TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
12. 1. 2016,
12.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Torek, 12. 1. 2016, 12.08

8 let

Slovenec, ki je pokristjanjeval Indijance

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
19. januarja 1868 je v kraju Marquette v ZDA umrl slovenski misijonar in jezikoslovec Friderik Irenej Baraga, ki je dolga desetletja deloval med ameriškimi Indijanci na področju Velikih jezer.

Baraga se je rodil 28. junija 1797 v Mali vasi pri Trebnjem. Najprej je študiral pravo na Dunaju, nato pa teologijo v Ljubljani. Duhovnik je postal leta 1823. Najprej je bil kaplan v Šmartinu pri Kranju, nato v Metliki.

Pisec indijanske slovnice in slovarja Leta 1830 je v odšel v ZDA misijonarit med Indijance, najprej med indijansko ljudstvo Otava, nato med ljudstvo Očipve. V ZDA je leta 1853 postal škof, sedež njegove škofije je bil najprej v kraju Sault St. Marie, pozneje pa je bil sedež prenesen v Marquette.

Baraga je napisal tudi slovnico in slovar očipvejskega jezika, jezika indijanskega ljudstva Očipve (angl. Ojibwe). Indijance je učil pisati in brati ter jih skušal naučiti raznih obrti. Prav tako jih je učil sadjarstva. Trudil se je tudi, da bi Indijance odvadil pitja alkohola.

Nemško govoreče seznanil z zgodbo o Pokahontas Baraga je v nemščini napisal knjigo z naslovom Geschichte, Charakter, Sitten und Gebräuche nordamerikanischen Indianer (sl. Zgodovina, značaj, šege in običaji severnoameriških Indijancev).

V njej je med drugim zapisal še danes zelo priljubljeno zgodbo o Indijanki Pocahontas oziroma Pokahontas, ki je rešila življenje na smrt obsojenemu belcu Jamesu Smithu. Baraga ni prvi zapisal te zgodbe, je pa s to zgodbo seznanil nemško govoreče Evropejce.

Baraga je kandidat za svetnika Trenutno poteka tudi postopek za beatifikacijo Barage. Prejšnji papež Benedikt XVI. je maja 2012 odobril, da je škof Friderik Baraga častitljivi božji služabnik. Za njegovo beatifikacijo je potrebno še priznanje čudeža.

Po Baragi se imenuje tudi okrožje v Michiganu, ime Baraga pa nosi tudi mestna občina in vas v tem okrožju. V Baragi imajo svojo igralnico tudi pripadniki Očipvejev.

Ne spreglejte