65,64 m in nato zadnja dva meta izpustil. S tem sicer ni dosegel avtomatične kvalifikacijske norme za finale 66 m, a je imel najboljši dosežek skupine.

Drugi v skupini B je bil olimpijski in svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske s 63,79 m. Najboljši v prvi skupini in skupno je bil branilec naslova in svetovni rekorder Mykolas Alekna iz Litve s 67,50 m.

"Zelo sem zadovoljen. Želim si, da bi finale začel s podobno daljavo v prvem metu in bi imel s tem rezervo nato za popoln napad. Prva skupina je imela malo prednosti zaradi vremena, ker je bilo manj vroče, ampak v večernem finalu bomo vsi v istem položaju," je takoj po nastopu dejal Čeh, svetovni prvak leta 2022.

"Kvalifikacije so najbolj stresen del prvenstev. Imel sem dober nastop, že na okrevanju sem vrgel prek 66 m, nato pa v prvi seriji skoraj ponovi to daljavo. Zato sem potem kar končal. Imel sem stabilne mete. Prvič bosta v metu diska kvalifikacije in finale v enem dnevu. Mislim, da to ne bo težava in se bom zlahka pripravil tudi na večerni nastop," je dodal Čeh.

V finale tudi Neja Filipič

V finale se je prebila tudi Neja Filipič. "Kvalifikacijski nastop je bil zame stresen, potrebovala sem nekaj časa, da sem se navadila na deske pod zaletiščem, saj imajo svojo frekvenco in moraš imeti dobro tehniko, da te ne 'pojedo'. V prvem skoku sem se le iztekla, v drugi seriji nisem bila dovolj aktivna in nisem dovolj hitrosti prinesla v skok. Skušala sem ohraniti mirnost za zadnji skok. Odrinila sem pred desko in bi s tem skočila okrog 14,20 m. Ampak je bilo tudi nekaj manj dovolj, da sem si priborila finale. Nastopila pa bom tudi v skoku v daljino," je povedala Filipič.

Neja Filipič | Foto: Peter Kastelic/AZS Neja Filipič Foto: Peter Kastelic/AZS

V dveh disciplinah bo najverjetneje nastopil tudi Demšar, po odpovedi Luke Janežiča bo četrti član štafete 4 X 400 m. "Super tek mi je uspel z nekaj majhnimi napakami. S trenerjem Albertom Šobo bova analizirala tek, saj se tehničnih stvari med takim tekmovanjem ne zavedaš. Gotovo bova naredila nekaj prilagoditev, ampak sedaj me čakajo večerne tekme in se nadejam osebnega rekorda. Tekel pa sem že tudi v štafetah 4 X 400 m, nazadnje pred letom dni, imamo državni rekord za mlajše člane. Ne bom sicer tega naredil najraje, ampak za reprezentanco bom nastopil," je povedal Demšar.

Uspešna je bila tudi druga slovenska tekmovalka na visokih ovirah. "Na EP sem prišla s ciljem, da nastopim v polfinalu, kar mi je uspelo. Najprej sem mislila, da me bodo diskvalificirali, a se nato to na srečo ni zgodilo. Drugič sem startala veliko slabše kot prvič. Poleg tega sem na zadnjih treh ovirah tekla slabše, preveč na silo. A imam še polfinalni nastop in si želim teči pod 13 sekundami," pa je napovedala Nika Glojnarič.

Na startnem seznamu troskoka je bila tudi Eva Pepelnak. Mlada predstavnica celjskega Kadivarja se je nekoliko poškodovala na zadnjem treningu pred odhodom v Italijo. Na ogrevanju pred kvalifikacijami se ni najbolje počutila in je nato odpovedala nastop, ker ni želela tvegati, da bi se poškodba poslabšala.

Izidi, kvalifikacije s slovensko udeležbo:

moški
- 110 m ovire, prvi krog:
1. Jakub Szymanski (Pol)             13,53
2. Enzo Diessl (Avt)                 13,56
3. Elie Bacari (bel)                 13,61
4. Filip Jakob Demšar (Slo)          13,67
- disk, kvalifikacije:
1. Mykolas Alekna (Lit)              67,50
2. Kristjan Čeh (Slo)                65,64
3. Henrik Janssen (Nem)              64,74

ženske:
- 100 m ovire, prvi krog:

1. Lotta Harala (Fin)                12,91
2. Klaudia Siciarz (Pol)             12,94
3. Lovise Skarbovik Andersen (Nor)   12.96
...
10. Nika Glojnarič (Slo)             13,21
- troskok, kvalifikacije:
1. Aleksandra Naleva (Bol)           14,29
2. Tugba Danismaz (Tur)              14,27
3. Ana Peleteiro Compaore (Špa)      14,21
..
10. Neja Filipič (Slo)               13,98
Eva Pepelnak (odpoved zaradi poškodbe)

 

Preberite še:

atletika, pred evropskim prvenstvom v Rimu
Sportal Na EP številčna zasedba, pri Tini Šutej še vedno vprašaj
Matic Ian Guček
Sportal Guček šesti, Apostolovski in Filipič sedmi v Stockholmu
Kristjan Čeh
Sportal Čeh po petem mestu v Oslu: Niti enega meta nisem zadel
Ne spreglejte