SiolNET. Slavni
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poglejte, zakaj je John Lennon pisal Titu

0

termometer

john lennon, yoko ono
Foto: Getty Images

Pokojni pevec in nekdanji član skupine The Beatles John Lennon je bil velik borec za mir, v ta namen je pred skoraj pol stoletja pisal tudi tedanjemu voditelju Jugoslavije Josipu Brozu - Titu.

Pismo je na družabnih omrežjih objavila Titova vnukinja Saša Broz, gledališka in televizijska režiserka, ob objavi pisma pa je zapisala slogan, po katerem je bil znan Lennon - Dajte miru priložnost (Give Peace a Chance).

V pismu sta Lennon in njegova žena Yoko Ono Tita pozvala, naj za svetovni mir posadi priložena želoda v upanju, da bosta iz njih zrasla dva hrasta. Podobno pismo sta leta 1969 v sklopu svoje mirovniške pobude The War is Over (Vojne je konec), ki je bila eden izmed vrhuncev protestov proti vojni v Vietnamu, naslovila na 50 svetovnih voditeljev.

 

GIVE PEACE A CHANCE #tito #johnlennon #yokoono #letter #givepeaceachance

A photo posted by Saša Broz (@brozsasa) on

"Ne verjamem, da ni vedel, kdo je Lennon. Res je sicer, da Tito med svojimi ploščami ni imel skupine The beatles, ampak predvsem klasično glasbo," je dejal Momo Cvijović ob odprtju razstave Yoko, Lennon, Tito, ki so jo v beograjskem muzeju odprli leta 2010.

Tito in legendarni beatle sta umrla istega leta - 1980. Dolgoletni jugoslovanski samodržec je umrl 4. maja v Ljubljani, Lennona pa je 8. decembra v New Yorku pred njegovim stanovanjem, kamor se je zvečer vračal v spremstvu Yoko, ustrelil Mark David Chapman.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin