Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 1. 2020,
15.39

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Tina Šutej Maja Mihalinec

Torek, 21. 1. 2020, 15.39

4 leta, 3 mesece

Atletski troboj Slovencev, Srbov in Hrvatov v Češči vasi

Atletski spektakel med Slovenci, Srbi in Hrvati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Tina Šutej | Tina Šutej bo najmočnejše slovensko orožje na sredinem troboju na Dolenjskem. | Foto Reuters

Tina Šutej bo najmočnejše slovensko orožje na sredinem troboju na Dolenjskem.

Foto: Reuters

V sredo popoldne, tekmovanje se bo začelo ob 16. uri, bo na programu atletski troboj Slovencev, Srbov in Hrvatov v Olimpijskem vadbenem centru Novo mesto. Tina Šutej bo prvo ime gostiteljice novega tekmovanja z 11 posamičnimi disciplinami na obrobju dolenjske prestolnice.

Maja Mihalinec
Sportal Slovenski atletinji leta je pred prvim nastopom v letu 2020 zagodlo zdravje

Slovenska reprezentanca ne bo povsem popolna, saj bo nekaj najboljših atletov izpustilo zimsko dvoransko sezono, med njimi so Maja Mihalinec, Luka Janežič, Anita Horvat ter Maruša Mišmaš in Klara Lukan.

Finalistka s svetovnega prvenstva v skoku ob palici lani v Dohi Tina Šutej ne bi smela imeti težav s konkurenco. Agata Zupin bo prvo ime gostiteljice tekme na 400 m, na še enkrat daljši razdalji pa bo poskušala zmago in sedem točk osvojiti Jerneja Smonkar, Neja Filipič in Eva Pepelnak bosta tekmovali v troskoku.

Lia Apostolovski, hčerka nekdanjega slovenskega rekorderja v skoku v višino Saše Apostolovskega, bo v disciplini svojega očeta nadomestila Marušo Černjul. Ta bo prve tekme dvoranske sezone opravila v ZDA, kjer živi še iz študijskih dni.

Renner odstopa od povprečja

Robert Renner je leta 2015 postavil slovenski rekord s 5,70 metra. | Foto: STA , Robert Renner je leta 2015 postavil slovenski rekord s 5,70 metra. Foto: STA , Medtem ko slovensko žensko vrsto sestavlja kar nekaj že dolgo uveljavljenih imen, pa je v moški kar 16 atletov, ki so stari 20 let ali manj. Petindvajsetletni Robert Renner tako odstopa od povprečja tako v pogledu starosti kot izkušenj, saj je na EP v Amsterdamu leta 2016 v skoku s palico osvojil bron, prvo slovensko medaljo v atletiki na prvenstvih stare celine po letu 2006. Ko je 22. avgusta 2015 v Pekingu postavil slovenski rekord s 5,70 metra, je bilo videti, da je njegova pot k vrhu svetovne atletike zagotovljena.

Pa je padel v krizo, zadnjič ga je bilo pred premorom mogoče videti na tekmovališčih 25. februarja lani, ko je v mednarodni konkurenci zasedel drugo mesto, a le s petimi metri. Prvič je nato nastopil v drugi polovici decembra lani v Brežicah. Nekdanji mladinski svetovni prvak in olimpijec je v netekmovalnem delu leta preskočil 4,95 metra.

Kroglo bosta suvala Jeršin in 30 let starejši Pirnat

Jan Kokalj bo nastopil na 1.500 metrov. | Foto: Sportida Jan Kokalj bo nastopil na 1.500 metrov. Foto: Sportida

Tilen Ovniček bo prvo ime domače zasedbe v sprintu, na 400 metrov bosta tekla Lovro Mesec Košir in Gregor Grahovac, Jan Vukovič na 800 metrov, Jan Kokalj na 1.500 metrov, četudi sicer tekmuje na daljših razdaljah.

Največja starostna razlika bo med tekmovalcema v suvanju krogle, Jože Pirnat je bil rojen leta 1970, 30 let pozneje pa Klemen Jeršin.

V skoku v višino ne bo nastopil Sandro Jeršin Tomassini, ki je maja lani s komaj 15 leti preskočil neverjetnih 2,20 metra v skoku v višino ter se prebil v sam svetovni vrh tekmovalcev, ki so bili tudi tri leta ali več starejši od njega. Svetovna atletska zveza za tako mlade atlete lestvic namreč ne objavlja.

Pokrito dvorano v Češki vasi so odprli pred dobrima dvema letoma in ima edina pri nas 200 metrov dolgo krožno atletsko stezo.

Ne spreglejte