SiolNET. Siol Plus
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
KAKO JE PRAV?

Je Dragić postal prvak pri 31 ali 31. letih?

0,15

termometer

"Nikoli ne vem, ali je prav pri 31 letih ali 31. letih," nam je svojo pogosto dilemo posredovala bralka. Bi ji znali odgovoriti?

Goran Dragić je evropski prvak postal pri 31 letih. | Foto: Vid Ponikvar Goran Dragić je evropski prvak postal pri 31 letih. Foto: Vid Ponikvar

V tem jezikovnem nasvetu bomo poskusili razložiti razliko med glavnim in vrstilnim števnikom ter s tem odgovoriti na dilemo, v kateri se pogosto znajde v uvodu omenjena bralka.

Glavni števnik je ime števila in izraža količino štetega (ena, pet, tisoč). Glavni števniki so tisti, po katerih se vprašamo z vprašalnico koliko. Z njimi povemo količino nečesa. Primeri glavnih števnikov: štiri, osem, 24, 4000.

 

Vrstilni števnik je beseda, ki označuje zaporedno mesto v številski vrsti; kadar vrstilni števnik pišemo s številkami, pišemo za njim piko. Vrstilni števniki so izpeljani iz glavnih. Z njimi povemo položaj nečesa, zato je vprašalnica po njih kateri. Primeri vrstilnih števnikov: šesti, milijonti, 98., 15.

 

Primeri: Pri 18 letih (koliko letih) se je odselil. Za svojih 18 let je odpotovala. V 18. stoletju (katerem) še niso poznali računalnikov? Pri treh (ali 3) mesecih še ni hodila.

Naš odgovor bralki bi torej bil: pravilno je "pri 31 letih" (pri koliko letih).

V rubriki Kako je prav? odgovarjamo na vprašanja o jezikovnih dilemah. Če ste opazili kak zanimiv zapis ali drug jezikovni pojav, če imate vprašanje o slovenskem jeziku in slovnici, vabljeni, da nam pišete na kakojeprav@tsmedia.si.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin