Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2017,
10.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

delnice borza

Torek, 18. 4. 2017, 10.19

6 let, 6 mesecev

Slovenske delnice – KUPI, DRŽI ALI PRODAJ?

Oglasno sporočilo

Za največjimi slovenskimi borznimi družbami je zagotovo uspešno leto, obenem pa je zelo spodbuden tudi začetek letošnjega leta. V povprečju so se namreč delnice najvidnejših slovenskih podjetij od začetka leta zvišale že za skoraj devet odstotkov, kar nekaj delnic na domači borzi pa je zabeležilo še precej boljši donos.

 | Foto:

"Potencial slovenskih delnic do naših ciljnih cen se je zaradi zadnje rasti cen delnic nekoliko znižal, vendar pa to ne pomeni, da na Ljubljanski borzi ni več priložnosti. Še zlasti, če se bo nadaljevalo pozitivno vzdušje med vlagatelji, ki lahko ponese oziroma zanese trg," ocenjuje Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine ALTA. In kaj je pričakovati v naslednjih mesecih? "Pri posameznih delnicah še vedno pričakujemo nadaljevanje pozitivnega trenda, raven dobičkov za leto 2016 in napovedi za letošnje leto pa obenem nakazujejo na še eno leto radodarnih dividendnih donosov. Ob tem je potrebno še opozoriti, da se makroekonomske napovedi za Slovenijo izboljšujejo, kar lahko poveča tudi zanimanje tujih vlagateljev," dodaja Stanovnik.

Slovenske delnice – KUPI, DRŽI, PRODAJ?
PRENESITE SI PREGLED SLOVENSKIH DELNIC

Gledano z vidika SBI TOP indeksa se je dobiček v minulem letu zvišal za okoli 5,5 odstotka, rast pa bi bila še krepko višja, če Krka, ki ima največjo utež v indeksu, ne bi zabeležila večjega padca. Prav Krka je bila tudi edina, ki je v letu 2016 razočarala pri rezultatih. Tudi napovedi uprav za letošnje leto so večinoma spodbudne in nakazujejo na nadaljevanje trenutnega pozitivnega trenda.

"Ob upoštevanju ustvarjenih dobičkov in glede na preteklo obnašanje delničarjev lahko ocenjujemo, da bodo nivoji dividend podobni ali višji od lanskoletnih. To potrjujejo tudi prve skupščine in predlogi uprav. Delničarji Petrola so tako potrdili izplačilo rekordnih 14 evrov bruto dividende za delnico, uprava Triglava je predlagala izplačilo 2,5 evra bruto dividende, Krkina uprava pa izplačilo rekordnih dividend v višini 2,75 evra bruto za delnico," še pravi Stanovnik.

Prav dividende so tudi eden od glavnih razlogov, zaradi katerega se ponovno krepi zanimanje vlagateljev za nakup delnic največjih slovenskih podjetij. Ljubljanska borza je imela že lani eno izmed najvišjih dividendnih donosnosti, podobno pa je pričakovati tudi v letošnjem letu.

Avtor komentarja je Sašo Stanovnik, ki je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana. Avtor v prispevku izraža lastno mnenje in je lastnik delnic Krke in Petrola. ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic. Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev. Ostale informacije v zvezi z naložbenim priporočilom so dostopne na: https://www.alta.si/sl-si/omejitev-odgovornosti/alta-invest
Več informacij na www.alta.si.

Ne spreglejte